Bram van Egmond

Team van de week: De jongste jeugd

Iedere zaterdag gaat fotograaf Jan Jungerius langs bij een team van Rijnsburgse Boys. Deze keer was de allerjongste jeugd van Rijnsburgse Boys aan de beurt. Het verslag is van Cees de Leeuw.

Zo kan het dus ook……

De laatste editie van Rijnsburgse Boys tegen Quick Boys werd helaas ontsierd door vervelende incidenten voorafgaand aan de wedstrijd. Zogenaamde supporters gingen elkaar te lijf met als resultaat verschillende gewonden. Afgelopen zaterdag werd er door de jongste jeugd van Rijnsburgse Boys en Quick Boys bewezen dat het ook anders kan. Op veld 2 werden op maar liefst 5 veldjes onderlinge wedstrijdjes gespeeld. Ook hier werd gevochten, maar dan wel om de overwinning. Deze kinderen, velen nog geen 6 jaar oud, hadden de dag van hun nog jonge leven en werden beloond met een heuse herinneringsmedaille.

Veel van de Rijnsburgse kinderen zijn pas in aanraking gekomen met voetbal. In hun eerste jaar bij de Uitjes (jeugd onder 6 jaar) houden ze zich alleen maar bezig met simpele oefeningetjes, simpele spelletjes en heeft het nog niet veel met echt voetbal te maken. Toch leren ze de eerste beginselen, en de discipline om in teamverband met elkaar te spelen en plezier te hebben. In deze tijd van digitalisering is dit enorm belangrijk in de ontwikkeling van een kind, en een ieder die ervoor geleerd heeft beaamd dat je er niet vroeg genoeg mee kan beginnen. Als ze vervolgens een jaartje ouder zijn is het kind gewend aan de regels die er gelden op het voetbalveld en worden de oefeningetjes meer voetbalgericht.

Bij Rijnsburgse Boys hebben we de afgelopen jaren een weg ingeslagen door op deze manier te werken met jonge kinderen. Dat dit succes heeft is duidelijk. Werd er de eerste jaren nog elke keer met grote cijfers verloren van leeftijdsgenootjes bij oefenwedstrijdjes, tegenwoordig is onze JO6-1 nog ongeslagen. Maar is dat winnen belangrijk? Voor de motivatie van de kinderen wellicht wel, maar het belangrijkste is en blijft het plezier wat er bij deze kinderen vanaf spat. Ook zien we het aantal kinderen dat graag op deze manier wil sporten sterk stijgen. Van een goede 15 kinderen die vijf jaar geleden kwamen trainen tot een stuk of 45 die er nu op de ledenlijst staan.

Iedereen die afgelopen zaterdag naar de wedstrijdjes tegen Quick Boys heeft gekeken, kan beamen dat het een geslaagd evenement was. Ouders, grootouders en kinderen verlieten met een grote glimlach op hun gezicht de Middelmors. Onze eigen clubfotograaf Jan Jungerius was ook aanwezig en maakte er weer een fantastische fotoreportage van zodat iedereen die de foto’s bekijkt ook die grote glimlach op hun gezicht krijgt.

Cees de Leeuw