outhands

Wedstrijdverslag Rijnsburgse Boys – Westlandia

Rijnsburg neemt pas na rust afstand van Westlandia

Dat Rijnsburgse Boys de tweede ronde van het districtsbekertoernooi zou bereiken was te verwachten. Maar dat het vier (!) klassen lager spelende Westlandia met een 1-1 tussenstand de rust zou halen, was een verrassing. De oplettende Rijnsburgse supporter ging in gedachten terug naar het vorige seizoen. De laatst gespeelde bekerwedstrijd, toen tegen het tweede zondagelftal van Westlandia, kende ook een verrassende 1-1 ruststand. Terwijl Rijnsburgse Boys zich toen blameerde door, na strafschoppen, te verliezen, deden de Uien het afgelopen dinsdagavond professioneler. Het tempo ging omhoog en na ruim een kwartier spelen stond een afgetekende 5-1 op het scorebord (oh ja, waar dan?). Uiteindelijk spaarde Rijnsburgse Boys de zaterdag derdeklasser nog enigszins zodat de 7-2 overwinning in ieder geval niet een nederlaag met dubbele cijfers betekende voor de dapper strijdende Naaldwijkers.

Westlandia kende in de competitie een slechte periode. De klad zat er behoorlijk in na vier opeenvolgende nederlagen. En over de oorzaak was er wel overeenstemming: de beleving ontbrak. Wat dat betreft kwam het bekertreffen met Topklasser Rijnsburgse Boys op een gunstig moment. In zo’n wedstrijd komt toch altijd het beste naar boven. Geleerd hebbend van de bekernederlaag in Naaldwijk in het vorige seizoen (er waren geen echte spitsen in het Rijnsburgse team opgesteld) startte Niek Oosterlee met een viermans voorhoede: Damiano Schet en Joost Kuhlmann als vleugelspitsen en Jeffrey Winter en Jaap Molenaar in het centrum. Het speelbeeld werd duidelijk: een aanvallend Rijnsburgse Boys en een verdedigend (en op uitvallen loerend) Westlandia. Dat de Rijnsburgers elkaar binnen het kwartier ‘druk, druk’ en ‘tempo, tempo’ toeschreeuwden maakte wel duidelijk dat ze eigenlijk niet tevreden waren hoe het in de eerste helft ging. Halve en hele kansen werden gecreëerd maar niet doeltreffend afgerond. Achtereenvolgens Jeffrey Winter, Jaap Molenaar, Kevin Winter, Joost Kuhlmann en opnieuw Jaap Molenaar waren ongelukkig met hun doelpogingen. Metname de laatst genoemde mogelijkheid voor Jaap Molenaar, na goed voorbereidend werk van Joost Kuhlmann, had meer verdiend dan de uiteindelijke pegel op de lat. Westlandia kon vanuit twee standaardsituaties (eerst een corner en vervolgens een vrije trap) iets terug doen maar ook deze ballen gingen over en naast. Daarnaast moest Tim Orlowski zijn waarde bewijzen bij een goed uitgevoerde counter. De Rijnsburgse goalie deed dat ook en was op tijd om een verrassende voorsprong van Westlandia te verijdelen. Nog voor het eerste half uur verstreken was viel de openigstreffer. Jaap Molenaar dribbelde heerlijk door het centrum, passeerde een aantal Naaldwijkers, gaf de bal breed aan de weer herstelde Kevin Westmaas die verwoestend uithaalde: 1-0.

Nadat opnieuw Tim Orlowski alert reageerde voordat Johan Poiteh de gelijkmaker zou kunnen binnen tikken, kregen de Rijnsburgers unieke mogelijkheden om de score uit te bouwen. Nu waren het Damiano Schet, Ronald Breinburg, Jeffrey Winter en Jaap Molenaar die moesten constateren dat de nodige scherpte (en wellicht geluk) in de eerste helft ontbraken. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de dapper voetballende Naaldwijkers loerden op een uitbraak voor een eventuele verrassende tegentreffer. Vijf minuten voor de rust viel deze dan ook. De Rijnsburgse defensie zag er niet goed uit toen Dave Tork de volledig vrijstaande Brendan van de Berg wist te bereiken, die heel simpel de 1-1 kon binnen schieten.

Wat Niek Oosterlee in de rust gezegd heeft is voor buitenstaanders niet bekend, maar dat er wat gezegd is was voor de toeschouwers wel duidelijk. Het tempo ging in de tweede helft flink omhoog en de tegenstander moest door sneller positiespel stuk gespeeld worden. Leverde de eerste aanval nog niets op (een schot van Damiano Schet werd gepakt), de tweede was wel raak. De behoorlijk op dreef zijnde Kevin Westmaas poeierde de bal op de kruising waarna Jeffrey Winter vrij simpel de 2-1 kon binnen lopen. De ban leek nu gebroken want elke aanval leverde nu een goal op. Peter Freke tekende met een fraaie boogbal vanaf 25 meter voor de 3-1, Jaap Molenaar tikte een voorzet van Bart Freke in het doel (4-1) en Peter Freke mocht, na een handsbal van Peter Hoogerwerf na een voorzet van Jaap Molenaar, via de penaltystip de 5-1 binnen schieten. Natuurlijk werden er ook mogelijkheden om zeep geholpen (Danny van der Vijver schoot in kansrijke positie naast en Damiano Schet schoot op de benen van de keeper) waarna laatst genoemde de 6-1 binnen schoot na een fraaie actie van Ronald Breinburg.

Tien minuten voor het einde profiteerde Lesta Meyer van een enorme Rijnsburgse verdedigingsfout (balletje breed terwijl er geen keeper in het doel stond): 6-2. Vier minuten later werd de eindstand bepaald. Opnieuw een oprukkende Ronald Breinburg wist Maurice Grootscholten onder vuur te nemen. Omdat de keeper de bal niet klemvast had maar wegtikte kreeg Danny van der Vijver de gelegenheid om ook zijn goaltje mee te pikken: 7-2. Het slotakkoord was voor Westlandia. Met uit één actie drie kansen op rij kon de derde treffer gescoord worden. De moe gestreden Naaldwijkers wisten er echter geen raad mee.

Door de overwinning schaarde Rijnsburgse Boys zich bij de overgebleven 40 clubs die doorgaan in de tweede ronde van de districtsbeker.

Rijnsburgse Boys – Westlandia: 7-2 (1-1)

27: Kevin Westmaas: 1-0
41: Brendan vd Berg: 1-1
53: Jeffrey Winter: 2-1
57: Peter Freke: 3-1
59: Jaap Molenaar: 4-1
63: Peter Freke (strafschop): 5-1
72: Damiano Schet: 6-1