Geschiedenis (deel 3)

Geschiedenis (pagina 12 – 3 – 4)


1985-1995

Tussen 1985 en 1990 eindigt het eerste elftal steeds bij de eerste vier op de ranglijst. Het zijn de hoogtijdagen van de Rijnsburgse voetbalvereniging. Ook gerenommeerde profclubs weten de weg naar sportpark Middelmors te vinden. In 1986 zegeviert Ajax met 0-5, onder andere door een doelpunt van Marco van Basten. Utrecht wint in hetzelfde jaar met 0-2, terwijl Feyenoord in de Kuip met 4-1 te sterk is. Martin de Louw tekent voor de enige Rijnsburgse treffer. In 1987 wint het elftal van de nieuwe trainer Arie Kurver twee bekers. In de finale van de Leidsch Dagblad-Cup krijgt Roodenburg met 3-0 klop. In de strijd om de districtsbeker wordt Excelsior 2 in de eindstrijd met 2-1 verslagen, door doelpunten van Dick Heemskerk en Hans Zwaan.

geschiedenis

In 1988 is Rijnsburgse Boys dichtbij een volgend kampioenschap. Een gelijkspel in de voorlaatste wedstrijd tegen hekkensluiter Broekster Boys doet de geelzwarten echter de das om, waardoor IJsselmeervogels er met de titel vandoor gaat. In het jaar daarna worden de Rijnsburgers opnieuw tweede, ditmaal achter Heerjansdam. Wel winnen de Boys het Zilveren Molentoernooi en stunten ze in de landelijke beker tegen eerstedivisieclub SC Cambuur door met 3-2 te winnen. In de tweede ronde is Willem II met 2-4 een maatje te groot. Memorabel is de vriendschappelijke wedstrijd in juli 1988 tegen het Barcelona van trainer Johan Cruijff. Huug Aandewiel schiet een vrije trap achter doelman Zubizaretta, maar Barcelona wint desondanks met 1-2.

geschiedenis
Op 29 juli 1988 komt het Barcelona van trainer Johan Cruijff voor een oefenwedstrijd naar Middelmors. Huug Aandewiel maakt vanuit een vrije trap de 0-1 achterstand ongedaan, maar uiteindelijk wint Barcelona moeizaam met 1-2.

In 1988 stopt Mercedes-dealer LIAM als hoofdsponsor van Rijnsburgse Boys. Dertien jaar lang heeft LIAM een bijdrage geleverd aan de opmars van de vereniging. Om de inkomstenbron te verbreden, besluit Rijnsburgse Boys om een sponsorgroep op te richten, waarvan in eerste instantie 16 bedrijven deel uitmaken.

In 1989 lukt het na enkele mislukte pogingen om het damesvoetbal weer op te starten. Op 25 februari van dat jaar vindt de eerste oefenwedstrijd plaats, waarin De Sleutels met 0-12 veel te sterk is. Langzaam maar zeker krijgt de damesafdeling een vaste plek binnen Rijnsburgse Boys. Er is een eigen secretariaat en Rob Kabelaar verzorgt de trainingen.

Nadat de mannen van het eerste elftal enkele jaren net naast de hoofdprijs hebben gegrepen, is het in 1990 wel raak. Rijnsburgse Boys wordt voor de tweede keer kampioen in de eerste klasse. In de slotfase van de competitie overbruggen de geelzwarten een achterstand op Quick Boys en maken het karwei in de uitwedstrijd tegen ARC af. Door twee doelpunten van Leon Vonk en een treffer van Ron Carli pakken de mannen van trainer Arie Kurver de titel. Het elftal heeft dit seizoen geen echte goalgetter, maar wel veel spelers met scorend vermogen, zoals Ron Carli, Hennie Koet, Martin de Louw, Leon Vonk, Hans Zwaan en Wim Hooijmans. Met andere toppers als doelman Jan Blankespoor en de verdedigers Johan de Kroon, Wim Driebergen en Dick Heemskerk rekent Rijnsburgse Boys in de strijd om de zaterdagtitel af met ACV en NSVV.

