Nico Glasbergen

SC Genemuiden – Rijnsburgse Boys 2–3 (2-2)

Attractief duel resulteert in tien uit vier

Rijnsburgse Boys heeft in een spectaculaire wedstrijd op Sportpark de Wetering een zwaarbevochten drie punten behaald. Het laaggeklasseerde SC Genemuiden bleek een taaie tegenstander, vol inzet, die het de Boys moeilijk maakten. In de rust stond al een 2-2 op het bord. Het was tegenstrijdig gezien de kansen in de tweede helft dat er daarin maar één goal viel: in de eerste helft waren er beduidend minder kansen te noteren. Na de Rijnsburgse 2-3 werd het een wedstrijd waarin Rijnsburgse Boys de genadeklap had moeten toedienen, maar verzuimde. Het zorgde voor een eindfase waarin je vanzelf hartkloppingen kreeg. Eigenlijk niet omdat Genemuiden levensgevaarlijk was, maar meer omdat de Uien het niet afmaakten en de benauwde stand op het bord bleef. Het bevrijdende eindschot zorgde voor een ontlading met een explosief staartje. Dat boze Genemuidener supporters verbaal hun gram kwamen halen deed niets af aan de winst. Het grootste verbeterpunt van de Boys lijkt wel het ‘killen’ van een wedstrijd. Het zal geen Ui na afloop nog wat schelen. Rijnsburgse Boys haalt ‘gewoon’ tien punten uit de laatste vier wedstrijden…

Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Opvallend bij aanvang waren twee dingen: het snelle korte kapsel van Jeroen Hessing en het scorebord: normaal wordt de verstreken speeltijd in minuten aangegeven, maar dit scorebord gaf het in seconden aan. Een uitdaging als je niet geweldig goed in hoofdrekenen bent! Helaas was gave technicus Martin van Eeuwijk afwezig vanwege een schorsing (vierde geel). Het betekende dat Jeffrey Koemans de technische supervisie op het middenveld ging voeren. Zoals zo vaak was de beginfase niet de meest enerverende fase van de wedstrijd. Op wat schotjes na bleef het vuurwerk nog uit, het spannendste was nog een poeier van Breinburg op de vuisten van Flier. Eigenlijk onverwacht viel de 0-1. Ahmed Ali, een gebleken goede aanvallende kopper, wist met een kopstoot van dichtbij Flier uit een corner te verschalken. Het was een mooie beloning voor de tot dan toe prima spelende Ali. Jammer genoeg zat hem niet alles mee: na ruim een half uur moest hij er met een lichte blessure vanaf. Een streep door de rekening, al bleek Resham Sardar zoals altijd een uitstekende vervanger.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Een opmerkelijk moment overigens na de 0-1: de juichende meute Uien had even niet door dat de aftrap genomen was. Op tijd konden onze mannen allemaal naar rechts sprinten om te zorgen dat Genemuiden geen vrije doortocht kreeg… De vreugde over de 0-1 duurde niet al te lang. In een fase waarin Rijnsburgse Boys slordiger werd en Genemuiden meer de Engelse variant ging spelen, viel de 1-1. Resokario profiteerde van miscommunicatie in de verdediging. Eén op één was Van Nieuwkoop deze maal de mindere: 1-1. Er kwam een snel tegen antwoord. De Uien bleken gevaarlijk in de counter: Raily Ignacio speelde zijn linkerbeen vrij, zijn schot kon door Flier net genoeg aangeraakt worden om daarna opgepakt te worden. Een gevalletje kantje boord. Raily kreeg zijn beloning daarna toch. Over links diep gegaan kwam hij oog in oog met de keeper. Dodelijk kalm en overdacht schoot hij vanaf de zestien langs de doelman in de verre hoek: 1-2.
Een mooie stand om de rust mee te halen zou je zeggen. Helaas, het eerdere manco speelde weer op. Genemuiden, gepassioneerd spelend, egaliseerde de stand door middel van een kopbal van Van der Kolk. Nota bene de speler die al een kwartier lang op de nominatie stond om geblesseerd langs de kant te komen staan. Een staaltje doorzetten wat een 2-2 met rust opleverde.
Met René Troost voor de niet voldoende spelende Koemans was het zaak na rust gauw weer op voorsprong te komen. Het zou een sloper van een tweede helft worden. Veel loopwerk, veel kansen, vol vuur spelende spelers en genoeg kansen voor de Uien. Na wat gevaarlijke kopballen over en weer was het eerst de beurt aan Ignacio om vrijwel alleen voor de doelman te komen. Raily speelde een wedstrijd zoals we hem kennen: je weet het nooit met hem. Helaas miste hij nu. Niet lang daarna mocht de SC alleen op Richard af. Het leek een geval buitenspel, maar bewijs daarvoor hebben we niet.
Menigeen zou de 3-2 al opschrijven, maar het is bekend dat Van Nieuwkoop sterk is in één op één en ook dit duel won hij.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Rijnsburgse Boys bleef gevaarlijk in de counter. Javier Martina speelde in een aantal fases prima en werd bediend na een uitstekende individuele actie van Wijks. Het geluk was niet met hem: via de paal ketste de bal terug in het veld. Een aanval die een goal had verdiend.
Het spel werd er niet vriendelijker op. Felle ingrepen werden met geel bestraft en af en toe liepen de gemoederen op. Het was een genot om te zien hoe de kleintjes van Rijnsburgse Boys, Sardar en Van den Boogaart, werkelijk elk duel met het mes tussen de tanden aangingen. Niet dat de rest dit niet deed, maar met name de druk van het Rijnsburgse middenveld voorkwam een berg kwaad.
De winnende goal die volgde zorgde voor veel tumult: Van den Boogaart blesseerde in een duel onbewust een tegenstander. Genemuiden schreeuwde om ‘bal uit’, maar Van den Boogaart ging door.
Onze onvoorspelbare beer centraal voorin, Ignacio, werd even later met zijn rug naar het doel en kort op de goal aangespeeld. Het zijn van die momenten dat je de goal bijna al telt. De kracht, snelheid en techniek waarmee Raily zijn tegenstander afschudde was karakteristiek. Het schot met links was voor Flier te lastig, te kort op de goal en te snel: 2-3. Had de bal uitgespeeld moeten worden ? Ja, zeker wel als de overtreding bewust was. Nee, als dit een geval ‘ongelukkig’ is. De toeschouwer mag het zelf bepalen…
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


