Nico Glasbergen

Ajax – Rijnsburgse Boys 0–2 (0-1)

Drie punten voor de één, een bewolkte Toekomst voor de ander…

Rijnsburgse Boys heeft op een bijveld van sportpark de Toekomst zijn plicht gedaan. Na de dikke onvoldoende in Hardenberg, waar harde woorden over zijn gevallen, revancheerden de Uien zich voldoende in Amsterdam. Het woord strijd stond in ieder geval weer dik gedrukt in het woordenboek, zoals het hoort. In Ajax vond Rijnsburgse Boys een voetballende tegenstander, die geenszins de degradatie tactiek hanteerde. Open spelend wilden de Amsterdammers onze mannen bestrijden. De Uien vochten er voor en ondanks dat de wedstrijd met name in de tweede helft niet was zoals het zijn moest, gaven bepaalde kwaliteiten, of het gebrek eraan, de doorslag. Rijnsburgse Boys heeft een scorende spits, Ajax niet. Het is dit seizoen al vaker het verschil geweest: op de juiste momenten moet die bal erin. Daarin slaagden de Uien en faalde Ajax. Voor Ajax zal dit ook wel een groot gedeelte van het seizoen verklaren: het is geenszins een slecht elftal, maar scoren is een probleem.

Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk

Uitgerekend de meest scorende spelers van Ajax, Kenneth Misa-Danso (9x) en Mimoun Eloisghiri (6x), waren niet van de partij. Ajax begon dus gehandicapt aan de wedstrijd, daar waar bij de Uien Danny van der Vijver (uit voorzorg) en Jeroen Hessing (wordt een dagje ouder) ontbraken. Martin van Eeuwijk was geslachtofferd na het échec in Overijssel, vorige week. Rijnsburgse Boys begon met duidelijk aanvallende aspiraties, want naast Van den Boogaart bezetten Koemans en Knoester het middenveld. Ex-Ajacied Javier Martina mocht op vertrouwde grond ook weer opdraven. Deze uitgangssituatie leverde niet meteen een spervuur aan aanvallen op. De Rijnsburgse olie leek aanvankelijk wat stroperig, maar smeerde de motor later in de eerste helft steeds beter. De eerste goede aanval liep over rechts, via een combinatie tussen Martina en Ignacio. De prima assist van Martina op Koemans leek verzilverd te gaan worden, maar het schot van Koemans miste kracht en precisie.

Aan de andere kant kreeg ex-prof Yuri Rose een dot van een kans. De crossbal die hij in één keer nam, op een meter of zeven van de goal, rolde met een rare curve naast. Een balletje die menigeen al telde.

Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk

Ajax zal het dit seizoen vaker meegemaakt hebben: goed mee doen, kansen krijgen en de bal in het eigen doel zien belanden. Even karakteristiek was de tegengoal die ze tegen kregen. Als Raily Ignacio in een één tegen één zijn lichaam tussen bal en de tegenstander kan draaien, wordt het echt gevaarlijk. Kevin Westmaas, wat ontzettend jammer dat hij vertrekt, gaf op voor hem vertrouwde grond de bal aan. Raily draaide weg, liet zijn tegenstander achter zich en schoof relatief simpel in: 0-1.

Door de goal ontstond er meteen wat extra ruimte. Een werkelijk fenomenale counter, via Wijks en Ignacio, leek voor het inschieten te zijn door Martina. Doodzonde dat er een vlagsignaal voor buitenspel volgde, want de counter was briljant uitgevoerd. Nog wat gevaarlijke aanvallen volgden, al was Ajax ook enkele keren gevaarlijk in de tegenstoot. Zo redde Van Nieuwkoop knap op een schot van Stefano Seedorf, na een knappe actie van laatstgenoemde. Het slotakkoord van de eerste helft was een duidelijke, maar onbestrafte overtreding op Ignacio op randje zestien. Jammer genoeg volgde er geen vrije trap…

De teams waren koud gedraaid of er volgde al een hard schot voorlangs van Ajax. Het was meteen een waarschuwing: de Amsterdammers waren niet van plan de wedstrijd op te geven. Helaas maakte Rijnsburgse Boys in de tweede helft de fout naar achteren te lopen en te veel balverlies te lijden. Het zorgde ervoor dat Ajax beter in zijn spel kwam. Aan de inzet lag het niet, de Uien streden, maar werden slordig. Er volgden behoorlijke kansen voor Kaya en Ronday, maar geen goal. Toen Van Nieuwkoop uitstekend redde op een van dichtbij afgevuurde bal – je telde hem al – leek de 1-1 een kwestie van tijd. Rijnsburgse Boys heeft in Tol en Troost twee luchtpiraten die heel veel weghalen, dit voorkwam een pak problemen. Desalniettemin leek het fout te gaan. Kevin Westmaas schoot uit een voorzet over het eigen doel, met een wel heel bijzondere carambole. Even code rood dus.

Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk

Het stormpje ging luwen toen het laatste kwartier naderde. Eerst poeierde Koemans op de vuisten van doelman Been, waarna de lob van Ignacio net mislukte. De hard werkende en prima spelende Cas Knoester kreeg zijn beloning: zijn assist vanaf links bereikte Ignacio, die zijn tegenstander zijn hielen liet zien. Zijn schuiver, met links, kon doelman Been alleen nog maar nakijken: 0-2. Niek paste een dubbele wissel toe, Van Eeuwijk en Van de Leuv mochten voor nieuwe aanvallende impulsen zorgen. De bal werd nu beter in de ploeg gehouden, met enkele vleugjes gallery play die de amusementswaarde verhoogden. Ajax was inmiddels een geslagen ploeg. Zonder noemenswaardige feiten haalde Rijnsburgse Boys de eindstreep, drie punten rijker.

De Amsterdammers hebben nog maar vijf wedstrijden om het tij te keren, tot overmaat van ramp gaat hun concurrent Excelsior Maassluis nu punten pakken. De Uien kunnen zich opmaken voor een slotakkoord met enkele prachtige affiches. Zo komen GVVV en Spakenburg de komende weken naar de Middelmors.

Opvallend dingetje nog: de Rijnsburgse supporters bevolkten 80% van de totale populatie langs het veld. Het is dan toch waar hè, van Ajax en die successupporters. Zonde hoor. Er was sowieso één reden om te komen: Peter R. de Vries stond ook in de kantine. Was je geweest, dan had je namelijk in ieder geval een alibi!

Ajax – Rijnsburgse Boys 0-2 (0-1)
21. Raily Ignacio 0-1
79. Raily Ignacio 0-2

Gele kaart Ajax: Jordy Meester
Scheidsrechter: de heer A. Dijkstra
Toeschouwers: 400
Opstelling Ajax: Been; Meester, Abdulrahman, De Visser, Middelwijk (86. Owusu); Weverling, Seedorf (45. Cameron), Rose, Van Zoolingen; Ronday (76. Post), Kaya.
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop; Westmaas, Tol, Troost, Ali; Van den Boogaart, Knoester, Koemans; Wijks (79. Van de Leuv), Ignacio, Martina (79. Van Eeuwijk).