Weinig spektakel bij start zaterdagkampioenscompetitie

Het publiek is klaar voor een wedstrijd tussen de kampioenen (foto Hans Heemskerk)

Na de sfeervolle opkomst ontpopte Rodney Cairo zich in de beginfase als gevaarlijkste speler. Binnen vijf minuten had hij met een schot en een omhaal tweemaal doelman Martijn Middelbeek getest. De omhaal was een mooie afsluitende actie na de eerste Rijnsburgse corner waarin Joost Kuhlmann, na een fraaie balaanname, zijn inzet gekeerd zag worden en daarmee Cairo in stelling bracht. Geleidelijk aan creëerde IJsselmeervogels een veldoverwicht onder andere veroorzaakt door onnodig Rijnsburgs balverlies. Jeffrey Winter en Raymond Bronkhorst kregen binnen het kwartier de ruimte om uit te halen maar waren niet scherp genoeg en misten. Aan de andere kant wist Joost Kuhlmann, die al vroeg in de wedstrijd een tik op zijn enkels kreeg en daar toch wat hinder aan had, het strafschopgebied binnen te soleren maar liep zich vast. Na een misverstand in de Rijnsburgse verdediging kon Ferdinand Katipana uithalen. Zijn vlammend schot werd echter door Tim Orlowski gepakt. Geleidelijk aan werd ook duidelijk dat scheidsrechter Marcel Bellinga niet zijn sterkste wedstrijd floot. Zijn besluiten waren niet altijd te volgen en dat riep irritaties op bij de Rijnsburgers. Nadat al eerder een actie van Bart Freke om de bal met geel was bestraft had het er zo op uit kunnen draaien dat protesten richting zijn adres een nieuwe kaart had betekend.

Rodney Cairo vliegt door de lucht terwijl bennie van Noord getroffen
op de grond ligt (foto Hans Heemskerk)

In het laatste kwartier was er eindelijk weer eens een goed opgezette Rijnsburgse aanval. Joost Kuhlmann zag Danny van der Vijver vrij staan maar zijn tegendraadse kopbal ging naast. Het was ook een periode in de eerste helft waarin IJsselmeervogels de Rijnsburgers meer lieten komen. De Rijnsburgse spitsen liepen zich echter steeds vast in de rode muur. Op slag van rust lukte het Richal Leitoe om de zestien binnen te soleren. Pierre Tosch, vanwege de afwezigheid van Bas Mooij opgesteld als centrale verdediger, wist met zijn knie de Rijnsburgser ten val te brengen. De scheidsrechter durfde het echter niet aan om de bal op de stip te leggen terwijl de val toch echt geen schwalbe was. Een minuut later werd de actie van Jelle Bouma ten opzichte van Jasper Bolland wel ‘gewoon’ bestraft met geel….

Raymond Kolder in actie (foto Hans Heemskerk)

In de tweede helft kreeg Rijnsburgse Boys meer grip op de wedstrijd. Het bleef wel erg moeilijk voetballen omdat IJsselmeervogels de ruimtes erg klein hield. Toch wist Joost Kuhlmann in korte tijd tweemaal goed door te komen. De eerste keer kwam zijn voorzet bij de buitenspel staande Richal Leitoe terecht. Niet veel later was Joost Kuhlmann in de veronderstelling zelf buitenspel te staan maar hij mocht toch doorgaan. Goed verdedigen van Lion Axwijk voorkwam dat er echt gevaar uit kon ontstaan. Na een uur spelen kreeg Peter Freke een unieke mogelijkheid om de score te openen. Door een verdedigingsfout van Lion Axwijk kwam de Rijnsburgse topscoorder in een ideale scoringspositie maar zijn schot ging van dichtbij naast. IJsselmeervogels leek in de tweede helft nauwelijks aan aanvallen toe te komen en moest het hebben van spaarzame uitvallen. Zo meldde Jeffrey Winter, vrijwel de hele wedstrijd onzichtbaar, zich opeens voor het doel van Tim Orlowski. De Rijnsburgse keeper was volledig bij de les en pareerde zijn harde uithaal. In de aansluitende corner kwam de mee naar voren gekomen Lion Axwijk net tekort om IJsselmeervogels op voorsprong te zetten.

Opvallend was dat in de tweede helft de beslissingen van scheidsrechter Bellinga weer meer in het voordeel van Rijnsburgse Boys leken uit te pakken. Spakenburgse protesten over een handsbal van Bennie van Noord werden bijvoorbeeld weggewuifd. Naarmate de wedstrijd vorderde leken beide ploegen de wens om niet te verliezen te prefereren boven de wil om te winnen. Een schot uit de tweede lijn van Ferdinand Katipana was tien minuten voor tijd de laatste serieuze doelpoging in de reguliere speeltijd. Invaller Djuric Ascencion, die zijn 100ste competitiewedstrijd voor Rijnsburgse Boys speelde, loste vijf minuten later een schot maar of het nu een doelpoging of een voorzet was werd niet duidelijk. Opvallend was ook dat voor een tweetal Vogels de wedstrijd de nodige inspanningen had gekost. Wouter van Hoof en Ferdinand Katipana moetsen tegelijkertijd met krampverschijnselen behandeld worden.

Tim Orlowski stopt de penalty van Kevin Winter (foto Hans Heemskerk)

In blessuretijd kreeg IJsselmeervogels geheel onverwachts een mogelijkheid om toch met een overwinning naar huis te gaan. Terwijl Dennis Groot dacht de bal langzaam uit te kunnen laten gaan, was invaller Arjan van Diermen er als de kippen bij om de bal nog net binnen te houden. Na zijn rush richting het Rijnsburgse doel zag de spits uit het tweede van IJsselmeervogels dat er geen bijsluiting was van medespelers. Een corner was het hoogst haalbare maar deze laatste mogelijkheid werd ook niet benut. Zodoende kreeg de strijd tussen de twee meest scorende clubs uit de gehele Hoofdklasse (zaterdag en zondag) een doelpuntloze uitslag mee. Het gegeven dat beide clubs in de gehele Hoofdklasse ook beide de minste goals hadden tegen gekregen moet dus ook uitgelegd worden dat beide defensies ook deze middag hun zaakjes weer prima op orde hadden.

Doelpunten vielen pas in de strafschoppenserie. Nadat Bart Freke de eerste strafschop had benut ging vervolgens Kevin Winter de mist in. Tim Orlowski wist de strafschop te keren. Omdat vervolgens zowel Rijnsbursge Boys (Bouma, Van der Vijver, Groot en Van Noord) als IJsselmeervogels (Bronkhorst, De Graaf, Supusepa en Van Diermen) niet faalden won Rijnsburgse Boys met 5-4.

Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels: 0-0 (0-0)

Scheidsrechter: Bellinga
Toeschouwers: 3.800

Gele Kaarten Rijnsburgse Boys: Bart Freke, Jelle Bouma

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Bart Freke, Bouma, Peter Freke (90: Zwarthoed), Van der Vijver, Kolder, Cairo (76: Ascencion), Kuhlmann en Leitoe
Opstelling IJsselmeervogels: Middelbeek, Axwijk, De Graaf, Tosch, Bolland (83: Hartog), Kevin Winter, Bronkhorst, Katipana (90+3: Supusepa), Opschoor, Jeffrey Winter (86: Van Diermen) en Van Hoof