Zure en onterechte 3-2 nederlaag tegen de vogels

Ondanks de kou waren er toch veel Rijnsburgers meegereisd (foto Hans Heemskerk)

Het eerste kwartier was de thuisploeg op het eigen vertrouwde kunstgras wat feller dan de gasten. Met name de rappe Verwey wist aan de linkerflank het zijn directe tegenstander Breinburg knap lastig te maken en zo nu en dan een voorzet af te leveren. Beide ploegen krijgen in die beginfase een grote kans. Allereerst zorgt een hoekschop van Kevin Winter voor rumoer op de overvolle tribune, wanneer de bal laag en vlak voor de doellijn vrolijk voorbij komt dwarrelen. Kennelijk een hoge bal verwachtend weet noch een rood-witte verdediger, noch een geel-zwarte aanvaller zijn voet tegen deze bal te zetten, waardoor de thuisploeg met de schrik vrijkomt. Nauwelijks een minuut later zorgt Kuipers voor een panklare voorzet in de vijandige zestien en wanneer aanvaller Peters afgelopen week niet naar de kapper zou zijn geweest, had hij de bal wellicht net wel kunnen inkoppen. Uit een Rijnsburgse corner kunnen Van Noord en Breinburg met het hoofd net niet gevaarlijk genoeg worden. Wanneer Verwey wederom Breinburg verschalkt, behoudt hij knap overzicht en kiest voor het balletje breed op teamgenoot Bolland. Hoewel spelend met nummer twee is het de middenvelder die met de zijkant van de voet het overzicht bewaart en vanaf een meter of zeventien Orlowski volkomen kansloos laat. De bal in de kruising zorgt voor een voorsprong van de Rooien: 1-0.

Jos van Beuningen startte in de basis (foto Hans Heemskerk)

Niet veel later belandt de bal uit een schot van aanvoerder Bronkhorst via de rug van Bart Freke over de achterlijn. Uit de kort genomen corner pegelt Kuipers hard naast. Dan is het weer de beurt aan de Rijnsburgers. Op rechts kan Kuhlmann, samen met Kevin Winter de beste Rijnsburgers deze middag, goed doorgaan en een prima voorzet over de grond afleveren. Drie kansen in vijf seconden moeten de stand gelijk doen trekken, maar doelman Van Strien is attent. De eerste inzet van Gootjes wordt knap gepareerd evenals de rebound van aanvoerder Kolder. Vervolgens komt de bal voor de voeten van Jeffrey die eigenlijk niet kan missen, maar dit wel doet en van dichtbij hoog over knalt. Even later is het Van Noord, die in plaats van Dennis Groot als centrale verdediger in basis startte, die uit een corner van Kevin Winter de bal perfect richting kruising kan koppen. Jammer voor de verdediger is dat doelman Van Strien een dito redding uit de hoge hoed tovert. Hierna breekt een wat mindere fase aan waarin even geen grote kansen worden gecreëerd. Toch is duidelijk dat beide ploegen een positieve spelopvatting hebben, willen aanvallen en niet voor elkaar willen onderdoen.

Jeffrey Winter weet 2 keer te scoren tegen zijn oude club (foto Hans Heemskerk)

In de laatste vijf minuten van de eerste helft krijgt Rijnsburgse Boys een aantal goede mogelijkheden op de gelijkmaker. Een schot van Kuhlmann gaat ternauwernood over, maar een fraaie aanval van Rijnsburgse Boys in de blessuretijd van de eerste helft maakt het Jeffrey Winter mogelijk om de verdiende gelijkmaker binnen te schieten. Terwijl het feestje door alles en iedereen van Rijnsburg al wordt gevierd, keurt scheidsrechter Bax op aanraden van de vrouwelijke grensrechter de goal alsnog af wegens (onmogelijk) buitenspel. Rijnsburg-trainer wordt vervolgens met rood door de scheidsrechter naar de tribune verwezen, omdat hij het veld een meter heeft betreden. Met deze domper en een 1-0 tussenstand zoeken beide teams vervolgens de kleedkamer op.

