Nico Glasbergen

Voorbeschouwing Sparta Nijkerk – Rijnsburgse Boys


De ene voorbeschouwing is nog niet geplaatst (en bleek overbodig), of de andere dient zich alweer aan. Corona verpestte weer eens iets, dit maal het treffen met De Treffers. Okee, om de gemiste reis gaan we niet treuren, maar een wedstrijdje spelen is nooit verkeerd. Al past daar ook weer een kanttekening bij, want zonder de vaste supporters langs de lijn lijkt het toch allemaal op een veredelde trainingspartij. Het is niet anders. Geluk bij een ongeluk: de volgende wedstrijd dient zich alweer aan. Dat deze wedstrijd gespeeld zou gaan worden en of hij gespeeld gaat worden was en is ongewis. Corona kan nog steeds roet in het eten gooien. En dat de wedstrijd überhaupt geprogrammeerd zou gaan worden was puur afhankelijk van de Europese resultaten van PSV en Willem II. Zij hadden beiden het onderspit moeten delven tegen respectievelijk Rosenborg BK en Rangers FC. Dan had deze voorbeschouwing niet geschreven hoeven te worden. Maar zoals verwacht won PSV in Noorwegen en dus gaan Sparta Nijkerk en Rijnsburgse Boys de degens met elkaar kruisen. In Nijkerk, op het normaal gesproken sfeervolle sportpark De Ebbenhorst. Die sfeer zal er nu niet zijn. Misschien veel hartstocht op het veld, maar niet langs de lijn. We doen het er maar mee. En dus reist weer een zeer select groepje Rijnsburgers af naar Nijkerk, voor een voorronde wedstrijd in de KNVB Beker. Winnen de Boys, dan mogen ze het thuis op gaan nemen tegen de winnaar van Excelsior Maassluis – Ter Leede. Zo ver is het nog niet. Er wacht eerst nog een flinke kluif in Nijkerk.

Foto: Hans Heemskerk


Derde
Sparta Nijkerk was voorafgaand aan dit seizoen in de derde divisie samen met DVS ’33 de favoriet voor de titel. Nu hebben wij bij Rijnsburgse Boys een hekel aan die nutteloze favorietenrollen, we zijn er tenslotte zelf ook tot gebombardeerd. Je hebt er niks aan, maar het zegt wel wat. In die zin, dat de buitenwacht je blijkbaar tot de beteren rekent. En dat is met Sparta Nijkerk ook zo. De oranje-zwarten hadden het liefst eerste gestaan, maar vinden zich na vijf competitiewedstrijden terug op de derde plaats. En dat na de derde thuisoverwinning op rij, afgelopen zaterdag tegen GOES. In de twee uitwedstrijden verspeelde Sparta Nijkerk vier punten. Meestal zegt dat wel iets, maar daar is het nu wat te vroeg voor. Als we het wedstrijdverslag op hun site mogen geloven (altijd leuk om te lezen!) is de glans van de voorbereiding er een beetje af bij de Nijkerkers. In de voorbereiding was men soms heel goed bezig, getuige de 3-5 winst bij Kozakken Boys en gelijke spelen tegen AFC en GVVV. Geen kattenpis, dat moeten de Uien nog voor elkaar zien te boksen dit seizoen. Aan de andere kant, de selectie van Sparta Nijkerk herbergt genoeg jongens die ook in de tweede divisie hun sporen wel verdiend hebben. Geen kinderensemble dus, dat Sparta Nijkerk. Maar de in amateurvoetbal geïnteresseerde kijker en lezer wéét dat de Nijkerkers ambitieus zijn. In het verleden speelde men al op het hoogste niveau. Toen speelde bijvoorbeeld de bij ons bekende Frank Tervoert in de Nijkerkse elf en won het thuis al eens van de Uien. Een editie van Rijnsburgse Boys – Sparta Nijkerk eindigde in het seizoen 2014-2015 heel vervelend voor de Spartanen en opgewekt voor Rijnsburgse Boys. Onze grote vriend Jeroen Hessing maakte toen in de allerlaatste seconde de winnende goal voor geel-zwart, zuur voor Sparta Nijkerk, een feest voor ons. Nota bene met tien man speelden de Uien toen, na een rode kaart voor Léon Tol.
De periode Speelziek
Trainer Eric Speelziek beleefde afgelopen seizoen overigens een fantastische periode met zijn mannen. Het regende werkelijk overwinningen en de koppositie werd niet meer afgestaan. Het einde van de competitie in maart was misschien een smetje, maar men was terug op het niveau waarop de Nijkerkers minimaal thuis horen. Sparta Nijkerk is een ambitieuze club, die meer wil dan acteren op het huidige niveau. Bijvoorbeeld weer streekderby’s spelen tegen regiogenoten Spakenburg en IJsselmeervogels. En ondanks dat ze nu (nog) niet bovenaan staan, kan dat best een kwestie van tijd zijn. Al was de nederlaag, onlangs bij FC Lisse, wel smadelijk (4-1). Reken er maar op dat dat incidentjes zijn. Onze mannen gaan het moeilijk krijgen. Trainer Speelziek ‘kent’ ons overigens van een voorbereidingswedstrijd. Enkele seizoenen geleden speelde Rijnsburgse Boys, toen onder Wilfred van Leeuwen, tegen USV Hercules, waar Speelziek trainer was. Hij zal niet hopen dat de Uien het niveau van die wedstrijd halen, want de Boys speelden in die wedstrijd echt bijzonder goed (0-5).
Das war einmal. Het gaat er nu echt om. Geel-zwart heeft wel wat prestaties nodig om het bekerblazoen wat op te vijzelen, want het was de afgelopen seizoenen vaak net niet. En als je weet dat bij winst een thuiswedstrijd wacht, dan moet er geen reden zijn voor maar een procent minder motivatie dan honderd.

