W

Het trainersduo Ted Verdonkschot en Dick Heemskerk onder de paraplu
bij aanvang van de wedstrijd (foto Hans Oudwater)

In een mooie sfeer en op een prachtig veld startten beide teams aan hun eerste derby van het seizoen. Bij Katwijk waren de supporters enigszins beducht voor het duel, afgaande op de matige voorbereiding en het gelijkspel tegen Zwaluwen ’30. Rijnsburgse Boys kende vorige week daarentegen een droomstart met een 4-0 winst op DOTO. Ten opzichte van die wedstrijd was er één wijziging in het basiselftal. Dick Zwarthoed speelde centraal achterin, waarin Menno van Roosmalen naar de linksbackpositie schoof ten koste van Jelle Bouma. In het eerste halfuur had Rijnsburgse Boys een licht overwicht, zonder evenwel grote kansen te creëren. Met buitenkant rechts gaf Dennis Groot een vlammend schot, maar Katwijk-doelman Jim Nederhand redde fraai. Het tweede schot op doel was van Djuric Ascencion na een voorzet van Van Roosmalen. Het schot werd gepakt door Nederhand.

Het spel golfde aardig op en neer, waarbij door beide teams vaak de lange bal werd gehanteerd. Na een half uur werd Katwijk sterker. Linksback Danilo Pedrini kon oprukken en van twintig meter schoot hij snoeihard tegen de lat. Drie minuten later lag de 1-0 toch in het net. Een door Elroy Lammers – uitblinker aan Katwijkse zijde – opgezette aanval kwam bij Marcel Vondeling. De Leidenaar trok van de achterlijn voor en Arie Jonker hoefde de bal alleen maar binnen te tikken. Gelukkig voor de Rijnsburgers viel twee minuten later de gelijkmaker al. Peter Freke bracht de bal in, Danny van der Vijver kopte hoog door, doelman Nederhand bleef staan, waar Martijn Gootjes optimaal van profiteerde met een kopbal: 1-1.

Danny van der Vijver ziet hoe zijn doorgekopte bal door
Martijn Gootjes in het doel wordt gewerkt, 1-1. (foto Hans Oudwater)

In de rust vond er één wissel plaats. Joey Rietbroek verving de licht geblesseerde Juan Viedma en deed dat goed. Bij het eerste gevaar van Katwijk na rust ging Lammers een één-twee aan met Rietbroek. De voorzet van Lammers kon vervolgens door goed ingrijpen van Raymond Kolder ternauwernood worden weggewerkt. Na 63 minuten resulteerde de eerste kans van Rijnsburg meteen in een doelpunt. Ascencion bereikte met een snel genomen, strakke vrije trap Gootjes, die aannam met de borst en wederom uiterst doeltreffend met deze kans omging: 1-2. Katwijk had in deze fase moeite om de spitsen te bereiken en was erg afhankelijk van de bevliegingen van Lammers. Aan de andere kant zat Vondeling in de tang bij Van Roosmalen. Rijnsburg verdedigde goed, maar had qua opbouw en aanvallend vermogen echter niet zijn beste dag.

Een fraaie vrije trap van Lammers wordt overgetikt door doelman Tim Orlowski,
vier minuten later konden de oranjehemden alsnog juichen (foto Hans Oudwater)

In het laatste kwartier zette Katwijk aan en kreeg doelman Tim Orlowski het druk. Hij tikte een schot van Jonker naast en was even later ook alert bij een kopbal van Patrick Leeflang. Diezelfde Leeflang kreeg een uitgelezen mogelijkheid na een balletje breed van invaller Tahir Akhamrane, maar bij zijn schuiver in de rechterhoek lag Orlowski in de weg. De doelman etaleerde zijn kunsten opnieuw bij een fraaie vrije trap van Lammers door de bal met een handje over te tikken. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd dacht Katwijk op gelijke hoogte te komen, maar een doelpunt van Jonker werd terecht afgekeurd na een overtreding op Orlowski. Vier minuten later konden de oranjehemden alsnog juichen. Een lange bal van achteruit kwam na duw en trekwerk rond het strafschopgebied bij Akhamrane. Hij legde de bal af op Leeflang, die met een bekeken schot in de rechterhoek de 2-2 aantekende. Scheidsrechter Van der Perk, die de kaarten op zak hield, floot kort daarna af.

Katwijk – Rijnsburgse Boys: 2-2 (1-1)
34. Jonker 1-0, 36. Gootjes 1-1, 63. Gootjes 1-2, 90+4. Leeflang 2-2

Opstelling Katwijk: Nederhand; Koekebakker, Leeflang, Holwijn, Pedrini; Groen (84. Bekx), Viedma (46. Rietbroek), Van Ommeren; Vondeling (76. Akhamrane), Jonker, Lammers.

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski; Groot, Zwarthoed, Van der Lugt, Van Roosmalen; Peter Freke (77. Jaap Jan Zandbergen), Van der Vijver, Kolder; Zinhagel (63. Levant), Gootjes (88. Biekman), Ascencion.