Het bestuur

Why nut?

Lang geleden, dus de hoogste tijd voor een stukje Van het bestuur…..

Na alle corona ellende van de afgelopen 2 jaar hebben we bijna een volledig seizoen kunnen draaien. Zeker na januari draait alles eigenlijk weer zoals het hoort. En daar zijn we uiteraard heel blij mee! Maar daar tegenover staat dat er dus ook weer veel meer van onze vrijwilligers/-sters wordt gevraagd. Eigenlijk teveel! En dat bleek zoveel, dat we dus als bestuur besloten hebben er een vrijwilligers wervingscampagne op los te laten. Heeft dat iets opgeleverd? Ja iets. Maar nog altijd tekort.

Mensen persoonlijk benaderen wordt ook veel gedaan, maar het enige wat je dan altijd hoort is: “Ik zou zo graag willen, maar ik heb echt geen tijd hoor. Sorry”. Maar tijd heeft niemand. Tijd moet je maken! Als je iets wil, dan kan het namelijk altijd. Dan moeten andere dingen dus wijken. De vraag is echter: hoe graag wil je nou echt? En als je daarop door vraagt, dan haken velen af.

Als ik dan denk aan alle jaren dat ik (jeugd-)selectie heb gevoetbald en ik kijk daarna om mij heen, dan is het wel opvallend dat er maar bijzonder weinig selectiespelers zijn, die zich nu nog inzetten voor de club. Kwalijke zaak vind ik dat! Waarom? Omdat vooral voor die selectiespelers altijd alles is geregeld door Rijnsburgse Boys: van trainers, kleding en materialen tot uitgebreide voorbereidingen in de zomerstop en alle mogelijke voorzieningen die je maar kan bedenken! En dan is het toch geen gekke gedachte dat vooral die spelers zich beschikbaar zouden moeten stellen voor de club? Voor wat hoort wat! Nee het is geen wet, dat men dit zou moeten doen, maar ik vind het meer een logisch gevolg van. Maar dat is dan misschien alleen voor mij logisch?!

Toen ik 18 werd ben ik naar het jeugdbestuur gegaan en heb gevraagd of er nog trainers gezocht werden voor jeugdteams? Dat werd er zeker en ik begon destijds bij de F3, 2 seizoenen F1 en daarna nog een half jaar de E2. Toen moest ik er mee stoppen, omdat ik ook op zaterdagen ging werken. ‘Aha….. dus ook bij jou was het dus een tijdsgebrek?’. Ja qua training geven en wedstrijden begeleiden wel, maar toen ging ik dus wat anders doen! Vanachter mijn computer. Of 1-2-3 avonden per week op de club klusjes doen, om anderen te helpen. Dat kan namelijk ook en zeker in de tegenwoordige tijd gaat alles digitaal toch? Dus voor iedereen die wil helpen, is er werk op  en voor de club.

Neem de Evenementencommissie; al sinds jaar en dag doe ik dat met heel veel plezier. Van toernooien tot feestavonden en van kamp weekenden tot Familiedagen. En ik heb nog honderden nieuwe, leuk, aparte en gekke ideeën. Die zou ik graag bij Rijnsburgse Boys uitgevoerd zou willen zien. Maar met 1 of 2 paar helpende handen kan dat gewoon niet. Ik heb altijd gedacht; er komt een aantal jongens en meiden die zich ermee gaan bemoeien. Die het anders willen doen. Beter misschien nog. Jongeren vooral. Maar hoelang ik ook wacht en wacht……… er komen (nog) geen nieuwe bij. Ja zo nu en dan een paar en na 1 of 2 jaar hoor je daar ook niets meer van. Dus daar redden we het niet mee helaas.

Met alle respect voor bijvoorbeeld Chris ‘de Dook’ Hogewoning. Die volgt mij in alles wat ik hem vraag, maar de goede man is 66 jaar!! Dat kan toch eigenlijk niet? Die doet de catering in het sponsorhome. Die regelt de bezetting van het secretariaat elke zaterdag. Die heeft JA gezegd tegen het voetbalkamp wat in mei gaat plaatsvinden. Waar hij dus 4 dagen = 3 nachten aanwezig is. Die stapt op de maandag van het Uientoernooi, om 04.30uur, in een vrachtwagen om doeltjes te gaan halen bij buurverenigingen! En is vervolgens van 16.00uur tot 19.30uur bezig met het terugbrengen ervan!! “Maar waarom vraag je mij dan niet”, heb ik best veel gehoord. Omdat ik er dan weer om moet vragen! En dat wordt je wel eens zat. Ik hoop van harte dat hij mij nog 15 jaar blijft helpen, maar de hoop op nieuwe aanwas hou ik ook nog steeds………. 🙏

Neem Ryan ‘Tibbe’ van Tilburg. Die vraag ik heel vaak, heel veel. Nooit krijg ik nee. Altijd gaat hij met mij mee. In alles. Maar ook die gaat op werk een drukke periode in en ook daar zou ik graag ‘vervanging’ voor zien. Die is ook 3-4-5 dagen/avonden per week op de club aanwezig om voorbereidingen te treffen in de kantine. Klusjes te doen. Inkopen te regelen. Schoon te maken wat anderen ‘vies’ achterlaten. Bevoorrading van de keet langs het veld, het buitenhok op het bierplein, etc. etc. Velen denken dat dit vanzelf gaat. Maar dat gaat het echt niet! Hij krijgt daarbij ook soms hulp, maar die goede man is nog ruim 10 jaar ouder dan de al genoemde Chris H.!!!!

Snap je nou misschien mijn verhaal? Ik wil van de huidige mensen die helpen absoluut niemand tekort doen hoor, maar er zijn toch wel jongens en meiden van 18 jaar en ouder? Die zich willen inzetten voor onze prachtige club? Die moeten toch met z’n allen de handen ineen kunnen slaan en het hele boeltje is op kunnen tuigen en verjongen? Why nut? Velen lopen per week 10, 20 of soms zelfs 30 uur zich vrijwillig in het zweet te werken, maar qua tijd zit je absoluut nergens aan vast! Het is jouw tijd. Dus jij bepaalt hoeveel tijd je hebt. En hoeveel tijd je wil besteden. Maar…….. vrijwillig is niet vrijblijvend! Dat dan weer wel. 

Vandaar op deze manier een oproep aan iedereen: kom helpen en laten we met velen van Rijnsburgse Boys de club maken met de meeste vrijwilligers (m/v), de grootste evenementen, de mooiste toernooien, de leukste feestjes, de origineelste spektakels en nog veel en veel meer! Meldt je gewoon bij mij, spreek mij aan of bel me. Gegarandeerd dat je hulp gewaardeerd wordt!

Namens het bestuur

Karly van Duivenvoorde