IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing Sparta Nijkerk – Rijnsburgse Boys

spartanijkerk

Voor de eerste keer dit seizoen ontmoet Rijnsburgse Boys een tegenstander die lager op de ranglijst staat, debutant Sparta Nijkerk. Na een mindere serie van vier wedstrijden die geen overwinning opleverden, waaronder de KNVB bekerwedstrijd tegen Sparta, is het voor de ploeg van Niek Oosterlee nu zaak om weg te blijven van de onderste plaatsen in de Topklasse. Bij opnieuw een nederlaag, en wellicht zelfs bij een gelijkspel, zou Rijnsburgse Boys zo maar onder de rode streep terecht kunnen komen. Vooralsnog lijkt een rol als grijze middenmoter het hoogst haalbare. En dat is al een bittere pil voor de ploeg dit aan het begin van de competitie haar gebruikelijke titelaspiraties niet onder stoelen of banken heeft gestoken.
Ook bij Sparta Nijkerk is momenteel het bestuderen van de competitiestand geen vrolijk makende bezigheid. Na zes speelronden bevindt de nieuwkomer zich op de niet te benijden p/d plaats. En dat terwijl de kampioen van de Hoofdklasse A van vorig seizoen in het kampioensjaar juist vanaf speelronde zes de eerste positie had veroverd en deze niet meer hoefde af te staan. Met maar liefst achttien overwinningen, zes gelijke spelen en slechts twee nederlagen bewerkstelligden de Nijkerkers  de terugkeer naar de Topklasse. In het seizoen 2010-2011 namen de Nijkerkers deel aan het openingsbal van de nieuw gevormde Topklasse. Samen met Flevo Boys en Hoek kreeg Sparta Nijkerk de twijfelachtige eer om als eerste degradant uit de Topklasse bestempeld te gaan worden. Met vallen en opstaan brachten de Nijkerkers het in de jaren daarna niet verder dan een plaats in de middenmoot (vijfde en zesde) om na drie jaar weer terug te keren op het hoogste amateurniveau. Naast het kampioenschap werd er vorig seizoen ook op een ander front een mooie prijs in de wacht gesleept. Trainer Simon Ouaali werd uitgeroepen tot amateurtrainer van het jaar, waarvoor hij de Rinus Michels Award ontving.

foto (23)

De nieuwe kennismaking met de Topklasse verloopt voor Sparta Nijkerk dus nog niet zoals gehoopt. De eerste zes wedstrijden leverden slechts één overwinning (een ruime 0-4 bij Excelsior Maassluis), drie gelijke spelen (ONS Boso Sneek, HHC Hardenberg en Barendrecht) en twee nederlagen (Ajax en GVVV) op. Wat wel naar behoren verloopt is de doelpuntenproductie. Na Kozakken Boys en GVVV is Sparta Nijkerk de derde best scorende ploeg in de Topklasse. Niet verwonderlijk is dan ook dat de 24-jarige spits Frank Tervoert met zes treffers één van de drie huidige topscoorders van de Topklasse is.
Een Rijnsburgse overwinning in Nijkerk zou een passende uitslag zijn voor de jubilerende Ronald Breinburg. Voor de centrale verdediger betekent het duel van komende zaterdag zijn honderdste competitieduel in het geel-zwarte shirt. Maar dan moet hij natuurlijk wel speelminuten gaan maken. Aangezien de jubilaris als enige speler van Rijnsburgse Boys dit seizoen in alle competitie-, beker- en oefenwedstrijden in de basis startte, zal alleen een blessure of ziekte roet in het eten kunnen gooien. Wie sowieso niet in het veld verschijnt is topscoorder Raily Ignacio. Hij zit namelijk zijn tweede, en tevens laatste, wedstrijd schorsing uit. Wie wel kans maakt op zijn eerste basisplaats in een competitiewedstrijd is Leon Tol. Zijn prima invalbeurt in de thuiswedstrijd tegen Kozakken Boys was ook de technische staf opgevallen. De rode kaart die Resham Sardar in dit duel ontving leverde veel stof tot napraten op. De opgelegde straf zal dit echter niet doen: één wedstrijd schorsing. De aard van de overtreding was na beoordeling niet meer waard dan deze minimale straf.
De jonge scheidsrechter Freek van Herk (25 jaar) geeft om, let op, 15.00 uur het eerste fluitsignaal.
Clubgegevens Sparta Nijkerk
Opgericht: 15 mei 1931
Shirt: oranje
Broek: zwart
Kousen: oranje-zwart
Sportcomplex “De Ebbenhorst”
Nachtegaalsteeg 1
3862 WJ Nijkerk
Telefoon: 033-2452937
Website: www.vvspartanijkerk.nl

foto (30)

Wapenfeit Sparta Nijkerk in de Topklasse
2010-2011  15e plaats Topklasse
Onderlinge resultaten in de Topklasse
2010-2011
Rijnsb.Boys – Sparta Nijkerk: 3-0
Sparta Nijkerk – Rijnsb.Boys: 3-1
Totaalscore in Topklasse 2010-2014
2 wedstrijden
1 overwinning
0 gelijk spel
1 nederlaag
4 doelpunten voor en 3 doelpunten tegen
Programma zaterdag 5 oktober 2014
Sparta Nijkerk – Rijnsburgse Boys (aanvang:15.00 uur)
Overige wedstrijden:
Capelle – Ajax
Excelsior Maassluis – HHC Hardenberg
FC Lisse – GVVV
Hoek – Barendrecht
Kozakken Boys – Spakenburg
SC Genemuiden – Scheveningen
IJsselmeervogels – ONS Boso Sneek
Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Sparta Nijkerk – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.
Stand Topklasse
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb