Bram van Egmond

Voorbeschouwing Spakenburg – Rijnsburgse Boys

spakenburg

De competitieleider heeft voor het eerste lustrumjaar van de Topklasse een waardige en passende openingswedstrijd op het programma staan. Op de Westmaat in Spakenburg ontmoeten de twee grootmachten Spakenburg en Rijnsburgse Boys elkaar. Na vier seizoenen voeren beide clubs met 214 punten de ’Ranglijst aller tijden’ van de Topklasse aan. Ze hebben inmiddels een behoorlijk gat van 15 punten geslagen met de nummer drie, IJsselmeervogels. Vanwege het veel gunstiger doelsaldo staan de Rijnsburgers op plaats één. En laat dat nu ook de positie zijn die de Rijnsburgers aan het einde van de afgelopen vier seizoenen nog nooit bereikt hebben. Een nieuw seizoen biedt natuurlijk nieuwe (titel)kansen. Wat is het dan mooier om, op bezoek bij de regerend landskampioen, te laten zien waar de ploeg van Niek Oosterlee nu staat! De vorige week afgesloten oefenperiode was echter van een minder niveau dan de oefencampagne van vorig jaar. Maar toen bleek in de competitie dat het goede voetbal tijdens de oefenpotjes plaats had gemaakt voor een naar vorm zoekend Rijnsburgse Boys. Na acht competitieronden was er slechts één wedstrijd gewonnen en belandde de ploeg op een rechtstreekse degradatieplaats. Wat dat betreft kan het dit seizoen eigenlijk alleen maar beter gaan…..
Maar ook voor Spakenburg, dat inmiddels wel tweemaal de titel in de Topklasse voor zich opeiste, geldt maar één positie: de eerste plaats. Feit is dat de ploeg van trainer Jochem Twisker, zoals hij zelf verwoordde, zal moeten afrekenen met de Topklasse-mythe dat de regerend kampioen het in het volgende seizoen heel erg moeilijk krijgt. Katwijk degradeerde afgelopen seizoen als regerend kampioen, terwijl het jaar daarvoor Spakenburg zelf, na het kampioenschap van 2012, via promotie-degradatiewedstrijden voor de Topklasse behouden bleef. Het is dan ook de grote vraag of dit opnieuw een serieuze uitdaging wordt voor de Spakenburgers. Bovendien kwam daar vorig weekend het dopingverhaal overheen dat de Blauwen in 2012 kampioen van de Topklasse zouden zijn geworden door het gebruik van verboden middelen. Omdat de dopingautoriteit hier nog een onderzoek naar doet, en de KNVB vervolgens eventueel in actie komt nadat de resultaten bekend zijn, kan dit ook onzekerheid en spanning opleveren.

Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Spakenburg heeft een opmerkelijke oefencampagne achter de rug. De eerste drie duels werden allen gewonnen, scoorde tien doelpunten en kreeg geen tegentreffer. Maar in de laatste drie duels, waaronder twee verliespartijen, werden maar liefst twaalf tegentreffers geϊncasseerd. Jochem Twisker constateerde dat tien daarvan uit een omschakelmoment ontstonden. Dit bleek dus duidelijk de huidige achilleshiel van de landskampioen. Opmerkelijk was ook dat de 1-4 nederlaag tegen ASWH in de strijd om de Super Cup, gespeeld werd met een elftal dat volledig bestond uit spelers die vorig seizoen kampioen werden. Ook het experiment tegen promovendus Sparta Nijkerk pakte niet goed uit. Met de inmiddels bekende 5-3-2-formatie in het veld, zoals het Nederlands elftal wel succesvol hanteerde tijdens het WK, leden de Spakenburgers een 4-0 nederlaag. Wat dat betreft had Niek Oosterlee vorig seizoen wel succes met deze speelwijze toen hij op de Middelmors Spakenburg met 7-2 het nakijken gaf. Grote man in deze wedstrijd was natuurlijk Raily Ignacio met zowel een hattrick in de eerste als tweede helft. In de heenwedstrijd had hij zich ook al in de kijker gespeeld door na drie minuten Rijnsburgse Boys op een 0-1 voorsprong te schieten. Hij nam daarmee ook revanche voor zijn abrupt afgebroken Spakenburg periode. De topscoorder van de Topklasse van vorig seizoen lijkt er komende zaterdag helemaal klaar voor te zijn. Tijdens de oefencampagne wist hij elke wedstrijd te scoren, in totaal zelfs twaalf treffers.
Opmerkelijk genoeg houden Spakenburg en Rijnsburgse Boys niet alleen in de ‘Ranglijst aller tijden’ van de Topklasse elkaar in evenwicht. Ook wat onderlinge resultaten betreft blijken beide teams volledig gelijkwaardig. Acht duels in de Topklasse leverden voor beide ploegen driemaal een overwinning op. Tweemaal kwam er een gelijkspel op het wedstrijdformulier. Bovendien scoorden beide ploegen even vaak: 15 treffers. De twee gelijke spelen waren de resultaten van de duels in de afgelopen twee jaar op de Westmaat: 1-1. Spakenburg – Rijnsburgse Boys zal geleid worden door een prima scheidsrechter, Mike van der Roest. Hij gaat op herhaling want ook het eerste Topklasse duel tussen beide ploegen op de Westmaat stond onder zijn leiding. Vorig seizoen floot hij de thuis- en uitwedstrijd tegen Excelsior Maassluis.
Clubgegevens Spakenburg
Opgericht: 15 augustus 1931
Shirt: blauw-wit horizontaal gestreept
Broek: wit
Kousen: blauw
Website: www.spakenburg.com
Wapenfeiten van Spakenburg
Kampioen Topklasse: 2012 en 2014
Afdelingskampioen: 1974, 1985, 1987, 2000 en 2008
Zaterdagkampioen: 1985 en 2014
Algeheel Kampioen: 1985 en 2014
Winnaar districtsbeker: 1985
foto (11)

Foto: Hans Oudwater


Wapenfeiten Spakenburg in de Topklasse
2013 – 2014  Kampioen Topklasse
2012 – 2013  13e plaats Topklasse
2011 – 2012  Kampioen Topklasse
2010 – 2011    2e plaats Topklasse
Onderlinge resultaten in de Topklasse
2013-2014
Rijnsb.Boys-Spakenburg: 7-2
Spakenburg-Rijnsb.Boys: 1-1
2012-2013
Rijnsb.Boys-Spakenburg: 1-0
Spakenburg-Rijnsb.Boys: 1-1
2011-2012
Rijnsb.Boys-Spakenburg: 0-1
Spakenburg-Rijnsb.Boys: 5-1
2010-2011
Rijnsb.Boys-Spakenburg: 1-3
Spakenburg-Rijnsb.Boys: 2-3
Totaalscore in Topklasse 2010-2014
8 wedstrijden
3 overwinningen
2 gelijke spelen
3 nederlagen
15 doelpunten voor en 15 doelpunten tegen
Programma zaterdag 23 augustus 2014
Spakenburg – Rijnsburgse Boys (aanvang:15.00 uur)
Overige wedstrijden:
Barendrecht – Ajax
FC Lisse – Excelsior Maassluis
Hoek – Capelle
Kozakken Boys – IJsselmeervogels
SC Genemuiden – HHC Hardenberg
Scheveningen – GVVV
Sparta Nijkerk – ONS Boso Sneek
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen via twitter, www.twitter.com/vvrbb. Voor informatie over verslaggeving op Radio en TV verwijzen wij u naar deze pagina.
Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Spakenburg – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.