Wedstrijdverslag Rijnsburgse Boys – Go Ahead E.

Verdiende bekerstunt glipt Rijnsburg door de vingers

Rijnsburgse Boys was opnieuw heel dicht bij een bekerstunt. De tomeloze inzet was bewonderingswaardig maar werd niet beloond. Met een 1-0 voorsprong tien minuten voor tijd waren de Rijnsburgers er helemaal klaar voor om Go Ahead Eagles uit het bekertoernooi te knikkeren. De trotse koploper uit de Jupiler League kwam echter toch nog op gelijke hoogte na een discutabele penalty. In de noodzakelijke verlenging lukte het de profs om met twee snelle goals de amateurs de das om te doen. De uiteindelijke 1-4 nederlaag was zwaar geflatteerd en deed geen recht aan de Rijnsburgse inzet.

Aanvoerder Dennis Groot weer terug van een blessure (foto Hans Heemskerk)

Onderschatting van topamateurs door profclubs is lang niet meer aan de orde. Althans, dat weten trainers maar al te vaak te roepen. Op een sfeervol Middelmors was het verschil tussen een Hoofdklasser en een topclub uit de Jupiler League niet waarneembaar. Go Ahead Eagles startte nog wel goed (twee schoten in de eerste vijf minuten van Kari Arkivuo en Koen van der Biezen) maar zakte daarna ver terug. Het was Rijnsburgse Boys dat heel brutaal het initiatief naar zich toe trok. Vol passie en strijd werd, onder aanvoering van de herstelde Dennis Groot, gestreden om elke bal. Voor zowel de spelers, technische staf als supporters was het genieten om te zien dat het hoge niveau, dat de ploeg wordt toegedicht, weer volop aanwezig was. Binnen vijf minuten moest doelman Remco Pasveer drie keer alert reageren. Een kopbal van Danny van der Vijver, een vrije trap van Jelle Bouma en een schot van Resham Sardar waren de voorboden van de logische en terechte Rijnsburgse voorsprong halverwege de eerste helft. Een verre ingooi van Raymond Kolder werd door Joost Kuhlmann doorgekopt. Resham Sardar wist heel slim voor zijn mandekker te komen en schoot met rechts de bal langs de uitgelopen Remco Pasveer:1-0.

Vreugde bij Resham Sardar na het scoren van de 1-0 (foto Hans Heemskerk)

Het was niet alleen het eerste officiële doelpunt van Rijnsburgs nieuwe aanwinst, het was ook het eerste doelpunt dat vermeld kon worden op het schitterende nieuwe digitale scorebord. Een scherm dat het modernste is dat momenteel te verkrijgen is qua LED. De opstelling van Rijnsburgse Boys kon met naam en foto’s gepresenteerd worden. Ook de mogelijkheid om filmpjes te bekijken is aanwezig en zal in de toekomst gebruikt gaan worden.

Na de openingsgoal roken de fanatieke Rijnsburgers dat er meer in zat. Paniekerig uitverdedigen van Go Ahead Eagles leverde bijna een kans voor Resham Sardar op, een kopbal van Joost Kuhlmann ging over en een goede actie van Dave Rijkaard bracht Raymond Kolder in stelling maar zijn inzet werd gestopt. Pas na een half uur spelen was er serieus gevaar van de ploeg van trainer Andries Ulderink. De kopbal van Marco Parnela werd echter door Jelle Bouma van de lijn gekopt. Rijnsburgse Boys leek het in deze fase even moeilijk te hebben met de snelle omschakeling van de tegenstander maar hield toch stand. Opnieuw waren het de Rijnsburgse aanvallen waarin het meeste gevaar zat. Een vrije trap van Peter Freke had een beter lot verdiend maar verdween in de muur. Niet veel later wist de gretig spelende Resham Sardar de bal te veroveren. Zijn schot werd in de zestien door een Deventer hand aangeraakt. Scheidsrechter Van der Scheer vond het niet nodig om er voor te fluiten. Het fluiten voor en vervolgens uitdelen van gele kaarten vond hij belangrijker….. Maar liefst tien keer (zes voor Rijnsburg en vier voor Go Ahead) deed hij dat en dat was absoluut zwaar overdreven. Op slag van rust leek Rijnsburgse Boys alsnog de voorsprong te vergroten. Joost Kuhlmann passeerde langs de achterlijn twee man, zag dat Dave Rijkaard de bal niet voldoende onder controle kon krijgen waarna de boomlange spits uit de kluts in het zijnet schoot.

