Geschiedenis (deel 4)

Geschiedenis (pagina 123 – 4)


In de strijd om het algeheel zaterdagkampioenschap neemt Rijnsburgse Boys het op tegen IJsselmeervogels en ONS Sneek. Na drie gelijke spelen en een 2-4 winst in Sneek heeft Rijnsburgse Boys precies hetzelfde aantal punten en doelsaldo als IJsselmeervogels. Omdat de Spakenburgers de penaltyseries na de wedstrijden beter hebben genomen, trekt Rijnsburg op schlemielige wijze aan het kortste eind.

geschiedenis

In de voorbereiding op het seizoen 2006-2007 wint het FC Porto van trainer Co Adriaanse met 2-5 op sportpark Middelmors. In de strijd om de KNVB-beker verslaat het team van trainer Ted Verdonkschot eerstedivisionist Fortuna Sittard. Op het veld van vv Noordwijk scoort Bart Freke vlak voor tijd de verdiende 1-0. Voor de derde ronde loten de Boys een uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Zo’n 19 bussen reizen op 9 november af naar stadion Galgenwaard, waar de 1400 Rijnsburgse supporters zien dat Utrecht (zie foto) in de 37e minuut op 1-0 komt, wat tot de 70e minuut op het scorebord blijft staan. In de acht minuten die volgen scoort FC Utrecht vier keer. De 5-0 nederlaag doet niets af aan deze geweldige happening voor spelers en supporters. In de competitie gaat het opnieuw voortreffelijk. Met 22 doelpunten in de reguliere competitie toont Martijn Gootjes zich een topspits. De bekroning van het tweede kampioenschap op rij volgt op 5 mei 2007 in de uitwedstrijd tegen Heerjansdam. Mede door doelpunten van Joost Kuhlmann, Bart Freke en Brayton Biekman wint Rijnsburg met 2-3. En opnieuw barst het feest los op het burgemeester Koomansplein. Ook het tweede elftal wordt kampioen, voor het eerst sinds 21 jaar. Het team van trainer Dick Heemskerk pakt de titel in de reserve Hoofdklasse A in de uitwedstrijd tegen DOTO. In Pernis wordt het 1-6, met vier goals van André van Egmond. In de kampioenscompetitie van het eerste elftal, met HHC Hardenberg en IJsselmeervogels, blijkt laatstgenoemde opnieuw de sterkste.

Op 9 maart 2008 bereikt de website van Rijnsburgse Boys de prachtige mijlpaal van een miljoen bezoekers sinds de start in 2005. Ruim een maand later zorgt het bericht over de terugkeer van de zeer populaire Joost Kuhlmann (van IJsselmeervogels) voor een record aantal bezoekers. Op 19 april wordt Rijnsburgse Boys 2, met trainer Arie van Dijk, tegen Vitesse Delft (5-1) voor het tweede opeenvolgende jaar kampioen. Rijnsburgse Boys 1 eindigt achter FC Lisse op de tweede plaats, maar verovert voor de derde keer in de historie wel de districtsbeker. Op de weg daar naartoe moet Rijnsburgse Boys 2 er in de derde ronde met 4-2 aan geloven. In de finale is het eerste elftal op het veld van Noordwijk met 2-0 een maatje te groot voor de verrassende finalist Quick Boys 2. Op 14 juni wint Rijnsburgse Boys voor het eerst in de geschiedenis de landelijke KNVB-amateurbeker. Dit gebeurt met een thuisoverwinning van 2-0 op Achilles ’29 uit Groesbeek, door doelpunten van mannetjesputter Raymond Kolder en Martijn Gootjes.

geschiedenis
5 mei 2007, Rijnsburgse Boys is voor de tweede keer op rij kampioen in de hoofdklasse A. Ook het tweede onder leiding van Dick Heemskerk wordt gehuldigd op het burgemeester Koomanplein, ook zij werden kampioen (foto Hans Heemskerk)

