Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys 1-2 (1-0)

Winst in seizoensouverture blijft uit

Het begin had zo mooi kunnen zijn. Slechts 18 seconden stonden er op het scorebord maar de inzet van Raily Ignacio op aangeven van Javier Martina werd geblokt. Geen flitsende voorsprong maar de thuisploeg kwam de eerste vijf minuten goed uit de startblokken. Maar daarna nam Kozakken Boys het initiatief in handen alhoewel doelman Mathijs Donatz een aantal keren Rijnsburgs gevaar vanaf rechts moest beteugelen. Ook Richard van Nieuwkoop moest in het eerste kwartier een paar keer handelend optreden om erger te voorkomen. Met name zijn reflex op de inzet van Arif Irilmazbilek levert de nodige open doekjes op. Aan Jeroen Hessing de taak om Irilmazbilek, vorig jaar nog bijna topscorer van de Topklasse in bedwang te houden. De spits van Kozakken Boys wordt  vooral in de eerste helft bedient vanaf de linkervleugel waar Ismael Yilderim het Resham Sardar erg moeilijk maakt.

De eerste echte mogelijkheid voor Rijnsburgs Boys valt na bijna een half uur te noteren. De inzet van Martin van Eeuwijk wordt echter op de rand van het strafschopgebied geblokt. Hetzelfde lot is een schot van Sjoerd van der Waal een minuut later beschoren. Vlak daarna komen de Uien helemaal goed weg wanneer Irilmazilek denkt te scoren maar de bal via de paal naast het doel ziet hobbelen. De kansen beginnen nu wat meer over en weer te ontstaan waarbij Marvin Wijks zijn geluk van afstand beproeft. Zonder succes – maar het is wel de inleiding op een periode waarin Rijnsburgse Boys de ploeg uit Werkendam onder druk weet te zetten. Vlak voor rust komt de thuisploeg dan toch op voorsprong. Een in de omschakeling opgezette aanval leidt er toe dat Jeroen Hessing door Mohammed Hamouti in een poging een voorzet vanaf links in te koppen uit evenwicht wordt gebracht. Kevin Winter schiet de toegekende strafschop binnen: 1-0.

Vlak na rust komt Kozakken Boys weer op gelijke hoogte. Slordig uitverdedigen in de rechterzone van de verdediging gaat er aan vooraf, Arif Irilmazbilek schiet beheerst binnen (1-1). Diezelfde spits heeft even later de 1-2 zelfs op zijn schoen maar de Rijnsburgse verdediging is alert met Richard van Nieuwkoop als betrouwbare sluitpost. Ook Raily Ignacio krijgt een paar mogelijkheden. Een puntertje vlak naast het doel is het resultaat wanneer hij een dieptepass net niet lekker mee krijgt. En doorjagen van Van den Boogaart zorgt er voor dat Ignacio weliswaar doelman Donatz voorbij kan spelen maar Theo Lucius brengt redding. Na ruim een uur spelen eindigt het trio Rijnsburgse kansen wanneer zowel Wijks als Ignacio de bal niet over de doellijn weten te prikken. Even later is het aan de overkant wel raak. Benjamin Martha ontvangt een prachtige dieptepass en dwars door het hart van de verdediging laat hij Richard van Nieuwkoop kansloos (1-2).

Gejaagd gaan de Rijnsburgers op zoek naar de gelijkmaker. In een laatste poging de aanvals- en kopkracht te vergroten bracht Oosterlee Breinburg en Van de Leuv in het veld. Maar verder dan een kopbal van Ignacio en een redding van Donatz leidt het niet. De grootste mogelijkheid in de slotfase is op een halve meter van de doellijn maar is vandaag niet aan Quincy van de Leuv besteed, de bal gaat hoog over. Tussendoor wordt Richard van Nieuwkoop nog gedwongen een inzet van Ismael Yildirim uit de kruising te tikken. Even nog lijkt het er op dat Martin van Eeuwijk in blessuretijd met een knal van afstand doelman Donatz weet te verschalken. De sluitpost laat de bal weliswaar los maar er is geen geelzwart shirt in de buurt om dat verder af te straffen. En dus blijft winst in de eerste competitieronde van een Topklasseseizoen nog even op een verlanglijstje staan.

Niek Oosterlee is na afloop realistisch. “We hebben geen moment aanspraak op de overwinning kunnen maken. We leden te veel balverlies, hadden te veel moeite de bal bij de juiste kleur te bezorgen”. Verder sprak Oosterlee ook zijn waardering uit voor de tegenstander. “Kozakken Boys is een goede ploeg, met name de eerste helft lieten ze indrukwekkend voetbal zien”.  Zover is zijn ploeg nog niet. “Het is nog zoeken naar automatismen. Maar dat is een kwestie van tijd.”

45+2. Kevin Winter 1-0 (strafschop); 47. Arif Irilmazbilek 1-1; 65. Benjamin Martha 1-2

Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Ivo Rottine, Resham Sardar
Gele kaart Kozakken Boys: Mohammed Hamouti

Scheidsrechter: de heer B.H. Huizinga
Toeschouwers: 1.400

Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Westmaas (80. Breinburg), Hessing (80. Van de Leuv), Rottine, Zandbergen, Van Eeuwijk, Winter, Sardar (54. Van den Boogaart), Wijks, Ignacio en Martina
Opstelling Kozakken Boys: Donatz, Hamouti, Mulder, Lucius, Van Ojen (65. Doekhi), Van der Waal (76. Basoski), Ramos, Stout, Irilmazbilek, Martha en Yildirim