Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – Excelsior M.: 3-0 (2-0)

Man of the Match symboliseert Rijnsburgse opmars.

Het aanwijzen van een man van de wedstrijd was deze keer niet echt moeilijk. Met zijn twee doelpunten zorgde Jeffrey Koemans niet alleen voor een prettige ruststand, ook zijn werk in aanvallend én verdedigend opzicht in de tweede helft mocht er zijn. Tel daarbij de allesbeslissende treffer van Raily Ignacio een kwartier voor tijd  en de hoofdrolspelers van deze wedstrijd hebben zich voorgesteld. Met de 3-0 overwinning nestelt Rijnsburgse Boys zich relatief stevig in de top-5 van de ranglijst. Na afloop waren de meningen deels eensluidend: een degelijke overwinning voor de thuisploeg die zich inmiddels veilig gespeeld heeft. Maar in hoeverre is de ploeg nu uitgeschakeld voor de titel en mag het toch nog hopen op meer dan een plaats in de bovenste regionen?
In vergelijking met vorige week stonden er een paar andere Rijnsburgse in het veld dan de elf die de overwinning in Sassenheim behaalden. Mark van den Boogaart kon afgelopen week door omstandigheden niet volledig meetrainen zodat Resham Sardar deze keer in de basis verscheen. Marvin Wijks is geschorst maar Jeffrey Koemans was hersteld van zijn knieblessure. En het spel van aftasten in de beginfase van deze wedstrijd is nog maar nauwelijks afgerond wanneer duidelijk wordt dat ook Richard van Nieuwkoop speelminuten gaat missen in deze competitie. Bij een ongelukkige botsing met Vincent van den Berg raakt de Rijnsburgse goalie dusdanig geblesseerd dat hij niet verder kan spelen.

IMG_3748

Kevin Winter wint van Jean Paul van Leeuwen – Foto: Jan Jungerius

Even daarvoor is het Kevin Winter die de eerste mogelijkheid van de wedstrijd op zijn naam mag schrijven. De voorzet van Javier Martina zeilt eerst nog over alles en iedereen heen waarop Danny van der Vijver het van de andere kant mag proberen. De Rijnsburgse aanvoerder kopt wel maar de bal gaat een aantal meters naast het doel. Ook Raily Ignacio probeert even later met het hoofd doeltreffend te zijn maar andermaal is het Jean Paul van Leeuwen die zijn doel met gemak schoon weet te houden. Om de drie minuten lijkt het scenario herhaald te gaan worden want Ronald Breinburg is de volgende die de bal met het hoofd naast het doel werkt. Opmerkelijk daarbij is dat het meeste Rijnsburgse gevaar van de rechterkant komt. Het is vervolgens de linksbuiten van Rijnsburgse Boys die de score gaat openen. Na afloop van de wedstrijd laat Jeffrey Koemans weten er geen moment aan gedacht te hebben – maar zijn doelpunt leek haast een kopie van de openingstreffer van Danny van der Vijver, drie weken geleden in de wedstrijd tegen HHC Hardenberg. Ook nu is er sprake van een stuiterende bal die met een fraaie lob over de doelman van de tegenstander in de linkerhoek van het doel vliegt: 1-0.
IMG_3862

De 1-0 in aantocht – Foto: Jan Jungerius

Een minuut later schreeuwt Excelsior Maassluis om een penalty wanneer de tegenstander een bal tegen de arm van Jeroen Hessing schiet. Maar de scheidsrechter wuift het protest terecht weg. Na een half uur spelen moet de ingevallen Rick van den Burg voor het eerst zijn vakmanschap tonen. Een inzet van dichtbij van Daniel Oliviere Furtado pareert hij uitstekend. Een aantal minuten later is het Stephan Kruithof die uit een hoekschop maar een metertje naast poeiert. In dit geval hoefde de Rijnsburgse doelman de bal alleen na te kijken. Het is een fase van de wedstrijd waarin Excelsior Maassluis nadrukkelijk op zoek gaat naar de gelijkmaker en Rijnsburgse Boys nauwelijks onder de druk uit weet te komen. Vlak voor rust mag Kevin Vink, de topscorer van Excelsior Maassluis, vanaf twintig meter aanleggen voor een vrije trap. Maar ook die belandt recht in de handen van Rick van den Burg. De blessuretijd is al bijna ingegaan wanneer de thuisploeg nog één keer aanzet voor een aanval. De bal gaat snel van rechts naar links met Kevin Winter als tussenstation. De inzet van Jeffrey Koemans is snoeihard en voor de keeper van Excelsior Maassluis onhoudbaar. “Soms gaat zo’n inzet drie voetbalvelden hoog over en nu ging ‘ie mooi in de korte hoek” vertelt de doelpuntenmaker na afloop. “Op de training doet Jeffrey dat wel vaker dus voor ons was het geen verrassing” aldus Niek Oosterlee na afloop.
IMG_3931