Ook het seizoen 2008-2009 staat weer bol van de hoogtepunten, ook al verliest Rijnsburg in de strijd om de Supercup voor amateurs eerst nog met 0-1 van FC Lisse. In de KNVB-beker zorgen de Uien voor een stunt door de profs van RBC Roosendaal met 2-1 te verslaan. In de volgende ronde wacht eredivisionist NEC. Vele honderden meegereisde Rijnsburgers zien Bennie van Noord een strafschop missen, waarna NEC pas in de verlenging op voorsprong komt, eveneens door een strafschop, en wint. In de competitie gaat het wederom crescendo. Op 18 april spelen de Boys de kampioenswedstrijd tegen uitgerekend rivaal Quick Boys. Door goals van Bart Freke en Martijn Gootjes wordt het 2-0 en kan het vijfde kampioenschap in de hoogste klasse van het zaterdagvoetbal worden gevierd. Het algeheel zaterdagkampioenschap pakt Rijnsburgse Boys uiteindelijk zonder zelf te spelen, omdat IJsselmeervogels van Harkemase Boys wint. De 1-0 thuiswinst van Rijnsburg in de laatste wedstrijd tegen Harkemase Boys is alleen goed voor de statistieken. Voor het algeheel amateurkampioenschap nemen de Uien het op tegen WKE uit Emmen. Thuis wint Rijnsburg met 1-0, waarna op 20 juni 2009 de return op het programma staat.

Na het verlies bij WKE is de ontgoocheling is groot, maar bij terugkeer op sportpark Middelmors wordt de selectie desondanks door honderden supporters met fakkels en gezang onthaald.

Een dag die elke toeschouwer nooit meer zal vergeten. Rijnsburgse Boys komt op een 0-2 voorsprong, maar het onmogelijke gebeurt als WKE van de 88e tot de 95e minuut driemaal scoort en daarmee een verlenging afdwingt. Het loopt uit op strafschoppen, die WKE beter neemt. De ontgoocheling is groot, maar bij terugkeer op sportpark Middelmors wordt de selectie desondanks door honderden supporters met fakkels en gezang onthaald. Terecht, want het was opnieuw een fantastisch seizoen.

Met de nieuwe trainer Niek Oosterlee is Rijnsburgse Boys in het seizoen 2009-2010 dicht bij een bekerstunt, maar na verlenging gaat Go Ahead Eagles, koploper in de eerste divisie, met een geflatteerde 1-4 overwinning naar huis. Het tweede elftal blijft geweldig presteren en behaalt het kampioenschap. Bij Ter Leede 2 wordt het in de kampioenswedstrijd maar liefst 0-11! Wat in voorgaande jaren niet lukte, lukt nu wel: het behalen van het landskampioenschap voor reserveteams. In de finale gaat AFC er op 12 juni 2010, na een ruststand van 1-1, met 6-1 aan.

De competitie van het eerste elftal staat in het teken van plaatsing voor de nieuw te vormen Topklasse, waarvan de eerste vier op de ranglijst zeker zijn. Tot en met februari zijn de resultaten voortreffelijk, maar in maart en april zit er zand in de Rijnsburgse machine. De laatste drie wedstrijden leveren evenwel de volle negen punten op, waardoor de Boys zich met een derde stek toch nog overtuigend plaatsen voor de Topklasse.

2010-2015

In de voorbereiding van het seizoen 2010-2011 speelt RBB op 20 juli tegen Ajax. Na een ruststand van 0-2 (tweemaal Suk) wordt het uiteindelijk 0-7 op Middelmors. Het eerste seizoen in de Topklasse, met onder meer de broers Kevin en Jeffrey Winter als nieuwkomers, start veelbelovend. De Uien gaan de winterstop in met slechts 1 punt achterstand op koploper IJsselmeervogels, maar na een matige tweede seizoenshelft eindigt RBB als derde, op gepaste afstand van Spakenburg en kampioen IJsselmeervogels. In de strijd om de KNVB-beker mag RBB het, na winst op SV Deurne, opnieuw opnemen tegen een eredivisionist. In Arnhem geven de Boys goed tegenstand tegen Vitesse, dat met 3-0 toch een maatje te groot blijkt.

In het volgende seizoen is RBB dicht bij een kampioenschap. Het team van trainer Niek Oosterlee komt met het hoge aantal van 64 punten uit 30 duels slechts 1 punt tekort op Spakenburg, dat dit seizoen twee keer van de geelzwarten wint, evenals de laatste vier wedstrijden van het seizoen en bij Katwijk kampioen wordt. Succes is er wel voor Rijnsburgse Boys 3 en voor Dames 1, die beiden het kampioenschap behalen. Eveneens succesvol is het Zwiebeln Hallen Toernooi dat in de kerstvakantie voor het eerst plaatsvindt. Op het met boarding en tribunes omringde kunstgrasveld in de sporthal nemen vele teams, van junioren, senioren, A-selecties, G-teams tot dames, het tegen elkaar op. Een fantastisch toernooi, zo is iedereen het eens.

geschiedenis
Martijn Gootjes Felicitaties na de publiekswissel van Martijn Gootjes in de wedstrijd tegen HHC Hardenberg, de spits verbrak in die wedstrijd et 34 jaar oude record van Jac den Heijer (102 competitiedoelpunten). Uiteindelijk eindigt de spits op 106 competitiegoals voor de Uien.

