outhands

Voorbeschouwing Spijkenisse

 Doordat alle aandacht ligt bij de kampioenswedstrijd tegen FC Lisse van aanstaande zaterdag wordt bijna vergeten dat Rijnsburgse Boys dinsdag 9 mei de halve finales speelt om de districtsbeker West II. De geelzwarten spelen daarin uit tegen zaterdageersteklasser Spijkenisse. Het komt eigenlijk heel ongelukkig uit dat de halve finale en de kraker tegen FC Lisse in één week vallen, want een kampioenschap is natuurlijk de allergrootste hoofdprijs voor iedere voetbalvereniging. Het is daarom volkomen te begrijpen dat alle Rijnsburgse aandacht gericht is op de wedstrijd van aanstaande zaterdag en de bekerwedstrijd tegen Spijkenisse slechts bijzaak is.

Spijkenisse is een club met een roemruchte historie. In het seizoen 1974-1975 was Spijkenisse de grote sensatie in het amateurvoetbal door als debutant in de eerste klasse (de huidige hoofdklasse) direct alle prijzen te pakken (afdelingskampioenschap, zaterdagkampioen en algeheel amateurkampioen van Nederland). De jaren daarvoor had de vereniging al een sensationele opmars gemaakt door in slechts drie jaar te promoveren van de derde naar de eerste klasse.

De successen van de midden jaren zeventig kregen echter geen vervolg. In 1996 en 1998 degradeerde Spijkenisse uit de hoogste klasse. Er volgde nog wel tweemaal promotie naar het hoogste niveau, maar in 2003 degradeerde de vereniging opnieuw en tot heden speelt Spijkenisse in de eerste klasse. Dit seizoen maakten de groenwitten een slecht seizoen door, waarin maar net aan degradatie naar de tweede klasse werd voorkomen. Tegen Valken ’68 uit Valkenburg werd in een degradatieduel een belangrijke overwinning geboekt en door een 0-1 overwinning op RVVH, op de laatste wedstrijddag, werd het eersteklasserschap veilig gesteld.

In tegenstelling tot de matige resultaten in de competitie wist Spijkenisse in het bekertoernooi meer succes te behalen. Zodanig zelf dat de ploeg zich door de plaatsing in de halve finales een toegang verwierf tot deelname aan het profbekertoernooi van het seizoen 2006-2007. In de halve finales ontmoet men Rijnsburgse Boys dus als de tegenstander. Beide ploegen zijn oude bekenden van elkaar. Niet wat betreft het bekertoernooi, maar zeker wel wat betreft competitiewedstrijden. De meest beladen wedstrijd was die van 22 mei 1993. In dat seizoen (seizoen 1992-1993) troffen beide ploegen elkaar in een promotie/degradatiewedstrijd. Door een 1-0 overwinning – behaald in de verlenging – wist Rijnsburgse Boys zich te handhaven op het hoogste niveau.

Ditmaal treffen beide ploegen elkaar in de halve finale van de districtsbeker West II. Voor Rijnsburgse Boys is het alweer een tijdje geleden dat de ploeg in de finale van het bekertoernooi stond. De laatste keer was in het seizoen 1986-1987 toen Excelsior 2 in de finale (op Middelmors) met 2-1 werd verslagen. De laatste keer dat de Boys in de halve finale stonden was op 8 mei 2000 toen met 2-3 werd verloren van TONEGIDO. Hoewel Rijnsburgse Boys waarschijnlijk niet met de sterkste opstelling zal spelen, is het voor de vereniging een nieuwe mijlpaal als de ploeg zich plaatst voor de bekerfinale.

Clubgegevens Spijkenisse
Opgericht op 1 juli 1946

Shirt: wit met een groene baan in het midden
Broek: wit
Kousen: wit

Sportpark Jaap Riedijk
Lange Groeneweg 100
Spijkenisse
Telefoon: 0181-646379
Website: www.vvspijkenisse.nl

Onderlinge resultaten:
Nooit eerder stonden Spijkenisse en Rijnsburgse Boys tegenover elkaar in het bekertoernooi.

Bekerwedstrijden Spijkenisse seizoen 2005-2006
1ste ronde: Smitshoek – Spijkenisse: 2-4
2de ronde: Spijkenisse – Gouda: 2-0
3de ronde: niet bekend
8ste finales: Quick Boys 2 – Spijkenisse: 0-1
kwartinales: VVSB 2 – Spijkenisse: 0-1
Opvallend: de laatste twee bekerronden trof Spijkenisse telkens een tweede elftal (eerst Quick Boys 2 en daarna VVSB 2).

Bekerwedstrijden Rijnsburgse Boys seizoen 2005-2006
1ste en 2de ronde vrij
3de ronde: VVSB – Rijnsburgse Boys: 1-4
8ste finales: Rijnsburgse Boys – DHL: DHL trekt zich terug uit toernooi
kwartfinales: Rijnsburgse Boys – VUC: 2-0

Programma dinsdag 9 mei
Spijkenisse – Rijnsburgse Boys (aanvang: 19.00 uur)

Overige wedstrijd halve finales
TONEGIDO/HB – DOTO (9 mei)
De finale is op 20 mei 2006 op het veld van Excelsior Maassluis.