Bram van Egmond

Interview met jeugdtrainer Julian Jenner

Aan het begin van dit voetbalseizoen begon oud-prof Julian Jenner als trainer van Rijnsburgse Boys JO17-1. Hoog tijd voor een nadere introductie.

Wie is Julian Jenner?
“Ik ben 34 jaar oud en geboren in Delft. Ik heb veertien jaar in het betaald voetbal gespeeld. Nu ben ik trainer van Rijnsburgse Boys onder 17-1 en techniektrainer bij AZ onder 12 tot en met het eerste elftal.”
Waar heb je gespeeld?
“Ik ben als kleine jongen bij DVV Delft begonnen. Vervolgens heb ik in de Feyenoord-jeugd gespeeld, gevolgd door Tonegido en DHC. Als prof speelde ik voor NAC, AZ, Vitesse, RW Alhen (Duitsland), Ferencvaros (Hongarije), Diosgyör (Hongarije) en Notts County (Verenigd Koninkrijk). Bij Jong Oranje kwam ik tot tien caps en won ik Euro 2007.”
Wilde je altijd al profvoetballer worden?
“Ik had al snel de mindset dat ik profvoetballer wilde worden. Ik kwam bij de Feyenoord-jeugd terecht maar daar was ik nog niet klaar voor. Bij DHC werd ik in de B1 gescout door Ajax. Maar ik werd daar te licht bevonden en ben naar NAC gegaan. Ik kreeg er op 17-jarige leeftijd een contract en op mijn 18de debuteerde ik in NAC 1. Ik heb meer dan 350 wedstrijden gespeeld in het betaald voetbal.”
Hoe ben je trainer geworden?
“Toen ik rond de 26 of 27 was, begon ik aan het trainerschap te denken. Bij Vitesse mocht ik van John van den Brom soms techniektraining geven.
Ik schreef ook veel op in mijn tijd bij AZ onder Louis van Gaal, omdat ik dacht daar wat aan te hebben later als trainer. Als speler was ik al assistent-trainer van Ricardo Moniz bij Ferencvaros en Notts County.”
En hoe ging het verder?
“De Coerver-methode had ik al snel in de vingers doordat ik daar zelf als 13-jarig jongetje mee te maken had gehad. Op mijn 32ste ben ik gestopt als voetballer en ben ik mijn papieren gaan halen: UEFA C/B ex-profs. Vorig jaar bij AZ onder 16 ben ik begonnen als stagiair. We werden kampioen van Nederland.”
En toen kwam Rijnsburgse Boys?
“Ik ben bij Rijnsburgse Boys gekomen omdat ik een club zocht waar ik me kan ontwikkelen als hoofdtrainer. Ik zag op een website dat Rijnsburg een trainer zocht voor Onder 17-1. Ik heb een mail gestuurd en zo geschiedde. Mijn doelen zijn hier me verder te ontwikkelen als trainer. Mijn doel is om aan de top te komen van het voetbal. Daarom wil ik zo snel mogelijk mijn Pro-licentie halen.”
Waar staat Rijnsburgse Boys onder 17-1?
“Als je de juiste mindset hebt, kun je alles bereiken in het leven, dus ook als voetballer. Alleen hoort daar wel hard werken bij. Ik bedoel dan: wat wil je en hoe ga je dat aanpakken? Als je daar constant mee bezig bent, help ik je, want ik ben hier om spelers te helpen om hun doel te bereiken.
Verder wil ik met de jongens kampioen worden! En dat er jongens óf in het eerste van Rijnsburgse Boys komen óf in het betaalde voetbal terecht komen. Dat wil ik en dat gun ik ze ook!”
Hoe gaat het tot nu toe?
“De jongens moesten eerst wennen aan de hoge intensiteit van de trainingen. Ze waren niet gewend om constant 10 tot 20 meter te sprinten en te passen met een hoge intensiteit en steeds mijn Coerver-oefeningen uit te voeren. Daar raken ze nu langzaamaan aan gewend. We zitten nu in week 4 en het ziet er aardig uit. Maar ik zit nog niet op de trainingsintensiteit die ik voor ogen heb. Als dat eenmaal in orde is, winnen wij onze wedstrijden en maken wij een grote kans om de competitie te winnen.”
Wat is het belangrijkste voor de spelers?
“Belangrijk voor jeugdspelers is dat ze als doel hebben om zo snel mogelijk in het eerste te komen! Maar dan moet er wel wat binnen de opleiding gebeuren qua mindset. Ik heb daar met Ruben Plu (hoofd jeugdopleidingen) over gesproken en hij denkt er net zo over als ik. Belangrijk is dat je niet klakkeloos spelers rondjes laat rennen om een betere conditie te krijgen. Maar je moet oefeningen verzinnen waar de intensiteit en weerstand van spelers constant op de proef worden gesteld. In zijn algemeenheid geldt dat de techniek in Nederland gewoon heel matig is. Met de Coerver-methode kunnen we dat verbeteren. Alleen moet je die methode als trainer wel goed uit kunnen voeren. Als je dat niet kunt, zou ik een trainer vragen om zelf aan de slag te gaan met behulp van een dvd, niet alleen voor jezelf maar vooral voor je team.”
Tot slot: hoe belangrijk is voeding?
“Voeding is superbelangrijk. Je bent wat je eet, zeggen ze altijd. Mijn spelers moeten eiwitshakes drinken na een training want de mogelijkheid om schade te herstellen na een zware training komt niet van een Big Mac-menu, maar van gezonde producten. Een eiwitshake zorgt ervoor dat spelers lichamelijk sneller herstellen en zwaarder belast kunnen worden.”