outhands

Wedstrijdverslag Capelle – Rijnsburgse Boys

Rijnsburg na strafschoppenserie door in districtsbeker

De ene cliché was nog mooier dan de ander: de pijp is leeg, de spirit ontbreekt, de ploeg oogt vermoeid. Rijnsburgse Boys leek het seizoen in mineur te gaan beëindigen maar zie daar: de districtsbeker doet deze geluiden weer verstommen.
In een aantrekkelijk duel, met twee strijdbare ploegen, werd een terechte remise (2-2) uiteindelijk via een strafschoppenserie met 4-5 in Rijnsburgs voordeel beslist. Dick Zwarthoed was, na de perfect ingeschoten laatste penalty, de gevierde man. Zijn strafschop bracht Rijnsburgse Boys in de halve finale van de districtsbeker waarin degradant SHO de tegenstander zal zijn.

Aan de vooravond van twee vrije dagen midden in de week lieten de twee Hoofdklassers de ongeveer 200 liefhebbers zien dat de districtsbeker een prijs is waar serieus voor gevochten kan worden. De eerste kans in de wedstrijd was voor Rijnsburgse Boys. Na vijf minuten bracht een prachtige diepe bal van Frank Zinhagel rechtermiddenvelder Dick Zwarthoed in stelling. De Volendammer wist eigenlijk niet goed raad met de vrijheid en schoot via een Capelle-been naast. Acht minuten later was het wel raak. Een goede en vlotte combinatie, beginnend bij Danny van der Vijver kwam via Menno van Roosmalen bij Brayton Biekman terecht die schitterend inkopte. Ondanks dat Lennert Hegie de bal aanraakte was de 0-1 voorsprong een feit. Grote opluchting, immers in de voorgaande twee wedstrijden was er door Rijnsburgse Boys niet gescoord en nog opmerkelijker: in de voorgaande zes wedstrijden (competitie èn beker) had Capelle geen enkele tegengoal geïncasseerd. Na ruim 550 minuten voetbal was dus de naar DOVO vertrekkende Biekman de spelbreker in het schone-doelen-record van Capelle.

De achterstand was voor Capelle het sein om nadrukkelijker naar voren te gaan spelen. Het leverde direct de eerste corner op die echter geheel onnodig werd los gelaten door Michel van Kasteren. De aansluitende corner had de vaste Rijnsburgse keeper in de bekerwedstrijden wel klemvast. Het bleek allemaal een voorbode te zijn van de gelijkmaker die halverwege de eerste helft viel. Een voorzet van rechts van Gavir Breidel kwam bij de geheel vrijstaande Frank Stienstra terecht die via de binnenkant paal de 1-1 intikte.

Rijnsburgse Boys liet het vlot combinerende Capelle ver komen op de eigen helft en probeerde via snelle uitvallen met de bewegelijke Frank Zinhagel en Brayton Biekman een tweede goal te forceren. Frank Zinhagel kreeg twee kansen na assists van Menno van Roosmalen en Brayton Biekman. Bij de eerste poging ging de kopbal over de kruising; bij de tweede poging pakte de zich knap uitstrekkende Lennert Hegie de bal voor de doellijn weg. Vijf minuten voor de rust mocht Danny van der Vijver net buiten de zestien een vrije trap nemen. De doelman van Capelle wist de bal te keren maar liet los zodat Martijn Gootjes van dichtbij kon inschieten. De Rijnsburgse topscoorder raakte de bal maar half zodat dat geen gevaar opleverde voor Capelle. Vanwege een vermeende duwfout mocht Danny van der Vijver precies één minuut later op exact dezelfde plaats opnieuw een vrije trap nemen. De bal krulde schitterend in de rechterbenedenhoek en omdat Lennert Hegie nu wel een fractie te laat was kwam Rijnsburgse Boys vlak voor de thee op voorsprong: 1-2.

Op slag van rust ontstond er nog de nodige commotie. Na een overtreding van Bart Freke ten opzichte van Gertjan Rothman liet scheidrechter den Haan het spel doorgaan omdat Henk Roeland in kansrijke positie kwam. Nadat zijn actie alleen een corner opleverde verwachtte Capelle waarschijnlijk nog een gele kaart voor de eerder gemaakte overtreding. Trainer René Vermunt schold de scheidsrechter voor iets onaardigs uit wat hem prompt een rode kaart opleverde.

