Wedstrijdverslag NEC – Rijnsburgse Boys

Rijnsburgse Boys helpt NEC in volgende ronde KNVB-beker

Dat was één van de conclusies die trainer Mario Been na afloop van de door NEC met 1-0 gewonnen wedstrijd trok. Pas na ruim 100 minuten voetballen slaagde de eredivisionist er via een strafschop in Rijnsburgse Boys uit het KNVB-bekertoernooi te kegelen. Een compliment voor de koploper uit de Hoofdklasse A die met een positieve instelling meer deed dan alleen maar een goed resultaat neerzetten. Het team van top-trainer Ted Verdonkschot was bij vlagen minstens gelijkwaardig aan NEC.

Uit de beginopstelling bleek al duidelijk hoe beide trainers hun kaarten geschud hadden. Ted Verdonkschot maakte gebruik van de mogelijkheden die de bank hem dit hele seizoen al bood. Ook Mario Been had een aantal spelers ten opzichte van zijn winnende team tegen PSV afgelopen zaterdag op de bank gelaten. Terwijl beide teams op Fanfare For The Common Man binnenmarcheren laat het UI-tvak voor de eerste keer van zich horen en zien. Verbaal wordt heel duidelijk gemaakt dat dit een vak met uien is. Terwijl de geel-zwarte confetti het vak gelijk in de juiste stemming brengt. Niet alleen het bezoekersvak is vol, ook de rest van het McDos Goffertstadion is bijzonder aardig gevuld. In totaal zijn ruim 10.000 bezoekers op het duel afgekomen.

Dennis Groot werkt succesvol de bal weg (foto Hans Heemskerk)

Rijnsburgse Boys is van plan serieus partij te bieden en gaat dan ook vanaf het begin in de aanval. Alsof het wekelijks in een dergelijke entourage speelt, wordt in de 2e minuut al het eerste visitekaartje afgegeven. Zwarthoed neemt halverwege de helft van NEC de bal goed over, speelt Joost Kuhlmann aan maar die wordt helaas van de bal gelopen. Drie minuten later loopt Babos al vuile knieen op. De NEC-keeper moet actief ingrijpen bij de 2e aanval van RBB waarbij Djuric Ascencion aangespeeld wordt door Dennis Groot. Leitoe gaat er een paar minuten later alleen vandoor nadat een NEC-aanval goed wordt afgeslagen. Hij slaagt er in een aantal tegenstanders te passeren maar op de rand van het strafschopgebied wordt hij correct afgestopt

Het eerste serieuze gevaar aan Nijmeegse kant valt in de 10e minuut te bewonderen. Een vrije trap op 20 meter van het doel wordt door specialist El-Akchaoui hard ingeschoten maar zijn schot smoort in de muur. De afgeslagen voorzet wordt alsnog ingeschoten en attent door Orlowski tot corner getikt. De tijd tikt door en ongemerkt is het moment gepasseerd waarbij PSV op achterstand kwam. Rijnsburgse Boys heeft dus al langer de nul gehouden dan de landskampioen afgelopen zaterdag.

Iets na het verstrijken van het eerste kwartier levert een overtreding op Ntibazonkiza een vrije trap op. Deze keer mag Dani Fernandez zijn geluk beproeven. Maar ook deze actie levert nog weinig gevaar op voor het doel van Tim Orlowski. Aan de andere kant is het zowaar gevaarlijker. Mooi doorgaan van Joost Kuhlmann langs de linkervleugel levert een goede voorzet richting Leitoe op. Maar zijn schot wordt gekraakt voordat het Babos bereikt. Orlowski krijgt een enkele kopbal recht in zijn handen maar daarmee is zijn inzet beperkt. Een fraai staaltje verdedigen van Bennie van Noord op een gevaarlijke aanval vanaf de rechtsbuiten zorgt er voor dat ook nu de Rijnsburgse keeper werkloos toe kan kijken. Een driedubbele Rietberger van Joost Kuhlmann leidt tot balverlies maar veel te gehaast wordt de Rijnsburgse doelman van ruime afstand opgezocht. Die weet met dit soort opwarmertjes wel raad.

