outhands

Wedstrijdverslag Rijnsburgse Boys 2 – AFC 2

RIJNSBURGSE BOYS 2 ALGEHEEL LANDSKAMPIOEN RESERVETEAMS

Rijnsburgse Boys 2 heeft, voor zowel zichzelf als de gehele vereniging, het seizoen 2009-2010 voorzien van een dikke gouden rand. Precies binnen 25 jaar werd, voor de tweede maal in de clubhistorie, het algeheel Nederlands kampioenschap van de reserve hoofdklassen behaald. Op 13 juni 1985 werd door de spelers van (jawel) trainer Ed Bos zondagkampioen Schijndel 2 overtuigend met 3-0 verslagen. Afgelopen zaterdag was de 6-1 overwinning op zondagkampioen AFC 2 veel ruimer maar, eerlijk is eerlijk, geflatteerd. De succesformatie van trainer Arie van Dijk had in de competitie, en in de nacompetitie tot nu toe, veel indruk gemaakt. In de allesbeslissende wedstrijd leek het anders te gaan. Een snelle goal bracht Rijnsburgse Boys, na vijf minuten, weliswaar in een ideale uitgangspositie maar vervolgens moest de ploeg toezien hoe AFC een uur lang het betere van het spel had. Daarna stond binnen tien minuten de wedstrijd op zijn kop. Drie Rijnsburgse goals en een rode kaart voor AFC sloegen de Amsterdammers compleet knock-out. Op overtuigende wijze maakte Rijnsburgse Boys vervolgens duidelijk wie dit seizoen recht had op de kampioensschaal.

De ploeg van Arie van Dijk beloonde uiteindelijk dus zichzelf. En op tijd want, zo is immers al langer bekend, het dreamteam valt in het nieuwe seizoen uit elkaar. Na drie kampioenschappen in de laatste vier seizoenen wisten de Rijnsburgers dat het nu de ultieme en ideale mogelijkheid was om met de ontbrekende nationale kampioensschaal afscheid te nemen van een groot gedeelte van de selectie. Mogen de WK-wedstrijden miljoenen kijkers aan zich binden, voor de finale om het landskampioenschap bij de reserveteams waren toch nog ruim 600 toeschouwers naar de Middelmors getogen. Loting had bepaald dat Rijnsburgse Boys thuis mocht spelen. De verontwaardiging aan Amsterdamse zijde was begrijpelijk maar de KNVB is en blijft de baas…

De wedstrijd was nog geen vijf minuten oud of Rijnsburgse Boys leek op rozen te zitten. De eerste Rijnsburgse aanval werd afgerond met een snoeihard schot van Yuri van Es. Vanaf 18 meter bracht de naar FC Rijnvogels vertrekkende Rijnsburger de 1-0 op het scorebord. AFC moest op jacht naar de gelijkmaker. De schreeuw van Wessel Colijn, de trainer van AFC, om meer beleving was niet aan dovemansoren besteed. De Amsterdammers trokken het initiatief naar zich toe en zochten nadrukkelijk het doel van Richard van Nieuwkoop op. Grote wapen van AFC was de bewegelijke en snelle voorhoede. Jendro Halman kreeg de eerste kans maar was te ver van het doel afgedreven om voor serieus gevaar te zorgen. Een fraaie steekpass op Nathano Wattimena bracht de Amsterdammer oog in oog met Richard van Nieuwkoop. De Rijnsburgse goalie bewees zijn klasse door dit duel te winnen. Aansluitend kreeg de hardwerkende Mark Kabelaar de kans op 2-0 maar zijn schot ging ruim over. Een tegenvaller voor Rijnsburgse Boys was het uitvallen van Ben van der Mey. De aanvoerder raakte aan zijn heup geblesseerd na een ongelukkige actie bij de achterlijn. Jaap Jan Zandbergen zakte een linie en ging centraal achterin spelen en invaller Marten Boetzer nam de positie van Jaap Jan Zandbergen over.

Na een half uur leek uit een vrije trap van Bobby Gehring de gelijkmaker op het scorebord te komen. De bal werd door Thomas Paauw bijna in eigen doel gewerkt maar Jaap Jan Zandbergen zorgde op de doellijn voor opruiming. Nadat een vrije trap van Jendro Halman voorlangs ging viel tien minuten voor de rust de meer dan verdiende gelijkmaker. Bobby Gehring stuurde Nathano Wattimena weg die met een droge, harde knal Richard van Nieuwkoop het nakijken gaf: 1-1. Rijnsburgse Boys moest nu uit haar schulp kruipen en zocht weer de aanval op. Mark Kabelaar ontpopte zich als de gevaarlijkste man. Allereerst werd een schot van zijn voet van richting veranderd. Vervolgens faalde hij oog in oog met keeper Maxime Singels en tenslotte werd zijn kopbal, na een vrije trap van Niels Hogewoning, gepakt door de goalie.