geschiedenis

Alleen in de strijd om de algehele amateurtitel leggen de Boys het af tegen zondagkampioen Geldrop, dat met 1-4 en 4-3 wint. Een ander hoogtepunt in het seizoen 1989-1990 is de wedstrijd tegen het Nederlands Elftal. Het Oranje van bondscoach Leo Beenhakker bezoekt sportpark Middelmors als voorbereiding op het WK in Italië. Wim Kieft zet Oranje op voorsprong, maar zeven minuten voor tijd zien 5.500 toeschouwers hoe invaller Ronald van Delft de 1-1 achter doelman Stanley Menzo schiet. De stunt ontlokt Beenhakker de beroemde woorden: ‘Rijnsburg uit, altijd lastig’.

geschiedenis

Na de succesvolle jaren tachtig verlopen de begin jaren negentig heel wat stroever. Na een zesde en een achtste plaats moet het elftal van Kurver in 1993 zelfs een promotie-degradatieduel spelen. Op het terrein van Capelle winnen de Boys met 1-0 van Spijkenisse, door een doelpunt van Ron de Jager in de vijfde minuut van de verlenging. Ook op financieel gebied beleeft Rijnsburgse Boys moeilijke tijden, mede door de in 1989 geopende sporthal en een door de gemeente opgelegde huurverhoging. Onder de nieuwe trainer Rob Kiebert en met een sterk gewijzigde selectie maakt het elftal een opleving door, met een vierde plek als resultaat. In 1995 gaat het alsnog mis met de Boys. Door de tegenvallende resultaten wordt Kiebert vier wedstrijden voor het einde de laan uitgestuurd. Het komt voor zijn opvolger Arie Kurver te laat om een ommekeer teweeg te brengen. Door een 1-1 gelijkspel bij Zwart Wit ’28 is degradatie op de laatste wedstrijddag een feit.

geschiedenis
13 mei 1995: Zwart Wit ’28 – Rijnsburgse Boys: 1-1. Peter van Duijn ligt uitgeteld op de grond na het laatste fluitsignaal. Na het gelijke spel op de laatste wedstrijddag degradeert Rijnsburgse Boys uit de eerste klasse.

1995-2005

Het verloren terrein wordt in 1996 meteen goedgemaakt. Het elftal van de nieuwe trainer John Eelman eindigt in de competitie achter Excelsior Maassluis, maar dwingt promotie alsnog af via de nacompetitie. Daarin schudt het NSVV en RVVH van zich af. In de beslissingswedstrijd tegen AVW’ 66 winnen de Boys na verlenging met 3-1, door doelpunten van Steven Faber, Menno Vaartjes en Martin den Haan.

geschiedenis

Terug op het hoogste niveau klimt Rijnsburgse Boys elk jaar een paar plaatsen op de ranglijst. Onder trainer Henk Wisman, die van 1997 tot 2000 aan het Rijnsburgse roer staat, wordt een zesde, een vierde en een derde plaats behaald. De vereniging als geheel groeit ook. In 1998 starten 25 seniorenteams, waarvan één dameselftal, aan de competitie: een clubrecord.  Vermeldenswaardig is het record dat keeper Lennert Hegie in het seizoen 1998-1999 vestigt, door 546 minuten zijn doel schoon te houden. Het seizoen daarna staat het elftal tot wedstrijddag 20 aan kop van de ranglijst, maar door drie nederlagen in de laatste vier duels gaat het kampioenschap naar Katwijk. Helaas voor Rijnsburgse Boys krijgt Henk Wisman in 2000 de kans om trainer te worden van eerstedivisionist FC Volendam. Onder zijn opvolger Cock Jol gaat het in de competitie niet best met de Boys. In maart wordt zijn contract verbroken en neemt assistent-trainer Dick Heemskerk zijn plaats op de bank in. Een negende plaats is een teleurstellend resultaat. In bekerverband doen de Rijnsburgers het wel goed. In de finale van de Nuon-Cup, de opvolger van de Leidsch Dagblad-Cup, wordt na strafschoppen gewonnen van VVSB. Dat is vooral de verdienste van Hegie, die vier penalty’s stopt. Voor de landelijke beker speelt Rijnsburgse Boys in de Alkmaarderhout tegen AZ. Tot dertien minuten voor tijd hangt een sensatie in de lucht. De bezoekers staan op dat moment met 0-2 voor, door doelpunten van Berry Charité en Jimmy Simons. Toch winnen de Alkmaarders nog met 3-2.

