outhands

Weinig spektakel in verloren strijd om Super Cup

FC Lisse had een gehavende voorbereiding achter de rug en kon vanmiddag voor het eerst met een representatief elftal verschijnen. Met maar liefst vijf nieuwelingen in de basis stond er een heel ander Lisse in het veld. Trainer Ted Verdonkschot had in de oefenperiode geconstateerd dat het met zijn Rijnsburgse Boys zo goed liep dat zijn spelers wellicht dachten dat ze er al waren. Na het zwaar bevochten gelijkspel tegen VVSB in de eerste districtsbekerwedstrijd wisten ze wel beter. Het duel om de Super Cup was dus voor beide teams meer dan het pakken van een prijs. De term graadmeter voor wat betreft de werkelijke kracht van de twee Hoofdklassers werd als passend label aan dit duel geplakt.


Richal Leitoe in actie tegen zijn oude ploegmaten (foto Hans Heemskerk) 

In vergelijking tot de wedstrijd tegen VVSB was Bart Freke (ten koste van Menno van Roosmalen) weer centraal in de verdediging opgesteld en zat Raymond Kolder licht geblesseerd aan de kant. Het tweemans middenveld werd nu gevormd door Peter Freke en Dick Zwarthoed.

Rijnsburgse Boys begon wel sterk aan het duel. In de eerste tien minuten waren er twee corners (waaruit geen gevaar ontstond) en drie kansen. Allereerst probeerde Richal Leitoe met een bekeken schot zijn oud-ploeggenoot Arjan van Heusden te verschalken. Vervolgens zocht Peter Freke, na zijn vrije trap, de combinatie met Joost Kuhlmann en kon door lopen tot aan de Lisse-goalie. Ten slotte probeerde opnieuw Richal Leitoe (opvallend aanwezig met zijn geel-zwarte schoenen) de openingsgoal te forceren, nu met een kopbal. Alle kansen werden echter niet beloond. Na een klein kwartier kwam het eerste gevaar van FC Lisse via een kopbal van Rik Vermeulen. Het was ook het moment waarop FC Lisse het initiatief van Rijnsburgse Boys overnam. Het leek wel als of FC Lisse deze tijd ook nodig had om als behoorlijk vernieuwde ploeg aan elkaar en ieders positie te wennen. Naast een aantal corners leverde het overwicht van FC Lisse geen uitgespeelde kansen op. Het waren juist Rijnsburgse spelers zelf (een verdedigingsactie van Bennie van Noord die de bal net naast de paal schoot en een terugspeelbal van Richal Leitoe op Tim Orlowski) die voor het meeste gevaar zorgden. Een afstandsschot van Jelle Bouma was na een half uur spelen een gevaarlijk moment aan Rijnsburg zijde.

In de tweede helft behield FC Lisse het initiatief. Na een aantal corners werd een actie van Lisse afgefloten wegens buitenspel anders was Tim Orlowski op zeker gepasseerd. Opvallend was dat Michael van der Heijden, die zijn transfer naar Engeland had zien afketsen en sinds een week weer in en met Lisse traint, als regisseur zijn ploeg op sleeptouw nam. De combinaties liepen zodoende bij FC Lisse veel vlotter dan bij Rijnsburgse Boys. Het grote manco bij beide ploegen was het gebrek aan scherpte in de voorhoede (vorig seizoen scoorden de twee clubs de meeste goals in de Hoofdklasse A). Metname de spitsen van FC Lisse konden geen vuist maken. De Rijnsburgse acties leverde nog het meeste gevaar op. Joost Kuhlmann stuurde Richal Leitoe alleen op de reservedoelman van FC Lisse af, Martijn Gootjes kopte uit een corner over en Bart Freke schoot uit een corner schitterend in het doel maar werd afgefloten. De meeste indruk maakte Dick Zwarthoed met twee acties. Allereerst passeerde hij op indrukwekkende wijze Michael van der Heijden maar kon niet doeltreffend afronden. Tien minuten later soleerde de Volendammer opnieuw door de defensie van FC Lisse maar schoot over.


Dick Zwarthoed maakte indruk met twee acties, maar kon deze
helaas niet doeltreffend afronden (foto Hans Heemskerk)

Twee nieuwelingen aan Lisse zijde eisten vlak voor tijd de hoofdrol op. Brian Tevreden ontving in buitenspelpositie de bal en bracht de vrijstaande Elroy Lammers in stelling. De Rijnsburgse verdediging verwachtte een fluitje van de scheidrechter. Die kwam er ook wel, alleen niet vanwege het buitenspel maar vanwege de rake uithaal van de oud-Katwijk speler: 0-1. De Rijnsburgse protesten werden door scheidsrechter Wagner weggewuifd. Zijn optreden was de hele wedstrijd niet sterk met zijn onnodig veel fluiten en zeer dubieus gegeven gele kaarten. 

In de slotfase gooide Rijnsburgse Boys alle schroom van zich af om toch nog een verlenging te forceren. Helaas was de tijd daarvoor te kort en bleek de kans voor Bennie van Noord in de blessuretijd de enige mogelijkheid. Na het eindsignaal konden de spelers van FC Lisse de Super Cup in ontvangst nemen en restte de Rijnsburgers niets anders dan een medaille, als dank voor deelname aan deze wedstrijd, in ontvangst te nemen.


FC Lisse kan weer een prijs toevoegen in de prijzenkast (foto Hans Heemskerk)

Na afloop baalde Ted Verdonkschot dat er door zijn ploeg te slecht gecommuniceerd werd in het veld. De combinaties liepen niet en er werden verkeerde keuzes gemaakt zodat Rijnsburgse Boys niet goed in haar spel kwam. Pluspunt was dat er weinig werd weggeven. De vraag is wel of de keuze die de afgelopen week is gemaakt voor wat betreft de speelwijze in de voorhoede (Martijn Gootjes als diepe spits met drie man achter hem) de beste is. In de komende bekerwedstrijden (Woerden en Gouda in de districtsbeker en DESK in de KNVB-beker) zal meer duidelijk worden.
                                             
                               
Rijnsburgse Boys – FC Lisse: 0-1 (0-0) 

87: Elroy Lammers: 0-1

Scheidsrechter: Wagner
Toeschouwers: 1.300

Gele kaart Rijnsburgse Boys: Dennis Groot, Peter Freke
Gele kaart FC Lisse: Rik Vermeulen 

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Bart Freke, Bouma, Peter Freke, Zwarthoed (89: Niels Hogewoning), Van der Vijver (46: Ascencion), Leitoe, Kuhlmann en Gootjes

Opstelling FC Lisse: Van Heuden (46: Heemskerk), Breinburg, Korbee, Van der Laan (51: Dekker), Van Schie, Axwijk, Lammers, Tevreden, Vermeulen, Van der Heijden (88: Amanda) en Eijspaart