Menno van Roosmalen in actie tegen zijn ‘oude’ club (foto Hans Heemskerk)

Na een half uur spelen wordt een mooie aanval op de grasmat gelegd. Een fraaie aanval over links leidt tot een voorzet op de 11 meter. Die wordt gemist waarop Djuric Ascencion alleen de rechterbovenhoek van het zijnet weet te vinden. De beste kans uit de eerste helft. Het is dan ook niet vreemd dat de doelpunten op zich laten wachten. NEC heeft sinds medio februari thuis niet meer verloren terwijl het een maand eerder door FC Zwolle in de beker werd uitgeschakeld. Deze ervaring met de zgn. kleintjes was dan ook een waarschuwing voor NEC dat Rijnsburgse Boys serieus genomen moest worden. Niet voor niets, zo verklaarde Been na afloop, werd twee keer een spion naar Rijnsburg gestuurd om de tegenstander te analyseren.

In het laatste kwartier wordt rechtstreeks op doel gekopt na een simpel verkregen vrije trap. Recht in de handen van Orlowski. Ondertussen klinkt er meer gefluit dan applaus vanaf de tribune. Even later krijgt Jansen de schrik van z’n leven wanneer een bal zomaar het strafschopgebied in ploft. Voor NEC had daar meer in gezeten. Freke is heer en meester achterin op alles wat hoog komt. En over de flanken komen de Nijmeegse spitsen nauwelijks Bouma en Groot voorbij. Toch komen de verschillen tussen de twee teams zo nu en dan boven water. NEC heeft wat meer lessen op de toneelschool te hebben doorlopen. Ook de scheidsrechter heeft daar wel eens stage gelopen zodat deze elkaar soms beter begrijpen.

Met nog zo’n vijf minuten te spelen tot aan de rust is het weer Joost Kuhlmann die een heel eind weet te komen. Een overtreding durven de verdedigers niet te maken maar helaas voor alles met een geel-zwart hart: de voorzet van Joost komt niet aan. Mario Been TOPTRAINER kopt de VI in haar meest recente nummer. “Het is echt niet gewoon wat NEC presteert” weet het blad verder uit de mond van de trainer op te tekenen. Qua timing komt zo’n publicatie bij deze wedstrijd niet zo goed uit. En dus zal er in de rust aan NEC-zijde het nodige bijgeslepen moeten worden. Want er is geen enkele reden de citaten in het gerenommeerde voetbalblad in twijfel te trekken maar ze hebben in ieder geval nog geen betrekking op het vertoonde spel van vanavond.

NEC komt furieus uit de kleedkamer en weet aan het begin van de tweede helft al snel de eerste corners af te dwingen. Deze worden toegekend door scheidsrechter Honig die in de rust zijn collega Van der Roest is komen vervangen. Heel de Goffert brult vervolgens om een penalty maar het is Janssen die over zijn eigen tenen struikelt. Daar staat tegenover dat Rijnsburgse Boys richting het eigen vak mag spelen. Het is een bron van inspiratie en het UI-tvak gaat er nog maar weer eens achter staan. Bijna worden ze op hun wenken bediend. Een combinatie van Kolder en Leitoe had een veelbelovend vervolg kunnen hebben zijn maar een kleine miscommunicatie staat verder succes in de weg. Aan de andere zijde van het veld zijn het Menno van Roosmalen en Djuric Ascencion die een aanval proberen op te zetten maar het geheel wordt net iets te gehaast uitgespeeld. Het is lastig de rust die op zaterdagmiddag wel in het spel zit ook nu op veld ten toon te spreiden.

Na 10 minuten in de tweede helft mag Babos gestrekt naar de hoek op een schot van Leitoe. De 0-1 hangt echt in de lucht. De uien roeren zich. Een tweede corner levert niets op. Wel moet uit de daarop volgende counter Bennie van Noord even aan de noodrem trekken. De daarop volgende vrije trap van NEC is hard – maar over. Het spel begint heen en weer te golven. En “niets” wijst er op dat het hier een voetbalwedstrijd tussen de nummer 5 van de eredivisie betreft tegen de koploper in de Hoofdklasse A. Mooi voorbeeld is de actie waarmee Kolder zijn opponent langs de zijlijn uitspeelt en te kijk zet. Het publiek laat zich horen, het begint een echter bekerwedstrijd te worden. Rijnsburgse Boys blijft ook in de tweede helft kansen creëren. Een vrije trap na een overtreding op Leitoe is voor Bennie van Noord net te hoog en Bart Freke is ook net te laat. Djuric Ascension dwingt Babos vervolgens tot één van de meest vreemde acties uit zijn carrière maar laat vervolgens de bal wel los. Half Rijnsburg is net te laat om in te schieten.