geschiedenis

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen treffen de Boys op 1 augustus 2001 Ajax. Onder meer door zes doelpunten van de Egyptenaar Mido wint de ploeg van Co Adriaanse met 0-10. Onder leiding van de nieuwe trainer Wim Schaap eindigen de geelzwarten in de competitie op plaats zes. In de laatste wedstrijd boekt Rijnsburgse Boys uit tegen De Beursbengels de grootste competitiewinst ooit. Het wordt 1-10. De vijf goals van Berry Charité brengen hem op 26 doelpunten, wat eveneens nooit eerder voorkwam in de geschiedenis van de vereniging.

geschiedenis

Na opnieuw een zesde plek krijgt Ted Verdonkschot in 2003 de supervisie over het eerste elftal. Twee maal eindigt zijn team op de vierde positie.

Vooral wat betreft de accommodatie verandert er in het nieuwe millennium veel bij Rijnsburgse Boys. Door de aanleg van een zogenaamd WeTraveld in 2001 en twee kunstgrasvelden in september 2004 hoort het veldenprobleem tot het verleden. De 16 seniorenteams en 41 jeugdelftallen kunnen er goed terecht. Ook de sterke groei van de damesafdeling springt in het oog. Iets anders is de Paasveiling, die vanaf 2001 jaarlijks vele tienduizenden euro’s in het laatje brengt, met een record van 90.000 euro in 2004. De bouw van een nieuwe tribune, met 24 kleedkamers eronder, is een hoogtepunt in de geschiedenis van Rijnsburgse Boys. Op 29 april 2004 slaat wethouder Daan Binnendijk de eerste paal voor de nieuwbouw. Precies zes maanden later legt erevoorzitter Piet van Egmond de laatste steen. De schitterende tribune biedt plaats aan 1100 toeschouwers en herbergt een prachtig onderkomen voor de 120 sponsors. Op 11 september 2004 nemen de Boys in de wedstrijd tegen Huizen (4-2) de nieuwe tribune voor het eerst in gebruik.

geschiedenis

Op 24 maart 2005 bestaat Rijnsburgse Boys 75 jaar. Het hele jaar vinden er jubileumactiviteiten plaats voor alle geledingen binnen de vereniging. Op 16 juli speelt het eerste elftal tegen Ajax, dat in 0-12 eindigt. Verder is er onder meer een reünie op sportpark Middelmors en een feest in het Noordwijkerhoutse Congrescentrum Leeuwenhorst. In een later stadium worden het jubileumboek ’75 jaar Rijnsburgse Boys, de geschiedenis van een ambitieuze dorpsclub in de jaren 1930-2005’ en een jubileumfilm gepresenteerd.

geschiedenis

2005-2010

Na zestien jaar zonder kampioenschap haalt het eerste elftal in het seizoen 2005-2006 de titel binnen. Op de laatste wedstrijddag kent de competitie een schitterende apotheose als de nummers 1 en 2 van de ranglijst tegenover elkaar staan. Rijnsburgse Boys moet van FC Lisse winnen om de Lissenaren, die twee punten voor staan, voorbij te streven. Op sportpark Ter Specke, met 6000 toeschouwers, kopt invaller Martijn Gootjes in de derde minuut van de blessuretijd de 0-1 tussen de palen. De ontlading is groot.

geschiedenis
Martijn Gootjes kopt Rijnsburgse Boys naar een verdiend kampioenschap (foto: Hans Heemskerk)

Eenmaal terug in Rijnsburg maken de kampioenen een rondrit door het dorp met als eindbestemming het burgemeester Koomansplein, waar een feestende mensenmassa de spelers en de technische staf toejuicht. Het elftal van trainer Ted Verdonkschot pakt een week later de dubbel door ook de KNVB-districtsbeker West II te bemachtigen. Op het terrein van Excelsior Maassluis wordt DOTO in de finale met 4-2 verslagen. Middenvelder Peter Freke is de gevierde man door alle Rijnsburgse doelpunten voor zijn rekening te nemen.

geschiedenis
Op het terrein van Excelsior Maassluis wordt DOTO met 4-2 verslagen, Rijnsburgse Boys wint de KNVB-districtsbeker WEST II (foto Hans Oudwater)