IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing v.v. Hoogland – Rijnsburgse Boys (KNVB beker)

hoogland

Het is traditie dat in de eerste ronde van de strijd om de KNVB beker clubs uit het zaterdagvoetbal een ploeg uit het zondagvoetbal ontmoeten. Sinds de start van de Topklasse is het daardoor vrijwel gebruikelijk dat twee Topklassers van beide speeldagen tegen elkaar uitkomen. Maar er zijn uitzonderlingen. Zo speelt Rijnsburgse Boys komende woensdagavond in de eerste ronde tegen Hoogland, een zondag Eersteklasser. Door vorig seizoen in de strijd om de districtsbeker West I de halve finale te bereiken, welke nipt met 1-0 werd verloren van GVVV, wist de ploeg het deelnameticket aan de ‘echte’ KNVB beker in de wacht te slepen. Een echte cupfighter dus!
Dorpsclub in een stad
Een dorpsclub was de juiste uitdrukking toen op 1 april 1946 de geboorteakte werd getekend van v.v. Hoogland. Hoogland was toen nog een zelfstandige gemeente, grenzend aan Amersfoort en Bunschoten. Maar ondanks hevige protesten moest deze, toen grotendeels agrarische gemeente, er in januari 1974 toch aan geloven om haar zelfstandigheid af te staan. De uitbreidingsplannen van de buurtsteden waren daar debet aan en verdeelde Hoogland uiteindelijk in een twee delen. De snelweg A1 werd de grens tussen het Amersfoortse en Bunschotense deel. Maar dit alles had weinig invloed op het dorpse karakter van de club, want v.v. Hoogland beschouwt zichzelf nog steeds als een gezellige, sfeervolle en bruisende voetbaldorpsclub. Tevens willen ze dat karakter ook behouden ondanks dat hun Hoogland is opgegaan in de stad Amersfoort.
Van vierde klasse naar bijna top zondagvoetbal
Het vlaggenschip van voetbalvereniging Hoogland is in zeer korte tijd opgeklommen van een niet al te bekend vierde klasse dorpsclubje naar de bijna top van het zondagvoetbal. En dat is een prestatie van formaat die ze geheel op eigen kracht hebben bewerkstelligd en daarom ook alle lof verdient. Vanaf 1970 tot en met 2005 speelde de wit-rood-zwarte formatie namelijk – uitgezonderd de periode 1972 tot en met 1977 toen ze in de 3de klasse bivakkeerde – op vierde klasse niveau. Maar daarna ging het roer om en werd prestatievoetbal een speerpunt bij de ruim 1400 leden tellende vereniging. En met succes, want in vijf jaar tijd werd de huidige Eerste klasse bereikt. En in die Eerste klasse bleek de ploeg meer dan verdienstelijk te presteren. Na tweemaal een vijfde positie werd vervolgens tweemaal een tweede plaats behaald. Vorig seizoen kwam de ploeg van Peter Visee, oud-trainer van GVVV, slechts drie punten tekort voor de lonkende titel.
Zondag Topklasser VVSB
Het zal duidelijk zijn: Rijnsburgse Boys kan en mag deze ploeg niet onderschatten. Wedstrijdanalist Arie de Haan heeft deze constatering al gedeeld met de technische staf.  Beide ploegen zullen alles in het werk stellen om met een overwinning van het veld te stappen. In de tweede ronde wacht immers, op eigen grasmat, de confrontatie met zondag Topklasser VVSB. Ofwel, een prachtig affiche voor een aantrekkelijke thuiswedstrijd, zeker voor Rijnsburgse Boys. Na alle onderlinge oefenduels van de afgelopen jaren, wordt het immers een keer tijd voor een serieuze wedstrijd. En het is natuurlijk een prima opmaat voor de Tweede divisie, de nieuwe klasse welke voor beide ploegen dit lopende seizoen zo centraal staat. Maar eerst natuurlijk ronde één tegen v.v. Hoogland overleven….
v.v. Hoogland – Rijnsburgse Boys
Eerste ronde KNVB beker
Woensdag 26 augustus, aanvang 20.00 uur
Sportpark Langenoord
Sportlaan 30
3828 AZ  Hoogland
Tel.nr: 033-480 19 15