SC Genemuiden bleef het daarna met heel veel inzet proberen. Het vernuft ontbrak, maar een verkeerde bal kan zomaar binnen vallen. Ondanks dat enkele voorzetten potentieel gevaarlijk waren, bleef Rijnsburgse Boys eigenlijk redelijk simpel overeind. De Uien hadden het af moeten maken, maar ook een goede kans voor Wijks resulteerde niet in de bevrijdende marge van twee goals. Het had een mooie beloning voor Wijks geweest, alleen al op basis van zijn gevaarlijke snelle acties.
Uiteindelijk kon Genemuiden Rijnsburgse Boys geen schade berokkenen. Een wedstrijd vol vuur eindigde in een – op basis van (uitgespeelde) kansen – verdiende 2-3 voor de mannen van Niek Oosterlee. Trainer Hans van Dijkhuizen van SC Genemuiden heeft inmiddels een Uienfobie opgelopen. Zowel in zijn periode als trainer van Excelsior ’31 als nu van SC Genemuiden wist hij geen enkel punt tegen Rijnsburgse Boys te behalen. Het is een bijzonder fenomeen: Capelle is de Angstgegner van Kozakken Boys, Barendrecht kan maar niet van GVVV winnen, wij hebben een knetterscore tegen GVVV en vinden Barendrecht niet leuk en ga zo maar door.
Niek en zijn mannen moeten in ieder geval nog even aan de bak: waar de meeste clubs hun winterstop gaan vieren, speelt Rijnsburgse Boys dinsdag voor de districtsbeker tegen Rijnvogels (met Rijnsburgse backs!) en aanstaande zaterdag hebben we het sympathieke HHC Hardenberg op bezoek.
Let op mensen: deze wedstrijd vangt vanwege de vroeg invallende duisternis aan om 14:00 uur.
Komt allen!
SC Genemuiden – Rijnsburgse Boys 2-3 (2-2)
Scoreverloop:
19. Ahmed Ali 0-1
27. Rainer Resokario 1-1
41. Raily Ignacio 1-2
43 Anne van der Kolk 2-2
69. Raily Ignacio 2-3

Gele kaart SC Genemuiden: Resokario,
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Wijks, Ignacio, Van den Boogaart, Tol
Scheidsrechter: de heer P.N. van der Burg
Toeschouwers: 1.100
Opstelling SC Genemuiden: Flier; Netjes, Resokario, Van Lente (87. Boes), Rotman; Bremmer, Van der Kolk, Lip; Ties, Riemens (78. Van Dijk), Korf.
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop; Breinburg, Tol, Hessing, Westmaas; Van den Boogaart, Koemans (45. Troost), Ali (32. Sardar); Martina (88. Van de Leuv), Ignacio en Wijks