Piet Hemminga

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – Sparta Rotterdam

sparta“Rijnsburg uit – altijd lastig.” Deze woorden van voormalig bondscoach Leo Beenhakker worden met enige regelmaat in publicaties herhaald. Maar zouden de afgelopen week ook zomaar uit zijn eigen mond gekomen kunnen zijn. De inmiddels 72-jarige oud-trainer is tegenwoordig lid van de Raad van Commissarissen bij Sparta en geeft vanuit die hoedanigheid nog wel eens een adviesje links of rechts. Waarbij het de vraag is of de huidige trainer van Sparta een dergelijke raad nodig heeft. Want Gert Kruys sleepte zo’n anderhalf jaar geleden als interim-trainer van IJsselmeervogels al eens een 2-2 gelijkspel in Rijnsburg uit het vuur. De meeste doelpunten vielen daarbij (ver) in blessuretijd. Hij weet dus hoe het kan spoken op sportpark Middelmors.
En Kruys niet alleen. Rijnsburgse Boys heeft een bepaalde reputatie hoog te houden als het gaat om wedstrijden om de KNVB-beker. Afgelopen seizoen was Roda JC met 1-2 in de tweede ronde te sterk maar de Limburgers mochten gelet op het wedstrijdbeeld van geluk spreken. Een jaar eerder eindigde het bekeravontuur pas in de achtste finales toen PSV met 0-4 doorging naar de laatste acht. Eerder vonden FC Volendam en FC Emmen hun waterloo in Rijnsburg. In het verleden moesten ook Fortuna Sittard, RBC Roosendaal en Willem II al eens hun meerdere in de Uien erkennen.
Drie jaar geleden moesten de Spartanen het in de strijd om de KNVB-beker voor het laatst opnemen tegen amateurclubs. Montfoort en Sparta Nijkerk werden zonder problemen geëlimineerd. Maar op het eigen Kasteel nota bene was het GVVV dat na een 1-1 eindstand via strafschoppen door ging naar de volgende ronde.
Eén keer eerder stonden Rijnsburgse Boys en Sparta Rotterdam tegen elkaar in een officiële bekerwedstrijd. In augustus 2000 trok Sparta met 1-3 aan het langste eind. Voor Sparta scoorde Ali El Khattabi de doelpunten, de gelijkmaker was van Martin den Haan. Het was overigens een jaar waarin de bekercompetitie met poulewedstrijden begon zodat Rijnsburgse Boys (als nummer twee in de poule) in de volgende ronde een legendarische wedstrijd in Alkmaar tegen AZ speelde: de wedstrijd waarbij de Rijnsburgers dertien minuten voor tijd met 0-2 voor stonden en scheidsrechter Vink zijn naam vestigde.
Sparta Rotterdam schreef uiteraard meer historie in de strijd om de nationale beker. Het meest recente succes boekte de club tien jaar geleden toen het ook als eerstedivisionist de halve finale na penalty’s van FC Utrecht verloor. De meervoudig Rotterdamse landskampioen stond tussen 1958 en 1996 vijf keer in de finale, drie keer nam het de beker mee naar huis.
Beide ploegen kwamen dit jaar in de eerste ronde niet in actie. Sparta Rotterdam omdat BVO’s pas in de tweede ronde instromen. Rijnsburgse Boys verdiende vrijstelling door vorig seizoen een periodetitel te winnen. In de reguliere competitie won Sparta afgelopen vrijdagavond bij Jong PSV met 0-2 en komt daarmee in de top-vijf van de Jupiler-league.
De ploeg kent wisselvallige resultaten want een paar weken geleden verloor het op eigen terrein van FC Volendam met 0-5. Een opmerkelijke speler bij de Rotterdammers is Paul Gladon. Vorig jaar werd hij verhuurd aan FC Dordrecht en schoot de Schapenkoppen in de play-offs naar de Eredivisie, nota bene ten koste van Sparta. Dit jaar kwam hij voor Sparta nog niet tot scoren. Johan Voskamp maakte dit jaar al wel drie doelpunten in de competitie maar dankt zijn bekendheid vooral aan zijn debuutwedstrijd op 20 augustus 2010 waarin hij maar liefst acht keer doel trof.
Rijnsburgse Boys kende een betere seizoenstart dan vorig jaar en mag zich vooralsnog tot de middenmoters van de Topklasse rekenen na de 2-2 puntendeling in en tegen Capelle afgelopen zaterdag. Bij Rijnsburgse Boys stonden twee spelers in het verleden bij Sparta onder contract: Rick van der Burg en Marvin Wijks hebben een voetbalverleden bij de oudste betaalde voetbalclub in Nederland.
De KNVB heeft Jeroen Manschot als scheidsrechter voor deze wedstrijd aangewezen. Twee jaar geleden maakte hij zijn debuut in het betaald voetbal, sinds begin dit jaar fluit hij ook wedstrijden in de eredivisie.
Rijnsburgse Boys – Sparta Rotterdam
2e ronde KNVB beker
Dinsdag 23 september, aanvang 17.00 uur
Sportpark “Middelmors”
Noordwijkerweg 53a
2231 NJ  Rijnsburg