In de tweede helft kwam het eerste gevaar van AFC. Uit een corner kopte verdediger Joey Singels gevaarlijk in maar Richard van Nieuwkoop was alert. Ook Jendro Halman probeerde het opnieuw maar zijn schot ging naast. Na tien minuten wist Niels Hogewoning een schot af te vuren maar het bleek niet meer dan een afzwaaier te zijn. Vervolgens eindigde een fraaie actie van Thijs Haselhoff met een val in de zestien. Scheidsrechter Aktar wuifde echter een strafschop resoluut weg. In de 65ste minuut bleek een slimme vrije trap van Niels Hogewoning wel succes op te leveren. Rechtsback Lex Heemskerk was goed mee naar voren gekomen en wist de bal van dichtbij binnen te schieten: 2-1. De enthousiaste supporters waren nog niet uitgejuicht of de 3-1 stond op het scorebord. Nadat AFC een corner van Niels Hogewoning niet goed kon weg werken wist Thomas Paauw er wel raad mee. Na zich zelf te hebben vrij gespeeld rondde hij beheerst af.

AFC ging op jacht naar de aansluitingstreffer. Een kopbal van Raymon Ruyter leek succesvol maar werd goed gepareerd door Richard van Nieuwkoop. De terugkerende bal nodigde uit voor diverse schoppartijen waarbij Bobby Gehring over de schreef ging en met rood kon vertrekken. Drie minuten later werd het leed voor AFC nog groter. Invaller Andre van Egmond zag zijn inzet gestopt door Maxime Singels worden maar gunde zichzelf alle tijd om in de rebound heel slim in de korte hoek de 4-1 binnen te schieten. In de slotfase kregen Niels Hogewoning en Thijs Haselhoff mogelijkheden om de score op te voeren maar dat gebeurde pas in de laatste drie minuten. Na een gekeerd schot van Thijs Haselhoff wist Jaap Jan Zandbergen, met een soort sliding, de 5-1 in het doel te werken. Natuurlijk grote vreugde bij de Rijnsburger die, een dag na zijn 24ste verjaardag en in zijn laatste speelminuten bij zijn hartsclub, zichzelf met een doelpunt beloonde. Ook Leslie van den Berg, die na drie seizoenen Rijnsburgse Boys terug gaat naar DSO, had zijn afscheidscadeau in de vorm van een doelpunt. Na een steekpass van Niels Hogewoning (volgend seizoen bij Noordwijk) ontweek hij de buitenspelval en schoot de 6-1 binnen.

De grote vreugde na het laatste fluitsignaal was begrijpelijk en terecht na de lange weg naar deze titel. Een team met vrijwel louter Rijnsburgers is de beste van Nederland! Naast bloemen en een medaille was het hoogtepunt de uitreiking van de kampioensschaal aan aanvoerder Ben van der Mey. Vol trots kon deze ook onder luid gejuich in de lucht worden gehouden. Wat het eerste van Rijnsburgse Boys (nog) nooit wist te bereiken, lukte de reserves wel: Algeheel Nederlands Kampioen!

Rijnsburgse Boys 2 – AFC 2: 6-1 (1-1)
5: Yuri van Es: 1-0
36: Nathano Wattimema: 1-1
65: Lex Heemskerk: 2-1
70: Thomas Paauw: 3-1
74: Andre van Egmond: 4-1
88: Jaap Jan Zandbergen: 5-1
90: Leslie van den Berg: 6-1

Scheidsrechter: Aktar
Toeschouwers: 600

Rode kaart AFC 2: Bobby Gehring (71)

Gele kaarten Rijnsburgse Boys 2: Leslie van den Berg en Yuri van Es
Gele kaart AFC 2: Michael Malm
berg

Opstelling Rijnsburgse Boys 2: Van Nieuwkoop (78: Zwaan), Heemskerk, Paauw, Van der Mey (28: Boetzer), Bram Kabelaar, Van Es, Zandbergen, Van den Berg, Haselhoff, Hogewoning en Mark Kabelaar (62: Van Egmond)
Opstelling AFC 2: Maxime Singels, Peeters (75: Jansen), Vermey (82: De Jong), Joey Singels, Molenaar, Ruijter, Halman, Gehring, Wattimena, Paddenburg en Malmberg (75: Forster)