Jeffrey Koemans maakt 2-0 – Foto: Jan Jungerius

Direct na rust probeert Rijnsburgse Boys een genadeklap uit te delen. Eerst zijn het Raily Ignacio en Javier Martina die Resham Sardar in stelling proberen te brengen maar Jean Paul van Leeuwen is een fractie eerder bij de bal. Daarna vervult Kevin Westmaas de rol van aangever maar gunt de doelman van Excelsior Maassluis Danny van der Vijver geen doelpunt. Het is zo’n beetje de voorlaatste actie van de Rijnsburgse middenvelder want even daarna moet hij met een enkelblessure naar de kant. Ziekenhuisbezoek moet duidelijk maken hoe groot de opgelopen schade is. Ook in deze fase van de wedstrijd is Jeffrey Koemans nadrukkelijk aanwezig. Meeverdedigend in het eigen strafschopgebied weet hij aansluitend Raily Ignacio een aantal keren te bedienen. Waarbij de Rijnsburgse spits duidelijk niet alleen maar laat zien bezig te zijn met zijn toppositie in het  topscorersklassement. Maar bij herhaling de combinatie met zijn medespelers kiest waarbij soms ook enige zelfzucht meer op zijn plaats was geweest.
IMG_3690

Danny van der Vijver viel vanmiddag geblesseerd uit – Foto: Jan Jungerius

Na ruim een uur spelen lijkt een voorzet van Resham Sardar zomaar het doel in te zeilen maar de bal valt net naast de paal. Aan de andere kant gebeurt Vincent van den Berg bijna hetzelfde. Behalve dan dat de bal via de paal het veld weer in stuitert. Een goede doelman heeft geluk moet ook Rick van den Burg gedacht hebben. Dat was even daarvoor wel anders toen de doelman via goed uitkomen de net ingevallen Jorno Reurink van een scoringskans af wist te houden. Met nog een kwartier op de klok valt dan de uiteindelijke beslissing. De spelverdeler heet in dit geval Mark van den Boogaart, de man met de voorzet Jeffrey Koemans, het doorkoppen is van Kevin Winter en Raily Ignacio schiet de 3-0 fraai binnen. Zijn negentiende van het seizoen, een aantal waarmee hij voortaan de te kloppen man is als het om veel doelpunten maken gaat.
IMG_4212

Raily Ignacio, topscorer zaterdagtopklasse – Foto: Jan Jungerius

Omroep Max zendt deze avond de laatste aflevering van Heer en Meester uit. Maar de vertoning op Sportpark Middelmors mag dezelfde titel zo nu en dan dragen. Excelsior Maassluis krijgt in de slotfase nog één keer een kans om vanuit een vrije trap te scoren. Maar Rick van den Burg toont zich in eigen strafschopgebied ……inderdaad, Heer en Meester. Niek Oosterlee spreekt na afloop van een goede en verdiende overwinning, voorin kansen benut en achterin weinig weggegeven. Kritisch als altijd vind hij dat zijn ploeg “de tegenstander wel iets te lang heeft laten bengelen. In de tweede helft speelde Excelsior Maassluis achterin één of één, daar hadden we meer uit moeten halen”. Uit zijn mond valt verder nog niet te horen in hoeverre de bovenste plaats nu nog echt interessant voor de Uien gaat worden. Rijnsburgse Boys wacht immers best nog een pittig programma waarbij de uitwedstrijd bij Scheveningen de eerstvolgende is. Ook dan spelen de nummers zes en vijf weer tegen elkaar.
Rijnsburgse Boys – Excelsior Maassluis: 3-0 (2-0)
25: Jeffrey Koemans: 1-0
45: Jeffrey Koemans: 2-0
75: Raily Ignacio: 3-0
Scheidsrechter: M. van der Roest
Toeschouwers: 1.300
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop (14: Rick van den Burg), Jordy Strooker, Ronald Breinburg, Jeroen Hessing,  Kevin Westmaas (86: Benito Olenski), Danny van der Vijver (57: Mark van den Boogaart), Kevin Winter, Resham Sardar, Jeffrey Koemans,  Raily Ignacio en Javier Martina
Opstelling Excelsior Maassluis: Jean Paul van Leeuwen, Anas El Shabani (46: Niels Vonk), Roel Stoffels (69: Jorno Reurink), Robin v/d Ende, Daniel Oliviera Furtado, Stephan Kruithof, Kevin Vink, Vincent v/d Berg (74: Leandro Amarello), Robin Hofman, Bryan v/d Laan en Sefa Kurt