Bram van Egmond

FOTO: Team van de week: De Uitjes

Iedere week gaat fotograaf Jan Jungerius lang bij een team van Rijnsburgse  Boys. Deze keer bracht hij een bezoek je bij de jongste RBB-ertjes. Het verslag is van Cees de Leeuw.

Uitjesvoetbal bij RBB:

“Jongens, welkom bij de eerste training van dit jaar bij Rijnsburgse Boys. Vandaag gaan we leren dribbelen. Dat betekent dat we lopen met de bal aan onze voet. We gaan proberen bij elke stap die we doen de bal een keer te raken. We blijven binnen dit vierkantje dat ik met pionnen heb uitgezet. Snappen jullie dat? Dus lopen met de bal aan je voet en binnen dit vierkantje blijven” “Ja meester” (!?) klonk het uit de kelen van 8 jonge voetballertjes.
2019-04-20 mini uitjes RBBlogo-65
“Oké, beginnen dan maar!” Binnen 3 seconden was het hele vierkantje leeg en zag je 8 kinderen alle kanten op vliegen…… Braaf word ik door alle aanwezige ouders uitgelachen en eigenlijk vind ik het ook wel humoristisch. Ik roep alle kinderen terug en leg het nog een keer uit. Uiteraard gaat het nog steeds niet goed, maar toch zijn er al twee die het begrijpen. Bij een derde keer snapt iedereen het, en probeert iedereen binnen het afgezette vierkantje te blijven. Geweldig om na enkele keren oefenen resultaat te zien bij die kleine mannetjes en meisjes. Het plezier spat er van af, en hoewel het nog weinig met voetbal te maken heeft zijn ze lekker een uurtje bezig met voetbal gerelateerde spelletjes.
En daar was Kaszper. Zoon van een Poolse vader en moeder die hier in Nederland werkten. Als teamleider van de vader kwam ik er achter dat Kaszper van voetbal hield. Uiteraard nodigde ik hem via zijn vader uit om mee te doen met de uitjes. “Kaszper is pas 5 jaar, en spreekt nog geen eens Nederlands”, was het verweer van zijn vader. “Geen probleem, gewoon lekker meedoen”, was mijn antwoord. En Kaszper kwam, deed wat schuchter mee, maar bleek alleraardigst te kunnen ballen. Maar toen deed ik het fout: Na een mooie actie complimenteerde ik hem door hem Lewandowski te noemen, de vermaarde Poolse spits van Bayern München. Vanaf dat moment keek hij me niet meer aan en reageerde hij wat dwars. Verbaasd vroeg ik zijn vader wat ik fout gedaan had? Lachend antwoorde hij dat Kaszper maar 1 groot idool had: Cristiano Ronaldo. Hij wilde helemaal niet vergeleken worden met Lewandowski, want die was niet de beste voetballer. Bij de volgende mooie actie noemde ik hem dus Cristiano, en sindsdien ben ik weer zijn grote vriend.
2019-04-20 mini uitjes RBBlogo-18
Hierboven leest u 2 anekdotes die ik in de afgelopen jaren heb meegemaakt bij de trainingen van de Uitjes. Samen met Rene Vletter, Nick Martens en nog enkele enthousiaste vaders doen we dit met het grootste plezier. De beloning voor ons werk bestaat uit een glimlach als een mooie passeerbeweging lukt, het pure juichen wat de kinderen doen als ze gescoord hebben. Ook als je ze door de weeks tegenkomt in het dorp is het enthousiasme van die kinderen geweldig. Vrolijk begroetten ze je met de vraag: “over hoeveel nachtjes gaan we weer voetballen?”.
Om het een en ander te illustreren kan ik hier de hele site vol schrijven, maar foto’s zeggen meer dan woorden. Onze eigen huispaparazzi Jan Jungerius was weer in topvorm en schoot de volgende geweldige plaatjes. En wanneer u een kind/kleinkind/neefje/nichtje hebt vanaf 4 tot 6 jaar die wel eens wil kijken of dat voetballen iets voor hem of haar is neem dan gerust eens contact met me op of met 1 van de andere trainers.