Nico Glasbergen

Voorbeschouwing VVSB – Rijnsburgse Boys


“’T kan verkeren”, zei Gerbrand Adriaenszoon Bredero regelmatig. De zestiende eeuwse dichter en schrijver maakte het tot zijn lijfspreuk. En die uitspraak is op zeer veel situaties toepasbaar. Zo scheen de zon voor Rijnsburgse Boys op het trainingskamp in Torremolinos weliswaar niet letterlijk heel veel, maar wel figuurlijk. Met een geweldige serie op zak stond het klaar voor de aftrap van 2018, maar dat aftrappen deden de Uien afgelopen zaterdag maar liefst zeven keer. Na een matige wedstrijd tegen de Koninklijke HFC zou het gebrand moeten zijn op revanche, maar de manier waarop de mannen van Mulders eraf gingen tegen Angstgegner (thuis in ieder geval) HHC Hardenberg was gewoon ontluisterend. Met 1-6 verliezen, het is een zeldzaam grote nederlaag, want in het laatste decennium verloor Rijnsburgse Boys al niet veel, laat staan met grote cijfers. De Sallanders waren echter niet van plan mee te werken aan een geel-zwart feestje. Het missen van enkele enorme Rijnsburgse kansen, in de eerste helft, was de voorbode voor een tranendal. En dan moet je de week erop naar ‘de Bavo’.
VVSB
Voetbal Vereniging Sint Bavo inderdaad. En die stabiele club uit Noordwijkerhout doet het gewoon goed. Er was weliswaar een trainerswissel voor nodig, maar uit de laatste zes wedstrijden pakte de équipe van kroonprins Jack Honsbeek dertien punten. De sympathieke Leidenaar was aanvankelijk begonnen als assistent onder onze nieuwe trainer Wilfred van Leeuwen. Van Leeuwen nam al rap de wijk naar Eindhoven, waarna Honsbeek assistent van Mark Schenning werd. Het boterde niet tussen de Brabander en de spelersgroep en een ontslag was onvermijdelijk. Niemand kon bevroeden dat Honsbeek het daarna zo goed ging doen met VVSB. Alhoewel, in de jeugd van UVS was Honsbeek al een talentvolle linkshalf met een goed overzicht en traptechniek. Types als hij toen was, een vaste klant van de Leidse vertegenwoordigende elftallen, worden later relatief vaak trainer en zo geschiedde ook in het geval van Jack Honsbeek. Met mijn elftal speelden we destijds vaak tegen Honsbeek en zijn teamgenoten. Het is leuk om te zien dat hij het nu zo goed is gaan doen!

Favoriet
Gek gezegd is VVSB nu eerder favoriet voor de zege dan Rijnsburgse Boys. Het spelniveau in de laatste twee wedstrijden die de Uien speelden baart namelijk zorgen. Van een verzorgde opbouw is geen sprake en de bal wordt voorin veel te weinig vast gehouden. Kritiek ? Ja zeker. Er mag beduidend meer verwacht worden van geel-zwart. Het spel van de laatste weken heeft angstvallig veel overeenkomsten met de wedstrijd die Rijnsburgse Boys thuis tegen VVSB speelde. In die wedstrijd kwamen de Uien met 2-0 voor, maar dat was al geen uitkomst van briljant aanvalsspel. In de tweede helft zakte het peil naar een bedroevend niveau. VVSB, dat toen niet eens zo heel goed speelde, boog de achterstand om in een 2-3 winst, iets wat je al in Tokio zag aankomen.
Het zal een harde constatering zijn, maar het is geen tijd om zoete broodjes te bakken. Er moet weer gepresteerd worden en minimaal keihard gewerkt. De pot met goud aan het eind van de horizon is een verdomd eind weg. We hebben namelijk gewoon boven onze stand geleefd!
Clubgegevens VVSB
Opgericht: 26 oktober 1931
Sportpark De Boekhorst Dr. Schaepmanlaan 2 2211 AV Noordwijkerhout
Erelijst Districtsbeker (West III): 1999
Tenue Ten tijde van de oprichting in 1931, kozen de Noorwijkerhouters voor een geel-zwart tenue. Later werd dat het toch wel bijzondere paars-geel, clubkleuren waarmee zij zich in ieder geval mee onderscheiden.
Tenue
Shirt: paars met verticale gele strepen
Broek: paars
Kousen: paars met horizontale gele streep
Trainer
Jack Honsbeek
Topscorer
Mohamed el Osrouti met 6 treffers
Wapenfeiten VVSB in tweede divisie en topklasse zondag
2016-2017 9e plaats tweede divisie
2015-2016 5e plaats topklasse zondag
2014-2015 3e plaats topklasse zondag
2013-2014 3e plaats topklasse zondag
2012-2013 9e plaats topklasse zondag
2011-2012 11e plaats topklasse zondag
2010-2011 11e plaats topklasse zondag
Onderlinge resultaten in tweede divisie 2017-2018
Rijnsb.Boys – VVSB: 2-3
VVSB – Rijnsb.Boys: ?-?
Programma zaterdag 27 januari 2018
VVSB – Rijnsburgse Boys (aanvang: 15.30 uur)
Overige wedstrijden
De Dijk – Kozakken Boys
Excelsior Maassluis – GVVV
HHC Hardenberg – FC Lienden
Jong Sparta – IJsselmeervogels
Katwijk – Achilles ’29
Koninklijke HFC – FC Lisse
TEC – Barendrecht
De Treffers – AFC (op 28 januari)
Hoe te volgen
FOX Sports zal het duel rechtstreeks uitzenden op televisie.
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen via www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd VVSB – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.