Omdat de catering op De Westmaat kennelijk goed verzorgd is, heeft nog niet de helft van de supporters zijn of haar plek weer opgezocht op het moment dat Jeffrey Winter in de eerste minuut van de tweede helft de gelijkmaker binnen schiet. Uit een één-twee met broer Kevin haalt de spits voor de verandering een keer onverwachts uit: 1-1. In deze fase lijkt het erop dat de Rijnsburgers kunnen doordrukken. Uit een corner van kilometervreter Jeffrey Winter kan Breinburg de bal bijna in het doel verwerken, maar De Harder van IJsselmeervogels assisteert zijn doelman en brengt redding op de doellijn. Ook een kopbal van Gootjes kan de Rijnsburgers op voorsprong brengen, maar de topscorer ontbeert vandaag de scherpte dan wel het nodige geluk. Hoewel de bezoekers naarstig op zoek zijn naar de voorsprong, zijn het de mannen uit Spakenburg die daadwerkelijk een voorsprong weten te bereiken, al wordt ook hier de thuisploeg opzichtig geholpen door de scheidsrechter die, om onverklaarbare reden en op eigen initiatief, een vrije trap na een vermeende overtreding van Van Noord een meter of tien in het voordeel van de Vogels verplaatst en de bal op de rand van de zestien legt. Uiteraard heeft Vogel Kuipers hier geen enkele moeite mee en met enig fortuin (de bal wordt nog half en half in de muur gesmoord) belandt zijn inzet achter de kennelijk verraste Orlowski: 2-1.

Joost Kuhlmann neemt de bal mee met zijn hoofd (foto Hans Heemskerk)

Rijnsburg kan nog een keer uitbreken, maar Sardar wil de voorzet van Joost te subtiel afronden en zijn inzet gaat hoog over. De inzet van Bolland vlak naast de goal van Orlowski is beduidend gevaarlijker, maar gaat ook over. Toch valt er binnen no-time een goal te noteren. Uit een vrije trap die verder niets opleverde komt de bal uit de kluts bij de wat achtergebleven Jeffrey Winter. Zich ervan verzekerd geen buitenspel te staan, aarzelt Winter niet en schiet goed raak: 2-2. Het spel giert op en neer en Verwey mist de kans op de nieuwe voorsprong na goed voorbereidend werk van De Harder. Daarna is het wederom Jeffrey Winter met twee dotten van kansen. Scoren op De Westmaat is hem niet vreemd en een inzet vanaf de rechterkant van de aanvaller gaat maar net voorlangs. Groter nog is de volgende kans wanneer Winter de bal goed aanneemt, kijkt waar doelman Van Strien precies staat en vervolgens de bal tegen de paal krult. Broer Kevin jaagt de boel goed op in een poging iedere bal zo snel als mogelijk te veroveren, maar de thuisploeg beseft dat de strijd nog niet is gestreden en blijft ook gewoon aanvallen. Verdediger Krimp kan bijna raak koppen, maar het ontbreekt hem aan precisie.

Even lijkt het erop dat beide teams dan maar genoegen moeten nemen met een remise, maar daar denkt Verwey duidelijk anders over. De Rijnsburgse defensie staat deze middag voor het eerst echt even te slapen en dit wordt direct genadeloos afgestraft. Vogeltjevrij kan de (vorig week nog door trainer Jan Zoutman gepasseerde) Verwey alsnog de winnende treffer laten aantekenen. Hij ziet het minieme gaatje in de rechterhoek waar Orlowski net niet bij kan en scoort de 3-2. In de slotfase gaat Rijnsburgse Boys één-op-één spelen waarmee IJsselmeervogels nog twee kansen krijgt op een ruimere zege. Met name de kopbal van Bolland is als 100%-kans te kwalificeren. De aan de grond genagelde Orlowksi kan niets uitrichten, maar Bolland krijgt het voor elkaar om de bal naast te koppen wat aanmerkelijk lastiger was dan om hem in het doel te koppen. Ook invaller Van Hoof doet nog een duit in het zakje, maar de score blijft steken op 3-2. Voor de vierde keer op rij weet Rijnsburgse Boys niet te winnen in de Topklasse waardoor het even plaats neemt in de wachtkamer wat betreft de nummer één positie. De slag is verloren, maar de oorlog nog niet, want er zullen ongetwijfeld nog de nodige punten worden gewonnen èn verloren door de top drie. Zo kwam Spakenburg deze middag ook niet verder dan een 2-2 t
egen Genemuiden.

IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys 3-2 (1-0)
13) Jasper Bolland 1-0, 46) Jeffrey Winter 1-1, 54) Nick Kuipers 2-1, 60) Jeffrey Winter 2-2, 79) Geoffrey Verwey 3-2

Rode kaarten RBB: Niek Oosterlee (trainer)
Gele kaarten IJsselmeervogels: Wilco Krimp
Gele kaarten RBB: Ronald Breinburg, Martijn Gootjes, Jos van Beuningen

Scheidsrechter: de heer Bax
Toeschouwers: 2.500