Bram van Egmond

FOTO: Wat gebeurt er op Middelmors? Uitjes en Mini’s

Fotograaf Jan Jungerius ging deze zaterdag langs bij de allerjongste voetballertjes bij Rijnsburgse Boys. De tekst is van Cees de Leeuw.

De (allerjongste) jeugd van RIjnsburgse Boys

Als je in het eerste elftal van Rijnsburgse Boys meer Rijnsburgers wilt, zal je moeten werken aan een brede basis in de jeugd. Simpelweg gezegd: hoe meer jeugd er begint met voetbal, hoe groter de keus is voor de selectie elftallen om de allerbesten er uit te halen. Tegenwoordig is er veel concurrentie, alle sporten beginnen op een steeds jongere leeftijd hun leden te werven. Om deze concurrentie voor te blijven is het al mogelijk om op 4 jarige (en soms al op 3 jarige) leeftijd te beginnen met voetbal. In de eerste jaren heeft het nog weinig met voetbal te maken, maar leert de jeugd om in het juiste doel te schieten (niet onbelangrijk) en worden de kinderen gewend gemaakt aan 2x in de week sporten. Het enthousiasme bij deze allerjongsten is aanstekelijk, en zelfs in moeilijke perioden (geen mama of papa die langs de lijn staat te kijken heeft in deze leeftijdscategorie behoorlijk impact) is de opkomst groot.
2020-10-31-RBB-uitjes-en-minis-klbe-36-van-98
De leeftijdscategorie onder 6 jaar noemen we bij Rijnsburgse Boys de Uitjes (hoe kan het ook anders). De meeste kinderen spelen hier 2 jaar en het is geweldig om te zien hoe vaders die zelf niet meer voetballen zich inzetten om gezamenlijk deze kinderen een geweldige introductie van onze mooie voetbalsport te geven. Want ook veel kader begint op deze leeftijd en groeit met de jeugd mee. Spelenderwijs krijgen we deze kinderen aan het voetballen om zodra de motoriek en kracht iets toeneemt de eerste stap naar echt voetbal te maken:
Zodra de kinderen 6 jaar zijn gaan ze naar de volgende leeftijdscategorie, de Mini-F. Hier start het echte voetbal, en wordt er in het eerste half jaar onderling wedstrijden gespeeld, in het tweede seizoenshelft gaat er een echte competitie gespeeld worden tegen andere verenigingen. Of deze competitie dit jaar nog doorgaat is uiteraard nu nog onduidelijk. Wat wel door blijft gaan is de tomeloze inzet van de vele vrijwilligers die helpen bij de Uitjes en de mini F. Hiervoor een pluim naar hen toe. En zeg nu eens eerlijk, als u de foto’s van onze RBB-paparazzi Jan Jungerius ziet verschijnt er toch vanzelf een glimlach op uw gezicht. Benieuwd hoeveel van deze kinderen in seizoen 2036-2037 in Rijnsburgse Boys 1 spelen.