Danny van der Vijver met een doelpoging (foto Hans Heemskerk)

Nadat NEC in de 69e minuut zijn eerste echte opgelegde kans mist, krijgt Rijnsburg een unieke mogelijkheid om op voorsprong te komen. Door scheidsrechter Honig wordt hands in het strafschopgebied geconstateerd en de bal gaat op 11 meter. Bij afwezigheid van Peter Freke (nog niet ingevallen) en Bart Freke (net uitgevallen) is het Bennie van Noord die de verantwoordelijkheid neemt. Maar jammer genoeg gaat de strak ingeschoten bal links naast de doelpaal tegen het reclamebord. Maar Van Noord hervindt zich weer snel, een paar minuten later voorkomt hij een zeker NEC-doelpunt door een inzet van de lijn te halen. Overigens wordt Leitoe direct vanuit deze situatie gelanceerd maar zijn inzet leidt niet tot direct resultaat.

Bij iedere buiteling in het strafschopgebied wil het thuispubliek nu een strafschop. Maar zoals bekend is Sinterklaas nog niet in het land en de scheidsrechter ziet keer op keer dat er niets aan de hand is. Met nog 10 minuten officiële speeltijd zet NEC meer druk. Een vrije trap die langs de muur vliegt – maar Tim Orlowski weet van geen wijken: wat hij ook moet doen, hij doet het perfect vanavond. Vlak daarna gaat Ntibazonkiza uit ogenschijnlijke buitenspelpositie alleen op Orlowski af. Ook nu weet de doelman niet wat capituleren is. Met nog drie extra minuten blessuretijd blijft het even billenknijpen. Maar het enige noemenswaardige is het feit dat Orlowski nogmaals een schot van afstand stijlvol pakt.

De verlenging is nog maar twee minuten oud wanneer Leitoe de bal met een prachtig schot tegen de binnenkant van de paal schiet. Helaas voor de onfortuinlijke spits caramboleert het leer weer het veld in. Het spel gaat nog over en weer maar NEC begint een klein beetje de overhand te krijgen. Een voorzet van Cairo is net te enthousiast gegeven en gaat over Van der Vijver en Leitoe heen. Dan slaat alsnog het noodlot toe. Een van de Rijnsburgse spelers toucheert de bal licht in het strafschopgebied en wederom gaat deze op de stip. In de 102e minuut schiet Youssef El-Akchauhoui genadeloos raak.

Wie denkt dat Rijnsburgse Boys daarna rijp voor de sloop is komt bedrogen uit. NEC proeft dat er meer te halen is maar de Rijnsburgers blijven van zich afbijten. Zes minuten voor tijd lijkt het alsof NEC het wel gelooft. En Rijnsburg gaat er weer even in geloven. Een paar hele kleine kansjes tekenen zich af. De grootste voor Cairo die vanaf de rechterhoek van het doelgebied naast poeiert. Dan besluit scheidsrechter Honig dat het genoeg is geweest. Na 120 minuten voetbal is NEC weer in de koker voor de volgende bekerloting maar is Rijnsburgse Boys de morele winnaar. Dat bewijst het ondermeer door alle meegereisde uien – pardon, supporters, daarvoor uitbundig te bedanken.

NEC – Rijnsburgse Boys: 1-0 (0-0) na verlenging – 3e ronde KNVB-beker
102 Youssef El-Akchauhoui 1-0

Scheidsrechter: M. van der Roest(46. Honig). Assistent-scheidsrechters: Van der Hilst en Schaap. Vierde official: Honig.

Toeschouwers: 10.500

Gele kaarten NEC: Ntibazonkiza, Otten, Van den Boogaart
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Kolder, Groot

Opstelling NEC: Babos, Zomer, El-Akchaoui, Worm (46. Schöne), Otten, Bouaouzan (66. Tshibamba), Van den Boogaart, Janssen, Fernandez, Radomski (46. Davids) en Ntibazonkiza
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Bart Freke (66. Van der Vijver), Bouma, Van Roosmalen, Zwarthoed (90+2 Peter Freke), Kolder, Kuhlmann (82. Cairo), Ascencion en Leitoe