In het seizoen 2012-2013 verloopt de competitie, met name in de eerste seizoenshelft, teleurstellend. RBB eindigt op een vijfde plaats. Een historisch moment speelt zich af op 12 januari 2013, als Martijn Gootjes zich met twee goals tegen HHC Hardenberg kroont tot topscorer aller tijden van RBB. Hiermee verbreekt Gootjes het 34 jaar oude record van Jac den Heijer (102 competitiedoelpunten). Uiteindelijk eindigt de spits op 106 competitiegoals voor de Uien.

Tussendoor presteren de geelzwarten voortreffelijk in de KNVB-beker, met het uitschakelen van de Jupiler League-clubs FC Volendam (1-0) en FC Emmen (0-0, w.n.s.). In de achtste finale (nooit eerder reikte RBB zo ver) spelen de Uien opnieuw thuis, tegen niemand minder dan PSV. Kosten noch moeiten zijn gespaard om het veld goed te verlichten en voor een sfeervolle avond te zorgen. Op het veld neemt PSV binnen een half uur een 0-3 voorsprong. In de 33ste minuut krijgt RBB dé kans op een doelpunt, maar Damiano Schet ziet zijn strafschop gekeerd waarna de rebound op de paal belandt. Het bekerduel eindigt in 0-4.

geschiedenis
Rijnsburgse Boys – PSV Kosten noch moeiten zijn gespaard om het veld goed te verlichten en voor een sfeervolle avond te zorgen

Rijnsburgse Boys 2 voegt dit seizoen het kampioenschap van de Reserve Hoofdklasse A toe aan het palmares. Op 13 april 2013 wordt de titel veilig gesteld in de met 2-3 gewonnen wedstrijd tegen Ter Leede. In de strijd om het algeheel landskampioenschap voor reserveteams legt RBB 2 het over twee wedstrijden af tegen Sparta Nijkerk 2. Aan het einde van het seizoen wordt afscheid genomen van vele vertrouwde gezichten binnen de vereniging. Clubiconen als Martijn Gootjes, Peter Freke, Bart Freke, Joost Kuhlmann en Raymond Kolder vertrekken naar andere clubs, Nico Paauw stopt na 25 jaar als materiaalman van de A-selectie en Cees Driebergen legt na 13 jaar als voorzitter en 16 jaar als bestuurslid zijn functie neer. Als erevoorzitter draagt hij het voorzittersstokje over aan Ad Hendriksen.

geschiedenis
Cees Driebergen Op een regenachtig Middelmors neemt Cees Driebergen afscheid als voorzitter van Rijnsburgse Boys

De twee volgende seizoenen vertonen veel gelijkenissen. In de tweede ronde van de KNVB-beker speelt Rijnsburg aansprekende thuiswedstrijden tegen Roda JC (1-2) in 2013 en Sparta Rotterdam (0-3) in 2014. De start van de competitie gooit in beide seizoenen roet in het eten, met respectievelijk zes en tien punten uit de eerste acht duels. Na de winterstop gaat het een stuk beter, met als uitschieter de 7-2 in april 2014 tegen de latere kampioen Spakenburg. Raily Ignacio scoort in die wedstrijd zes goals tegen zijn oude club en kroont zich aan het einde van het seizoen met maar liefst 31 doelpunten tot topscorer van de Topklasse. Na de winterstop voetbalt de ploeg van trainer Niek Oosterlee telkens een stuk beter. Desondanks gaat het seizoen met plek 5 in 2014 en plek 7 in 2015 enigszins als een nachtkaars uit.

Buiten de wedstrijden van het eerste elftal om zitten de leden niet stil. Integendeel, er worden tal van activiteiten georganiseerd zoals het Uientoernooi, de Vriendinnendag en het Oktoberfest. Ook de Familiedag, Kinderbingo, Paasveiling, Nieuwjaarsinstuif en andere activiteiten zorgen voor veel vertier voor jong en oud binnen de vereniging, die in 2015 85 jaar bestaat.