outhands

Vrijwillig (aan) het woord; Rolf van der Klugt

In het Item ‘Vrijwillig (aan) het woord’ stellen we mensen aan u voor die actief zijn als vrijwilliger, leider of trainer. Deze week de leider van de C2, Rolf van der Klugt

 Naam:
Rolf van der Klugt

Woonplaats:
Leiden

Partner:
Linda

Kinderen: 
Jordy (14 jaar), spelend in de C2

Leider van welk elftal:
C2

Hoelang bent u al leider:
Ik ben bezig met een jubileum jaar, ik ben nl voor het 10de jaar leider van het elftal waar mijn zoon in voetbalt. Ik vind het leuk om van alles rondom het team uit te voeren, van grensrechter tot het regelen van wedstrijden. En wat betreft dat vlaggen, ik zit soms zo te kijken naar de wedstrijd dat ik “weleens” vergeet te vlaggen voor buitenspel. Trainer Ton van de C2 wordt dan ook regelmatig s’nachts gillend wakker van sommige situaties…….

Bent u bij meerdere teams/clubs leider geweest? En zoja, welke?:
Ja, Jordy heeft 7 jaar bij Voorschoten’97 gevoetbald.

Heeft u zelf gevoetbald en zoja waar en welke positie heeft uw voorkeur:
Ja, bij DUNO uit Den Haag. Ben nu 5 jaar geleden gestopt nadat 2 keer mijn knieschijf (zowel links al rechts) op een plek zat waar die niet hoort. Staat wel stoer trouwens met de ambulance van het veld gaan, maar ik raad het niemand aan. Ik heb altijd in de verdediging gespeeld als een gevreesde rechtsback. Ik ben nooit uit het veld gestuurd ivm een rode kaart, maar het record penalty tegen veroorzaken staat wel op mijn naam (Ik denk 15 seconden na de aftrap) Verder zullen mijn DUNO vrienden mij herinneren als iemand die weleens in zijn eigen doel schoot, de een nog mooier dan de ander. In de laatste jaren van mijn carriere stond ik onder de lat, de keeper was geblesseerd en ik viel een keertje in. Dat heb ik toen te goed gedaan, want toen werd ik de vaste keeper.

Bekijkt u die positie als leider ‘anders’ dan andere positie’s:
Eigenlijk wel, ik kan soms niet begrijpen waarom iemand geen verdediger wilt zijn, de mooiste plek in het veld vind ik. Of je nu als team in de aanval bent of onder druk staat, je doet altijd mee, tenminste, als de coach het goed vind dat je mee naar voren gaat.

Heeft u een opleiding als leider/coach? 
Nee, maar ik ben geen echte trainer zoals ik al zei. Leider zijn moet je liggen, je zal niet altijd de waardering krijgen waar je soms stiekum op hoopt. Alhoewel, in mijn eerste jaar bij RBB werd ik verkozen tot beste leider/vlagger van de D1. Een echt diploma ontvangen namens de trainers Jaco en Martin, ik denk er nog vaak aan terug.

Komt uw beroep terug in het feit dat u leider bent, of anders gezegd: zijn er overeenkomsten met uw beroep?
Niet echt, ik werk in de wereld van computers bij IBM in Amsterdam, niet echt te vergelijken met de voetballerij.

Hoe is uw karakter te omschrijven?
Ik houd van een dolletje, ben soms iets te opvliegend van aard, zeg dingen die ik wel meen maar soms iets anders moet brengen.

Komt dit terug in de coaching tijdens wedstrijden?
Als vlagger sta je altijd aan dezelfde kant van het veld, dus de links back en half zullen soms wel gek van me worden. Verder ben ik niet altijd serieus in de kleedkamer of op het veld, trainer Ton heeft het zwaar.

Heeft/Had u een idool als speler/trainer/coach en zoja waarom?
Edgar Davids van Ajax en Raymond Kolder van RBB, spelers die altijd willen winnen en het niet erg vinden om een overtreding meer of minder te maken.

Heeft u een voorbeeld in de huidige trainerswereld als trainer/coach? En zoja, wat probeert u hetzelfde te doen als ‘uw voorbeeld’?
Ik vind Foppe de Haan wel wat. Soms een dolletje met de spelers (denk aan Ali B op het trainingsveld), maar dan weer serieus en geconcentreerd.

Lukt dit dan ook werkelijk?
Dat lachen zit wel goed, serieus zijn wat minder. 

Wat is uw favoriete nederlandse club en waarom?
Ajax, altijd al geweest. Spelers van vroeger zoals Tscheu la Ling en Jesper Olsen, daar ga je toch voor zitten ?

Wat is uw favoriete nederlandse stadion en waarom?
Als geboren Hagenees moet ik het Zuiderpark zeggen, maar zo geweldig was dat niet. Kijk liever voetbal thuis, dan in het stadion.

Wie is uw favoriete voetballer op de nederlandse velden en waarom?
John Heitinga van Ajax, hij voetbalt zoals ik vroeger.

Wat is uw favoriete buitenlandse club en waarom?
Ik ben de naam vergeten, maar het is een klein clubje uit Antwerpen. Met DUNO gingen we jaarlijks naar een 2-daags tournooi bij deze club, vrouwen en vriendinnen mee. Overdag voetballen tegen allerlei buitenlandse clubs, ’s avonds met zijn allen een feestje bouwen in de stad.

Wat is uw favoriete voetballer op de internationale velden en waarom?
Lionel Messi van Barcelona, zo jong en zo goed. In ieder geval een speler waar je van zijn akties kan genieten

Wat is uw favoriete buitenlandse stadion en waarom?
Ik ben er nooit geweest maar Camp Nou in Barcelona lijkt me wel wat.

Wie vind u de meest overschatte voetballer en adviseert u bij deze een drastische carrière-wijziging?
Ik zal de Feyenoorders wel weer achter me aan krijgen, maar Royston Drenthe is toch iets te vroeg naar zo’n grote club gegaan.

Wie vind u de meest overschatte trainer/coach en zou u graag ‘les’ willen geven?
Overschat is niet het juiste woord, maar Louis van Gaal heb ik wel een beetje gehad.

Onder welk stadion zou u wel een ‘bommetje’ willen leggen omdat dit het aanzien niet waard is?
Ik kom nog wel eens in Alkmaar en parkeer dan bij het oude stadion van AZ. Die bom hebben ze dus al gelegd want het oude stadion is een mooi grasveldje geworden.

Stel u mag morgen een dag ruilen met iemand; met wie zou u dit zonder twijfel willen doen en waarom?
Trainer Ton van de C2, liet ik hem vlaggen.

Tenslotte: wat is uw toekomstdroom kijkend naar uw trainerschap/coach zijn en kan die droom via RBB verwezenlijkt worden?
Mijn carriere zit er bijna op, denk ik. Naast leider ben ik supporter van Jordy; ik vind het niets een elftal te begeleiden, terwijl mijn zoon ergens anders speelt. Na dit seizoen heeft hij nog maar 4 jeugd jaren te gaan, bij de senioren gaat het er heel anders aan toe.