Dat Capelle zin had om in de tweede helft er weer tegen aan te gaan bleek wel uit het feit dat de ploeg ruim vijf minuten stond te wachten op de terugkeer van zowel Rijnsburgse Boys als het arbitrale trio. Na de aftrap begon het behoorlijk hard te regenen. Beide ploegen hadden zichtbaar last van het gladde veld waardoor goed lopende aanvallen moeilijk waren neer te zetten. De eerste twintig minuten was de minste fase uit de wedstrijd en leverde alleen voor beide ploegen een corner op. Een vrije trap van Gertjan Rothman leverde vervolgens wel gevaar op. Alles en iedereen stond te kijken hoe zijn bal onverwachts via de buitenkant van de paal naast het doel verdween. Niet veel later plaatste hij, opnieuw uit een vrije trap, de bal precies op het hoofd van de net ingevallen good old Arne van Gelder. De boomlange spits, die juist afgelopen zaterdag na een half jaar weer in de basis was gestart en aan het eind van dit seizoen stopt, wist snoeihard de gelijkmaker binnen te koppen: 2-2.

Martijn Gootjes, die weinig bespeelbare ballen kreeg, kreeg zijn kans wel een kwartier voor tijd maar schoot naast. Het was de beste mogelijkheid voor Rijnsburgse Boys in tweede helft waarin de Rijnsburgers niet veel creëerden maar aan de andere kant ook niet veel kansen weggaven. Hoewel Capelle nog wel probeerde om de winnende goal te forceren werd de 2-2 ook de eindstand.

Omdat er niet verlengd werd moesten strafschoppen uitmaken wie zich de winnaar van het bekerduel mocht noemen. Nadat zowel de eerste vier spelers van Capelle (Roeland, Rothman, Molendijk, Albregts) als van Rijnsburgse Boys (Bart Freke, Peter Freke, Erwin van der Lugt en Danny van der vijver) hun penalty goed hadden genomen miste Frank Stienstra (die in de wedstrijd nog de 1-1 had gescoord) de laatste penalty van Capelle. Alle credits gaan naar Michel van Kasteren die de bal via de paal naast het doel tikte. Dick Zwarthoed bleef bij de beslissende en laatste Rijnsburgse penalty koelbloedig en dirigeerde Lennert Hegie de verkeerde hoek in en schoot Rijnsburgse Boys naar de halve finale.

Na overleg zal duidelijk moeten worden of de halve finale tegen SHO (een thuiswedstrijd) niet op tweede pinksterdag (12 mei) maar op de vrije zaterdag erna (17 mei) gespeeld kan worden. De beslissing hierover zal waarschijnlijk wel even duren want theoretisch kan Rijnsburgse Boys nog naast Fc Lisse op de eerste plaats eindigen… De andere halve finale gaat verrassend tussen Quick Boys 2 (dat Fc Lisse versloeg met 1-3!) en Xerxes DZB (een zondag vierdeklasser dat Ter Leede versloeg na strafschoppen).

Mocht Rijnsburgse Boys de finale halen dan is in ieder geval de tegenstander de underdog….. De finale van de districtsbeker West II wordt gespeeld op zaterdag 24 mei op het veld van Noordwijk. De winnaar van deze finale speelt op zaterdag 7 juni om de landelijke beker een uitwedstrijd tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de bekerwinnaars van Zuid II en Noord. De winnaar van deze wedstrijd speelt op 14 juni de finale tegen de bekerwinnaar uit één van de drie overige districten.

Capelle – Rijnsburgse Boys 2-2 (1-2). Rijnsburgse Boys w.n.s. 4-5

13: Brayton Biekman: 0-1; 23: Frank Stienstra: 1-1; 42: Danny van der vijver: 1-2; 69: Arne van Gelder: 2-2.

Stafschoppen Capelle: Henk Roeland, Gertjan Rothman, Patrick Molendijk en
                                     Marco Albregts: allen raak