Marylène Hogewoning

Voorbeschouwing Spakenburg – Rijnsburgse Boys

De laatste competitiewedstrijd van het seizoen: Spakenburg tegen Rijnsburgse Boys. Het eerste wat in mij opkomt bij deze wedstrijd is de nacompetitiewedstrijd van 2017. Vijf jaar geleden streden beide teams in twee wedstrijden om een plek in de tweede divisie.

Thuis won geel-zwart met 2-1. In de daaropvolgende beslissende wedstrijd in Spakenburg won Rijnsburg opnieuw, met 2-3, mede dankzij twee doelpunten van Jeffrey Jongeneelen, die toen zijn eerste seizoen op Middelmors speelde. Hierdoor promoveerden de Boys en speelde Spakenburg voor het eerst in zijn clubgeschiedenis niet op het hoogste amateurniveau. Tot ’s avonds laat was het feest op het bierplein bij Rijnsburgse Boys, een dag om nooit te vergeten voor menig Rijnsburg-supporter, althans: als de alcohol je niet te veel was geworden…

De wedstrijd van zaterdag zal niet zo bepalend zijn als toen: beide ploegen zijn verzekerd van een plek in de tweede divisie voor komend seizoen. Spakenburg staat met 46 punten op de tiende plaats op de ranglijst en Rijnsburgse Boys gaat de laatste competitiewedstrijd in met een mooie vierde plek.

Dipjes
Maar beide ploegen hebben een dipje gehad tijdens dit seizoen. Voor de winterstop draaide Spakenburg niet zo goed en stond het zelfs op de zeventiende plek. Dit betekende voor toenmalig trainer Eric Meijers een promotie/degradatieplaats als de Spakenburgers niet snel punten gingen halen. Na opeenvolgende verliezen werd Meijers ontslagen en mocht Chris de Graaf met het team aan de slag. Samen met een opmerkelijke naam in de voetballerij, Jochem Twisker, werd hij aangewezen als zogeheten wonderdokter.

Samen hebben ze hun ploeg naar de huidige tiende plek weten te tillen maar bij eventuele winst tegen Rijnsburgse Boys kan Spakenburg in het gunstigste geval nog twee plekken stijgen. Rijnsburg heeft ook geen vlekkeloos seizoen gehad. Na de winterstop had het een tijdje moeite met winnen en liep het simpelweg niet lekker. Toch wist de ploeg zich goed te herpakken. Met 55 punten is de ploeg van Henk Wisman al verzekerd van een plek in de top 5 van de tweede divisie en stiekem loert Rijnsburg zelfs op de derde plaats.

Foto Hans Heemskerk

Vervangende periodetitel
Hoewel alles beslist lijkt, is er toch nog één ding waarvoor gestreden wordt: de vervangende periodetitel. Wat in seizoen 2016/2017 de ticket naar de tweede divisie opleverde, zal nu vrijstelling voor de voorronde van de KNVB-beker betekenen. Niet zo spectaculair als toen, maar natuurlijk wel gewild. Dit is alleen niet in handen van Rijnsburgse Boys, maar van HHC Hardenberg. Als Hardenberg wint of gelijkspeelt is er niks aan de hand: Rijnsburg krijgt dan de vervangende periodetitel vanwege de hoge plaats op de ranglijst. Maar als HHC verliest kan Scheveningen nog de periodetitel pakken, mits Scheveningen wint. Er zal dus op de tribune niet alleen focus zijn op de wedstrijd tegen Spakenburg, maar ook met een schuin oog worden gekeken naar de tussenstanden bij Scheveningen en Hardenberg.

Al met al belooft het een mooie laatste competitieronde te worden. Hopelijk rijdt Rijnsburg zaterdag naar huis met drie punten, een vervangende periodetitel en een derde plaats in de tweede divisie. En dat zou een goede reden zijn om het feest van vijf jaar geleden nog eens dunnetjes over te doen.

We gaan het zien!

Belangrijke bezoekersinformatie

Clubgegevens Spakenburg
Opgericht: 15 augustus 1931

Sportpark
De Westmaat
Westdijk 12
3752 AE  Spakenburg
Telefoon: 033-2992140
Website: www.spakenburg.com

Tenue
Shirt: blauw-wit horizontaal gestreept
Broek: wit
Kousen: blauw

Trainer
Chris de Graaf

Topscorer
Floris van der Linden met zesentwintig treffers

Wapenfeiten van Spakenburg
Kampioen derde divisie: 2018
Kampioen topklasse: 2012 en 2014
Afdelingskampioen: 1974, 1985, 1987, 2000 en 2008 
Zaterdagkampioen: 1985 en 2014
Algeheel Kampioen: 1985 en 2014
Winnaar districtsbeker: 1985

Wapenfeiten Spakenburg in derde divisie, tweede divisie en topklasse
2018 – 2019 9e plaats tweede divisie
2017 – 2018  Kampioen derde divisie
2016 – 2017  16e plaats tweede divisie
2015 – 2016 6e plaats topklasse 
2014 – 2015 2e plaats topklasse
2013 – 2014  Kampioen topklasse 
2012 – 2013  13e plaats topklasse
2011 – 2012  Kampioen topklasse
2010 – 2011 2e plaats topklasse

Onderlinge totaalscore in tweede divisie en topklasse
16 wedstrijden
5 overwinningen
6 gelijke spelen
5 nederlagen
28 doelpunten voor en 28 doelpunten tegen

Onderlinge totaalscore in tweede divisie en topklasse in Spakenburg
8 wedstrijden
1 overwinning
5 gelijke spelen
2 nederlagen
9 doelpunten voor en 16 doelpunten tegen

In het seizoen 2016-2017 streden beide clubs in de finale van de p/d-nacompetitie om één plek in de tweede divisie. Beide duels werden door Rijnsburgse Boys gewonnen: thuis met 2-1 en uit met 2-3.

Programma zaterdag 4 juni 2022
Spakenburg – Rijnsburgse Boys (aanvang:15.30 uur)

Overige wedstrijden:                                                                                    
Jong Sparta – Scheveningen
GVVV – TEC
Noordwijk – Quick Boys
Katwijk – De Treffers
AFC – IJsselmeervogels
Jong FC Volendam – Excelsior Maassluis
Kozakken Boys – ASWH
HHC Hardenberg – Koninklijke HFC

Stand Jack’s League

Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb

Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Spakenburg – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.