Wedstrijdverslag Scheveningen – Rijnsburgse Boys

Rijnsburg met vertrouwen naar halve finale beker

Op het tweede veld van Sportpark Houtrust heeft Rijnsburgse Boys zich voor de halve finale om de KNVB-districtsbeker geplaatst door de plaatselijke S.V.V. Scheveningen met 0-1 te verslaan. Een stand die bij rust al bereikt was door een doelpunt van middenvelder Danny van der Vijver. Nadat meerdere mogelijkheden aan Rijnsburgse kant in de tweede helft niet benut werden maakte Martijn Zwaan in het laatste kwartier van de wedstrijd het verschil. De goalie ranselde bij herhaling inzetten van Rick Hoogendorp uit de kruising en voorkwam daarmee een nieuwe serie straffenschoppen.

De opstelling van beide elftallen week op een aantal plaatsen af van de beginopstelling afgelopen zaterdag. Zo bleven Gootjes, Peter Freke en Jelle Bouma deze keer aan de kant terwijl bij de gastheren Pronk, Roeleveld en Hoogendorp op de bank mochten plaatsnemen. Joost Kuhlmann begint daarom deze keer centraal in de voorhoede en hij ziet van enige afstand al binnen enkele minuten Daniel da Cruz Martijn Zwaan passeren. Maar gelukkig voor de meegereisde Rijnsburgers gaat de bal vervolgens niet tussen de palen maar landt op het dak van het doel. Een kwartier later is het Nick Brouwer die in een soortgelijke situatie de bal ook over stift. In de tussentijd beperkt Rijnsburgse Boys zich tot de broodnodige verdedigende acties zonder zelf opmerkelijke scoringskansen te creëren. De eerste vijftien minuten probeert Scheveningen de geel-zwarten zo veel mogelijk vast te zetten op eigen helft. Maar na het eerste kwartiertje luwt de Scheveningse storm en komt Rijnsburg in een wat kalmer vaarwater.

Joost Kuhlmann in actie (foto Hans Heemskerk)

Het is Menno van Roosmalen die het eerste memorabele schot op het doel van Danny Koning produceert. Vanuit de 2e lijn – met behulp van verschillende voorwaartsen. In de 20e minuut had het serieus 0-1 kunnen worden wanneer Bennie van Noord zijn voorzet net over Dave Rijkaard heen zien scheren maar Joost Kuhlmann vervolgens vernietigend uithaalt. Na reddingswerk van keeper Koning krijgt Resham Sardar een tweede kans maar ook nu staat de doelman op zijn post. Zo valt er iedere vijf tot tien minuten iets moois te zien. Zoals een fraai staaltje voetbalvernuft van Rijkaard, Leitoe en Sardar die elkaar goed weten te vinden maar het net net niet. De allerbeste kans is echter voor Gino Lauwers die gedwongen wordt vlak naast zijn eigen doel te koppen. Vlak voor rust worden de rugnummers 4, 7 en 3 in stelling gebracht. Op een corner van Sardar stormen Van der Vijver, Van Noord en Van Roosmalen het strafschopgebied in maar het was helaas geen kopcorner. Op slag van rust wordt Richal Leitoe langs de zijlijn onderuit gehaald. De vrije trap van Resham Sardar is op maat en Danny van der Vijver kopt in de mêlee van spelers raakt: 0-1.

De kopbal van Danny van de Vijver verdwijnt in de netten (foto Hans Heemskerk)

Ook het eerst half uur in de tweede helft is duidelijk voor de Rijnsburgers. Sardar schiet rakelings naast en Leitoe weet Kuhlmann net niet te bereiken. Tien minuten na de thee weet dezelfde spits zijn hoofd achter de bal te plaatsen maar lukt het Huisman op de lijn redding te brengen. Zo heeft de huidige nummer 3 van de Hoofdklasse A de nummer 8 aardig in de tang. Met Dave Rijkaard veelal in de rol van (subtiele) aangever lukt het Sardar, Kuhlmann, Leitoe en Van Roosmalen overigens niet om de score te verdubbelen. Werd er afgelopen zaterdag nog melding gemaakt van een uitgeslagen motor dan is het zeker Raymond Kolder die de sleutel in het contactslot weer omgedraaid heeft. Met Mustafa Celen in zijn kielzog. De van Haarlem overgekomen verdediger speelt eveneens een sterke wedstrijd.

Met nog een kwartier te spelen maakt Rick Hoogendorp zijn opwachting bij Scheveningen. Binnen een minuut geeft hij zijn visitekaartje af door vlak naast te schieten. Het is het begin van het Schevenings kwartiertje want even later moet Martijn Zwaan de bal uit de kruising tikken na een schot van Dennis Jos. Af en toe is het even vrouw en kinderen eerst in de Rijnsburgse verdediging. Maar er wordt geen bres in het Rijnsburgs verdedigingsbolwerk geslagen. Drie minuten voor tijd mag Hoogendorp recht voor het doel aanleggen voor een vrije trap vanaf een kleine 20 meter. Ook nu weer mag Zwaan naar de kruising om een bal te pareren en doet dat meer dan bekwaam. Ook in de vijf minuten blessuretijd moet Martijn Zwaan nog een paar keer adequaat optreden maar het gevaar Hoogendorp is voor deze keer bezworen.

Mustafa Celen, de van Haarlem overgekomen verdediger,
speelt een sterke wedstrijd (foto Hans Heemskerk)

Met deze overwinning plaatst Rijnsburgse Boys zich samen met Voorschoten ’97 en UVS voor de halve finale onder de kanttekening dat Capelle-Barendrecht op 13 april a.s. wordt gespeeld. Voor Rick Hoogendorp en zijn teamgenoten komt er nog een volgende mogelijkheid Rijnsburgse Boys te verslaan. Op Tweede Paasdag reizen de Boys opnieuw naar Scheveningen – maar dan voor de competitie. Niet alleen de bekerwinst telde op het gezellige Houtrust. Het kan niet anders dan dat Rijnsburgse Boys ook weer vertrouwen bijgetankt heeft. Niet onbelangrijk in deze fase waar in de competitie op dezelfde avond Katwijk en FC Lisse langszij zijn gekomen.

Scheveningen – Rijnsburgse Boys: 0-1 (0-1)
45: 0-1 Danny v.d. Vijver

Gele kaarten Scheveningen: Ros, Voskuil