IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing Spakenburg – Rijnsburgse Boys

spakenburg

Met nog drie competitiewedstrijden te gaan is er op alle fronten nog volop spanning en strijd in de Topklasse. Alle vragen moeten nog beantwoord worden: wie wordt kampioen, wie degradeert, wie zal p/d-wedstrijden moeten spelen en welke zeven clubs plaatsen zich voor de nieuwe tweede divisie. Spakenburg en Rijnsburgse Boys, de twee grootmachten uit het zaterdagamateurvoetbal die elkaar komende zaterdag op de Westmaat ontmoeten, houden zich bezig met de laatste vraag: het behalen van het ticket voor de tweede divisie. Spakenburg is er nagenoeg zeker van: één punt toevoegen aan het huidige aantal van 46 punten is voldoende. Rijnsburgse Boys daarentegen voert een nek-aan-nekrace met GVVV, welke zomaar op de slotdag van de competitie, in het onderlinge duel in Veenendaal, beslist zou kunnen worden. Mochten beide ploegen in puntenaantal gelijk eindigen, dan volgt een beslissingswedstrijd op neutraal terrein.
Ranglijst aller tijden
Dat het Rijnsburgse Boys, en in mindere mate Spakenburg, zoveel moeite zou kosten om zich te plaatsen voor de tweede divisie, is zeer opvallend. Na bijna zes seizoenen bezetten beide clubs de posities één en twee op de ’Ranglijst aller tijden’ van de Topklasse. Spakenburg kan de eerste plaats niet meer kwijt raken; Rijnsburgse Boys heeft momenteel een marge van zes punten op HHC Hardenberg om plaats twee te behouden. Wat plaatsing voor de tweede divisie betreft geldt dus weldegelijk: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst! Kijkend naar de resultaten van dit seizoen: de laatste drie competitiewedstrijden speelt Rijnsburgse Boys tegen Spakenburg, Capelle en GVVV. De wedstrijden tegen deze clubs leverden eerder dit seizoen driemaal een overwinning op. Tenslotte nog een positief feit: Rijnsburgse Boys behaalde in de laatste vier competitiewedstrijden tien punten, alle andere topklassers moesten met minder genoegen nemen.
Afhaken
Ondanks dat Spakenburg de beste selectie van de topklasse heeft, haakte het vroegtijdig af in de titelstrijd. De 2-6 thuisnederlaag tegen Katwijk op zaterdag 5 maart bleek de doodsteek. De negatieve uitwerking van deze zeperd bleek een week later toen de Spakenburgers bij GVVV volkomen werden weggespeeld. De 2-0 nederlaag was slechts een magere afspiegeling van de krachtsverschillen. Vervolgens was de 2-1 thuisoverwinning op HHC Hardenberg, na een matig duel, een korte opleving. De laatste drie wedstrijden, tegen de laagvliegers RVVH, IJsselmeervogels en SteDoCo, leverden driemaal een gelijkspel op. Pijnlijk werd duidelijk dat Spakenburg het gewenste niveau niet meer wist te bereiken. Deverdediging is haar stabiliteit kwijtgeraakt, de motor op het middenveld hapert en de voorhoede dwingt te weinig af.

rbb-spakenburg

Jochem Twisker
Net als Niek Oosterlee bij Rijnsburgse Boys, is ook Jochem Twisker aan zijn laatste seizoen bezig als hoofdtrainer. Ondanks de mooie sportieve prestaties onder zijn bewind, meende het bestuur van Spakenburg dat de A-selectie behoefte heeft aan een andere trainer die de groep van nieuwe prikkels kan voorzien. Opmerkelijk daarbij is dat de spelersgroep zich verzet heeft tegen het aanstaande vertrek van de trainer. Feit is echter ook dat de trainer vorige week liet blijken helemaal klaar te zijn met een deel van zijn selectie. Na een ontluisterend zwakke eerste helft tegen SteDoCo wenste de trainer zijn spelers in de rust veel plezier voor de tweede helft en vertrok uit de kleedkamer. Spelers die hun afspraken niet nakomen, de trainer kon er maar niet over uit. Rijnsburgse Boys is in ieder geval gewaarschuwd voor een elftal dat veel heeft recht te zetten richting hun vertrekkende trainer…
Scheidsrechter
Spakenburg – Rijnsburgse Boys staat onder leiding van de prima fluitende Ron Karremans uit Den Haag. Momenteel staat hij op de tweede plaats in het scheidsrechtersklassement. Ron Karremans floot Rijnsburgse Boys afgelopen seizoen drie keer: thuis tegen Barendrecht en Excelsior Maassluis en uit tegen Katwijk. Geen van deze wedstrijden werd door Rijnsburgse Boys gewonnen.
Clubgegevens Spakenburg
Opgericht: 15 augustus 1931
Sportpark De Westmaat
Westdijk 12
3752 AE Spakenburg
Telefoon: 033-2992140
Website: www.spakenburg.com
Shirt: blauw-wit horizontaal gestreept
Broek: wit
Kousen: blauw
Wapenfeiten van Spakenburg
Kampioen Topklasse: 2012 en 2014
Afdelingskampioen: 1974, 1985, 1987, 2000 en 2008
Zaterdagkampioen: 1985 en 2014
Algeheel Kampioen: 1985 en 2014
Winnaar districtsbeker: 1985
Wapenfeiten Spakenburg in de Topklasse 2014 – 2015
2e plaats Topklasse 2013 – 2014Kampioen Topklasse
2012 – 2013
13e plaats Topklasse
2011 – 2012
Kampioen Topklasse
2010 – 2011
2e plaats Topklasse
Onderlinge resultaten in de Topklasse
2015-2016
Rijnsb.Boys-Spakenburg: 3-0
Spakenburg-Rijnsb.Boys: ?-?
2014-2015
Rijnsb.Boys-Spakenburg: 1-1
Spakenburg-Rijnsb.Boys: 4-0
2013-2014
Rijnsb.Boys-Spakenburg: 7-2
Spakenburg-Rijnsb.Boys: 1-1
2012-2013
Rijnsb.Boys-Spakenburg: 1-0
Spakenburg-Rijnsb.Boys: 1-1
2011-2012
Rijnsb.Boys-Spakenburg: 0-1
Spakenburg-Rijnsb.Boys: 5-1
2010-2011
Rijnsb.Boys-Spakenburg: 1-3
Spakenburg-Rijnsb.Boys: 2-3
Totaalscore in Topklasse 2010-2016
11 wedstrijden
4 overwinningen
3 gelijke spelen
4 nederlagen
19 doelpunten voor en 20 doelpunten tegen
Totaalscore in Topklasse in Spakenburg 2010-2016
5 wedstrijden
1 overwinning
2 gelijk spelen
2 nederlagen
6 doelpunten voor en 13 doelpunten tegen
Programma zaterdag 30 april 2016
Spakenburg – Rijnsburgse Boys (aanvang:15.00 uur)
Overige wedstrijden:
Barendrecht – SteDoCo
Capelle – Scheveningen
DVS ’33 Ermelo – Excelsior Maassluis
FC Lisse – IJsselmeervogels
Katwijk – GVVV
Kozakken Boys – RVVH
ONS Boso Sneek – HHC Hardenberg
Stand Topklasse
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb.
Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Spakenburg – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.