Henk en zijn langere reis door Uienland
Verheugend nieuws van de persen afgelopen vrijdag: Henk Wisman is ook in het seizoen 2021-2022 de trainer van Rijnsburgse Boys. Iedereen kent Henk als een vakman, die zijn ploegen laat spelen zoals de kijker dat graag ziet. Met druk, aanvallende intenties en zonder veel concessies. Een ploeg van Wisman is herkenbaar en ook al loopt het nog niet geheel naar behoren momenteel, wij weten dat dat wel weer komt. Het zit hem ff niet mee, een paar sterkhouders zijn geblesseerd en daar kwamen ook wat problemen voor wat andere aanvallers bij. Maar de selectie is breed genoeg. Er staan er wel een paar te trappelen hoor, neem jongens als Van Otterlo en Magan. Aangezien ze in Nijkerk ook geen schijthuizenvoetbal prediken, kan dit als kijkspel best eens een alleraardigste wedstrijd worden. Op kunstgras, dat wel. Niet onze favoriet, maar zeiken is voor mietjes. Volle kracht vooruit en ophalen die sleutel tot de volgende ronde. Het zal zwaar worden, maar we moeten. Hopelijk tot in de volgende ronde van de KNVB beker…!
Clubgegevens Sparta Nijkerk
Opgericht: 15 mei 1931
Sportpark
De Ebbenhorst
Nachtegaalsteeg 1
3862 WJ Nijkerk
Tenue
Shirt: oranje
Broek: zwart
Kousen: oranje-zwart
Trainer
Eric Speelziek
Website
www.vvspartanijkerk.nl
Wapenfeit
Sparta Nijkerk in de topklasse en hoofdklasse
2010-2011 15e plaats topklasse
2011-2012 5e plaats hoofdklasse
2012-2013 6e plaats hoofklasse
2013-2014 1e plaats hoofdklasse
2014-2015 15e plaats topklasse
2015-2016 7e plaats hoofdklasse
2016-2017 7e plaats hoofdklasse
2017-2018 11e plaats hoofdklasse
2018-2019 3e plaats hoofdklasse
Onderlinge resultaten in de topklasse
2014-2015 Rijnsb.Boys – Sparta Nijkerk: 1-0 Sparta Nijkerk – Rijnsb.Boys: 0-1
2010-2011 Rijnsb.Boys-Sparta Nijkerk: 3-0 Sparta Nijkerk-Rijnsb.Boys: 3-1
Totaalscore in de topklasse 2010-2015
4 wedstrijden
3 overwinningen
0 gelijk spel
1 nederlaag
6 doelpunten voor en 3 doelpunten tegen
Totaalscore in de topklasse 2010-2015 in Nijkerk
2 wedstrijden
1 overwinning
0 gelijk spel
1 nederlaag
2 doelpunten voor en 3 doelpunten tegen
Dinsdag 6 oktober 2020
Tweede kwalificatieronde KNVB beker Sparta Nijkerk – Rijnsburgse Boys (aanvang: 20.00 uur)
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
RTV Katwijk verzorgt vanaf 19.30 uur een extra uitzending die tot 22.00 uur duurt.
Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Sparta Nijkerk – Rijnsburgse Boys is woensdagochtend te lezen hier op de website.