Wedstrijdverslag Rijnsburgse Boys – RBC Roosendaal

Imponerende bekerstunt van Rijnsburgse Boys

Op karakter en pure vechtlust heeft Rijnsburgse Boys een fantastische en historische overwinning geboekt op de profs van RBC Roosendaal. Na een onwennige start groeiden de Rijnsburgers meer en meer in de wedstrijd. Doordat de ploeg van trainer Rob Meppelink een vroege voorsprong niet wist (en op den duur niet kon) uitbreiden werd een onvervalst Rijnsburgs slotoffensief de Roosendalers uiteindelijk fataal. Nadat ook het publiek aanvoelde dat een stunt er absoluut in zat, kwamen de Uien in een flow terecht. Met twee hartverwarmende goals ontplofte de Middelmors: 2-1. De eerste wedstrijd uit de tweede ronde van de KNVB-beker leverde dus direct de eerste stunt op en Rijnsburgse Boys staat voorlopig in de schijnwerpers in voetballend Nederland.

De absentielijst bij Rijnsburgse Boys leek oneindig. Naast de bekende blessures van Martijn Gootjes, Richal Leitoe en André van Egmond was ook Danny van der Vijver met een gekneusde wreef uitgeschakeld. De schorsing van Joost Kuhlmann was de bittere pil na het bezoek aan buurman Katwijk. Kortom: de offensieve talenten moesten vanaf de zijlijn toe kijken en zij waren nu juist het sterke wapen waar de trainer van RBC (na een drietal bezoeken) van onder de indruk was geraakt. Echter, uit zijn brede selectie wist Ted Verdonkschot ’gewoon’ weer een sterk elftal het veld in te sturen. De afwachtende en voorzichtige opening van de Rijnsburgers was natuurlijk wel verklaarbaar en daar wist RBC in de eerste minuut bijna van te profiteren. Nicky Hayen kopte uit een vrije trap op de paal. De eerste mogelijkheid voor Rijnsburgse Boys kwam, net als in de wedstrijd tegen Katwijk, na een verre ingooi van Raymond Kolder. De bal kwam bij Niels Hogewoning maar zijn inzet ging over. Net op het moment dat Rijnsburgse Boys zich ook combinerend kansen probeerde te creëren (een voorzet van Rodney Cairo werd tot corner verwerkt) sloeg RBC via een snelle counter toe. Pius Ikedia (ex-Ajax en ex- AZ) speelde drie man uit en legde de bal breed op Sven Delanoy die niet aarzelde: 0-1.

Bennie van Noord in actie (foto Hans Heemskerk)

Halverwege de eerste helft werkte Menno van Roosmalen een voorzet van de doelpuntenmaker bijna in eigen doel maar ging gelukkig net naast. De corner werd door Sjoerd Ars, de veelscorende spits van RBC, op de lat gekopt. Gek genoeg wist de middenmoter uit de Jupiler League hierna niet meer voor serieus gevaar te zorgen. Rijnsburgse Boys leek inmiddels gewend aan de vernieuwde basisopstelling en begon kansen te creëren. Menno van Roosmalen kopte echter over, een inzet van Niels Hogewoning werd tot corner verwerkt, Dick Zwarthoed liep zich vast op de keeper en een terugspeelbal van Nicky Hayen op zijn keeper bleek gevaarlijk omdat de laatst genoemde op het verkeerde been stond. De druk op RBC nam behoorlijk toe en de uitstekend leidende jonge scheidsrechter Gözübüyük (22 jaar) moest zelfs binnen drie minuten tweemaal geel trekken voor de bezoekers. Vlak voor rust kregen twee ijzersterk spelende Rijnsburgers de beste kansen op de gelijkmaker. Allereerst zag Raymond Kolder (wat een sublieme wedstrijd voor een speler die overdag nog zoveel verdriet had mee gemaakt in de privé-sfeer) zijn schot uit de lucht geplukt worden door de RBC-goalie. Vervolgens moest de doelman gestrekt naar de hoek om een prachtig schot van Menno van Roosmalen over de kruising te kunnen tikken.

