Wedstrijdverslag IJsselmeervogels – HHC Hardenberg

Stunt van HHC blijft uit en dus pakt IJsselmeervogels opnieuw de zaterdagtitel

Alle reken en als-dan scenario’s kunnen worden opgeborgen. IJsselmeervogels deed ’gewoon’ wat er van de club werd verwacht: een 2-1 overwinning op HHC Hardenberg waardoor de Spakenburgers voor de veertiende keer in hun bestaan landskampioen bij de zaterdagamateurs werden. Terwijl bij het opstellen van het wedstrijdschema van de nacompetitie de gedachte leefde dat met de afsluitende wedstrijd tussen Rijnsburgse Boys en IJsselmeervogels er een kraker op het programma zou staan werd de titel dus al in de voorlaatste wedstrijd vergeven. Komende dinsdag zal er dus een (hoog niveau) zomeravondvoetbalwedstrijd gespeeld worden waarin Rijnsburgse Boys als eerste club mag proberen om de nieuwe zaterdagkampioen te verslaan…

Voordat de wedstrijd begon werd er een indrukwekkende minuut stilte gehouden vanwege het overlijden van Freek Bril, de voorzitter van de supportersvereniging van HHC. Na deze rust ging IJsselmeervogels als een razende storm van start. Na drie minuten werd een ingooi van Dogan Corneille (de vervanger van de geschorste Kevin Winter na zijn gele kaart in de wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys) verlengd en kwam voor de voet van Jeffrey Winter die met de punt van zijn schoen de bal raakte. Met een tergend langzame snelheid zagen de toeschouwers (waaronder ook Joost Kuhlmann, Bryan Simons en Tim Orlowski) de bal in het doel verdwijnen: 1-0. IJsselmeervogels zat dus al vroeg op (rode) rozen, de toeschouwers riepen tien, tien, tien en HHC liep achter de feiten aan. In vergelijking met de voorgaande wedstrijden had HHC zijn speelwijze aangepast. Dit keer twee spitsen, geen echte vleugelspelers en een ruit op het middenveld. Gevolg was wel dat er weinig dreiging van de Hardenbergers uit ging. Eigenlijk waren het alleen maar kansloze schoten vanuit de tweede lijn die voor gevaar moesten zorgen. Door gebrek aan creativiteit was het moeilijk om door de Vogels muur heen te komen. Na de felle opening had IJsselmeervogels wel gas terug genomen maar toch kregen juist zij de beste kansen op een nieuwe goal. Na een half uur spelen soleerde Christian Opschoor door de Hardenbergse verdediging, ging een één-tweetje aan met Jeffrey Winter en lobte uiteindelijk de bal net over het doel. Tien minuten later gaf André Kemper een strakke voorzet op Jeffrey Winter die alle ruimte en tijd had om in te koppen. Het publiek stond al te juichen maar de topscoorder van de zaterdagcompetitie kopte rechtstreeks op keeper Marc Doornbos.

In de tweede helft ging HHC opportunistischer spelen en zocht meer de diepte op. Het eerste gevaar kwam dan ook via Kenny Kroeze die echter geen gevaar uit zijn voorzet zag komen. Vervolgens kregen de Vogels twee grote kansen. Eerst verscheen Jeffrey Winter alleen voor de doelman maar trapte finaal mis en vervolgens werd, na een overduidelijke handsbal, het voordeel aan de Spakenburgers gegeven maar de bal verdween ver over het doel. Hierna was het toch wel over met de Vogels; het spel oogde moeizaam en was beduidend minder als in de wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys. HHC slaagde er in om het spel van IJsselmeervogels voldoende te ontregelen. Tot drie maal toe poogde HHC via inzetten met het hoofd de gelijkmaker te forceren. Trainer Cees Lok van IJsselmeervogels zag dat zijn ploeg de slag op het middenveld verloor en met een minimale voorsprong gaf dat geen goed gevoel. De (logische) wissel van middenvelder Dennis Knüppe pakte echter goed uit. Vervanger Alex de Jong wist vier minuten na zijn invalbeurt de bal uit een vrije trap op het hoofd van de matig en onder zijn kunnen spelende Jeffrey Winter te plaatsen. Uit het niets kwam hij te voorschijn en gaf de hele verdediging het nakijken: 2-0. Sportpark De Westmaat ontplofte want de titel was nu, met nog vijf minuten te spelen, toch wel binnen. Juist op zo’n moment dat de concentratie iets minder was scoorde HHC dan toch nog een doelpunt. Kenny Kroeze kon zijn specialiteit weer uitvoeren: het nemen van vrije trappen. Ditmaal ging de bal laag over de grond dwars door de hele verdediging: 2-1. IJsselmeervogels had het juk van zich afgegooid en kreeg in de slotfase nog twee kansen om de score te vergroten maar dat zou alleen voor de statistieken zijn geweest. IJsselmeervogels had na drie wedstrijden de maximale score behaald en dan ben je verdiend kampioen!

Na afloop kregen de spelers van IJsselmeervogels allemaal een medaille en werd aan aanvoerder Jeroen Rijsdijk de kampioensschaal overhandigd door competitieleider van der Lugt (inderdaad, de vader van ’onze’ Erwin). Opvallend daarbij is dat op het moment dat zoiets gebeurd vele groepjes supporters (die overigens weer voor een fantastische sfeer hadden gezorgd) gewoon op het veld zitten en daar geen aandacht voor hebben. Na veertien keer is het kennelijk niet voor iedereen een nieuwtje meer….  IJsselmeervogels kan zich gaan opmaken voor de algehele amateurtitel  en speelt volgende week zaterdag eerst thuis tegen JVC Cuijk of Argon. De verwachting is dan ook dat een aantal spelers komende dinsdagavond rust zullen krijgen. Rijnsburgse Boys zal (net als vorig jaar) proberen dan maar weer tweede te eindigen in de nacompetitie en zal ook afscheid nemen van een aantal spelers in een wedstrijd waar de druk en spanning van af is.