outhands

Vrijwillig (aan) het woord: Ton Gruijters

 Naam:
Ton Gruijters
 
Woonplaats:
Rijnsburg
 
Partner:
Nelleke

Kinderen:
Wij hebben twee kids. Chantal, 16 jaar, zij speelt in Dames 1 van Rijnsburgse Boys. Kaj, 13 jaar, hij speelt in Rijnsburgse Boys C2.
 
Trainer/Coach van welk elftal?
Ik ben sinds dit jaar trainer van Rijnsburgse Boys C2, een mix van eerste- en tweedejaars C-junioren. Volgens mij een hele leuke groep !

Hoelang ben je al trainer/coach?
Dat is volgens mij sinds 2000/2001 het geval. Ik ben eerst langere tijd samen met Han van Hoogdalem trainer/coach geweest van verschillende (selectie) F- en D teams. Vooral één jaar staat me in het bijzonder bij, de F1 in het seizoen 2002/2003. Wij waren toen ‘onoverwinnelijk’ – een geweldig jaar met allemaal leuke gasten.
 
Ben je bij meerdere clubs trainer geweest? En zoja, welke?
Héél vroeger bij mijn oude vereniging SVIJ uit mijn geboorteplaats IJmuiden. Mijn vader was daar langere tijd (jeugd)voorzitter. Ik trainde toen al de jeugd, waaronder mijn 10-jaar jongere broertje, Erik.
 
Heeft u zelf gevoetbald (of voetbal je nog) en zoja waar en welke positie heeft uw voorkeur?
Mijn ‘roots’ liggen dus in IJmuiden. Destijds als ‘B-pupil’ begonnen bij SVIJ uit IJmuiden. Later in mijn jeugd nog één jaar bij BVO FC. Haarlem in de A1 gespeeld. Vanwege mijn toenmalige werk bij de politie kwam ik in 1984 in Rijnsburg te wonen. Ik heb daarna een aantal jaren in het eerste elftal van Valken ’68 gespeeld. Een heel gezellige vereniging, overigens. Ik ben in 1990 gestopt met voetballen. Ik speelde altijd ‘laatste man’.
 
Bekijk je die positie als trainer ‘anders’ dan andere positie’s?
Ja, ik denk het wel. Ik heb bij die positie het meeste gevoel en probeer dan (handige) tips aan sommige ‘laatste mannen’ mee te geven.

Heb je een opleiding als trainer/coach?
Nee, niet echt. Ik heb jaren terug bij de club zo’n verkorte cursus van de KNVB gevolgd. Ik zou wel iets aan een trainersopleiding willen doen, alleen ontbreekt het mij de tijd hiervoor.
 
Komt je beroep terug in het feit dat je trainer/coach bent, of anders gezegd: zijn er overeenkomsten met je beroep en het trainerschap?
Ik werk sinds 10 jaar bij Interseco BV, een particulier ‘recherchebureau’. Wat onder andere overeenkomt is dat ik best wel punctueel en precies ben. Dat vind ik zowel in mijn werk als in mijn trainerschap terug.

Hoe is je karakter te omschrijven?
Zoals gezegd ben ik best wel punctueel en precies. Is trouwens volgens mij ega thuis niet altijd (of altijd niet) het geval, haha ! Verder ben ik iemand die eerst de kat uit de boom kijkt en zich daarna vrij snel thuis voelt en dan ook wel ontplooit. Ik ben verder een groot voorstander van rechtvaardigheid. Oh ja, het schijnt dat ik een wat ‘nors’ voorkomen heb, maar dat is slechts de buitenkant.

Komt dit terug in trainingen/coaching tijdens wedstrijden?
Ja zeker ! Ik ben iemand van orde, discipline en regeltjes en dat weet de groep ook. We hebben daar uitvoerig over gesproken. Het gedrag van de C2-boys is één van de speerpunten van dit jaar.

Heb/Had je een idool als speler/trainer/coach en zoja waarom?
Nee, niet echt. Ik heb nog wel een bepaald gevoel bij de oude beelden uit mijn jonge jeugd, zeg maar het Oranje van 1974 en verder.
 
Heb je een voorbeeld in de huidige trainerswereld als trainer/coach? En zoja, wat probeer je hetzelfde te doen als ‘uw voorbeeld’?
Binnen het betaald voetbal kan ik mij – net als velen – behoorlijk ergeren aan een Van Gaal vanwege zijn autoritaire, hautaine gedrag, maar ook wel aan Van Hanegem als hij quasi nonchalant bij Voetbal Insite zit.  De wijze waarop onze hoofdtrainer Ted Verdonkschot binnen onze vereniging staat, spreekt me veel meer aan. Vrij in het contact en altijd ‘in’ voor plannen wat bijvoorbeeld de jeugd van Rijnsburgse Boys aangaat. Een echt voorbeeld heb ik echter niet.
 
Wat is je favoriete nederlandse club en waarom?
AJAX … Dat is mij door mijn familie uit IJmuiden met de paplepel ingegoten.

Wat is je favoriete nederlandse stadion en waarom?
Een echt favoriet stadion heb ik niet. Mijn voorkeur gaat toch wel uit naar de wat kleinere, knussere stadionnetjes. 

Wat is je favoriete buitenlandse club en waarom?
Dat was enige tijd FC Barcelona, vanwege de Nederlandse inbreng. Misschien moet ik maar overschakelen naar Real Madrid.

Wat is je favoriete voetballer op de internationale velden en waarom?
Wesley Schneider van Real Madrid, dat vind ik een topper. Hij is gedreven, mega tweebenig, dus enorm handig. Een geweldige voetballer met een schitterend schot.
 
Wat is je favoriete buitenlandse stadion en waarom?
Camp Nou van FC Barcelona. Mooi verhaal, dat ze jaren geleden bij de uitbreiding het veld hebben afgegraven en het zo met een aantal ringen hebben verlaagd. Ik ben er nog nooit geweest, overigens.

Wie vind je de meest overschatte voetballer en adviseer je bij deze een drastische carrière-wijziging?
Ik had dat gevoel wel een beetje bij Angelos Charisteas, die bij AJAX en Feyenoord speelde. Ik begreep hier helemaal niks van.

Wie vind je de meest overschatte trainer/coach en zou je graag ‘les’ willen geven?
Toch Van Gaal dan maar, een spoedcursus ‘doe ff normaal …’.

Onder welk stadion zou je wel een ‘bommetje’ willen leggen omdat dit het aanzien niet waard is?
Een flinke bom onder het veld van Stormvogels/Telstar in IJmuiden. Sinds keeper Eddie Treitel van Feyenoord daar in 1976 met een uittrap een meeuw uit de lucht schoot, is het stadion niet meer veranderd!
 
Stel je mag morgen een dag ruilen met iemand; met wie zou je dit zonder twijfel willen doen en waarom?
Pfffff … Heb ik ff over nagedacht. Ik denk dat ik dan maar een dagje ruil met mijn zoon Kaj. Die leeft zo ontzettend makkelijk en zonder zorgen, héérlijk lijkt me dat zo’n dagje !
 
Tenslotte: wat is je toekomstdroom kijkend naar je trainerschap/coach zijn en kan die droom via RBB verwezenlijkt worden?
Echte toekomstplannen op het trainersvlak heb ik niet. Ik vind de jongste jeugd wel het leukst. Ik ben verder druk genoeg binnen de club. Ik zou wel willen dat men binnen de vereniging eens wat minder gaat ‘zeuren en klagen’ over alles. Ik hoor teveel negatieve berichten, terwijl men juist trots zou moeten zijn op de club !!