Onderop met de handjes de lucht in ligt Bennie van Noord, 1-1 (foto Hans Heemskerk)

De tweede helft leverde in eerste instantie een gelijk opgaand beeld op. Kansen voor RBC (Sjoerd Ars schoot naast uit een vrije trap en Tim Peters krulde de bal eerst naast het doel en stuitte even later op Tim Orlowski) worden afgewisseld met mogelijkheden voor Rijnsburgse Boys (Dick Zwarthoed kopte langs alles en iedereen net naast, een vrije trap van Jelle Bouma ging over en een lob van Peter Freke vanaf meer dan 30 meter afstand was net te hoog gemikt). Twintig minuten voor het einde kreeg RBC de ideale mogelijkheid om de score te vergroten. Tim Orlowski bewees zijn waarde door eerst de inzet van Sasa Stojanovic met zijn handen te stoppen en aansluitend de rebound van Beny Kerstens met zijn voeten tot corner te verwerken.

Djuric Ascencion maakte de 2-1 (foto Hans Heemskerk)

Waren vooraf de verwachtingen dat Rijnsburgse Boys het in de laatste fase conditioneel zou moeten gaan afleggen tegen de profs uit Roosendaal, het tegenovergestelde was het geval. Tactische omzettingen na de wissels van Rijnsburgse Boys (Djuric Ascension voor Niels Hogewoning en Joey Zandbergen voor Dick Zwarthoed) waar RBC geen raad mee wist, een voor elke meter en bal strijdend Rijnsburgse Boys en een overduidelijke steun van het Rijnsburgse publiek veranderden de Middelmors in heuse beker-thriller-ambiance. De wijze waarop Rodney Cairo een te harde voorzet van Raymond Kolder nog net binnen wist te houden was veelzeggend. De aansluitende overtreding van RBC leek afdoende maar uit de toegekende vrije trap wist Djuric Ascencion de mee naar voren gekomen Bennie van Noord te bereiken. De oud-speler van Cambuur (die vooraf voorspeld had dat Rijnsburgse Boys zou gaan stunten) wist in een vol strafschopgebied de verdiende gelijkmaker binnen te koppen: 1-1.

Het opzwepende publiek stuwde de ploeg vooruit en zag de Rijnsburgse amateurs de Roosendaalse profs compleet stuk spelen. Drie minuten na de eerste goal viel de tweede en ook winnende goal. Een voorzet van Rodney Cairo werd weggekopt maar belandde voor de voeten van Bennie van Noord. Zijn schot werd van richting veranderd en kwam bij Djuric Ascencion terecht die geen moment twijfelde en met een prachtige volley de bal in de kruising schoot: 2-1. Wat een ontlading! Wat een feest!

De Uien vieren feest met het publiek na een verdiende overwinning (foto Hans Heemskerk)

De laatste vijf minuten van de officiële speeltijd en de drie minuten blessuretijd leverden geen bedreiging op voor de Rijnsburgse bekerstunt. Aanvoeder Mels van Driel van RBC moest zelfs een tweede gele kaart (commentaar op de scheidsrechter) incasseren en kon met rood vertrekken. Alleen Sjoerd Ars kopte nog over maar voor hetzelfde geld had Rodney Cairo, na een pass van Peter Freke, wel de draai kunnen maken en de voorsprong kunnen vergroten. Na het laatste fluitsignaal vormden de hossende en uitzinnige spelers èn supporters voor de nodige kippenvelmomenten. Na het bedanken van hun twaalfde man zongen de Rijnsburgsers vanuit hun kleedkamer hun tegenstanders toe met het gezang: ’Helemaal niets, helemaal niets, helemaal niets in Roosendaal.’ Patrick Duarte, de geblesseerde spits van RBC, stond beteuterd voor de kleedkamer van zijn ploegmaten te wachten. Wanneer had hij vaker zulke uitgelaten Rijnsburgers gezien….

Rijnsburgse Boys – RBC Roosendaal: 2-1 (0-1)
16: Sven Delanoy: 0-1; 82: Bennie van Noord: 1-1; 85: Djuric Ascencion: 2-1

Scheidsrechter: Gözübüyük
Toeschouwers: 1.000

Rode Kaart RBC Roosendaal: Mels van Driel (2x geel)
Gele Kaart RBC Roosendaal: Carlos Ramos

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Bart Freke, Bouma, Peter Freke, Van Roosmalen, Kolder, Zwarthoed (75: Joey zandbergen), Hogewoning (63: Ascencion) en Cairo
Opstelling RBC Roosendaal: Christianen, Kerstens, Delanoy, Driel, Ars, Peters, Heije, Stojanovic, Ramos, Ikedia en Hayen (87: Vos).