Op het gloednieuwe LED-scorebord zien de supporters dat er een
verlenging zit aan te komen (foto Hans Heemskerk)

In de tweede helft bleek de aanvalsdrift van de Rijnsburgers niet te zijn verdwenen. Een verre ingooi van Raymond Kolder leverde opnieuw een klutssituatie voor het doel op. Resham Sardar zag een goede actie bestraft worden met een vrije trap tegen. Go Ahead Eagles bleef moeite houden om het juiste antwoord te vinden op de gretige amateurs. Na een uur spelen werd een actie tussen Jelle Bouma en Koen van der Biezen in de zestien afgefloten. Niet voor een penalty maar voor een schwalbe van de Deventenaar. Niet veel later zag dezelfde speler zijn schot geblokt worden door Tim Orlowski. Ondanks de wissels aan Go Ahead zijde, waardoor het middenveld versterkt werd, bleef Rijnsburgse Boys zonder veel moeite overeind. Invaller André van Egmond vocht verbeten duels uit met Dave Bus en ontpopte zich als een ware plaag voor de defensie van de profclub.

Het noodlot sloeg echter toch toe. Invaller Sander Post werd in de zestien aangespeeld en speelde Dennis Groot uit die daarbij viel. In zijn val zou hij volgens de scheidsrechter de bal hebben geraakt, oftewel: penalty. Na de eerder niet bestrafte handsbal een opmerkelijk besluit. Koen van der Biezen bleek koelbloedig en scoorde vanaf elf meter: 1-1. In de laatste fase van de officiële speeltijd kon de wedstrijd alle kanten uit. Danny van der vijver lobte de bal over en een goal van Sander Post werd wegens buitenspel afgekeurd. Rijnsburgse Boys voelde dat het nu moest doordrukken anders zou er een verlenging volgen. In blessuretijd claimde de Rijnsburgers een penalty nadat de doorgebroken Danny van der Vijver was neergehaald. Het gebaar van de scheidsrechter verklaarde waarom hij niet floot: de bal werd gespeeld. Ook een kopbal van Jelle Bouma, na een vrije trap van Peter Freke, kon niet de verdiende tweede treffer opleveren. Na ruim zes minuten blessuretijd moesten beide ploegen er aan geloven: verlenging.

Danny van der Vijver in actie (foto Hans Heemskerk)

Metname voor de Rijnsburgers was de extra tijd geen prettig gegeven. De wedstrijd kon nu uitdraaien op een conditionele slijtageslag en daar zouden de veel vaker trainende profs hun profijt uit kunnen halen. De verlenging draaide uit op een deceptie. Na een mistrap van Halil Colak werd al heel snel de 1-2 een feit. Een fraaie solo van Sander Post gaf de Rijnsburgse verdediging het nakijken. Twee minuten later was het definitief over met de Rijnsburgse bekerdroom. Halil Colak speelde zich vrij en plaatse de bal op de vrijstaande Patrick Gerritsen: 1-3. Beide spelers waren ook betrokken bij de laatste goal in het begin van het tweede gedeelte van de verlenging. Alleen waren doelpuntenmaker en assist verwisseld en scoorde Halil Colak dus de 1-4.

Rijnsburgse Boys verloor dus op een ongelukkige wijze van de koploper van de Juplier League. Een nieuwe bekerronde met (eventueel) een aantrekkelijke tegenstander zit er dit seizoen dus niet meer in. Alle aandacht gaat nu weer uit naar de competitie. De technische staf van ASWH, de tegenstander van zaterdag, heeft met eigen ogen kunnen zien waartoe een goed draaiend Rijnsburgse Boys toe in staat is.

Rijnsburgse Boys – Go Ahead Eagles: 1-4 na verlenging (1-1, 1-0)
23: Resham Sardar : 1-0
81: Koen van der Biezen (penalty): 1-1
97: Sander Post: 1-2
99: Patrick Gerritsen: 1-3
108: Halil Colak: 1-4

Scheidsrechter: Van der Scheer
Toeschouwers: 1.350

Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Bart Freke, Kuhlmann, Groot, Kabelaar, Van Egmond en Kolder