outhands

Voorbeschouwing SC Genemuiden – Rijnsburgse Boys

 Komende zaterdag speelt  Rijnsburgse Boys de vijfde wedstrijd binnen vijftien dagen. Dit  betekent dus een intensieve en zware start van het nieuwe seizoen. Het grote voordeel is dat er snel ritme opgebouwd kan worden. Natuurlijk geldt dit ook voor de tegenstander, SC Genemuiden. Net als vorig jaar was de ploeg uit Overijssel na de eerste speelronde lijstaanvoerder. Dit seizoen gaat het nog veel beter. Na drie wedstrijden is SC Genemuiden als enige ploeg in de Topklasse ongeslagen en daardoor de trotse lijstaanvoerder. Rijnsburgse Boys heeft inmiddels de gedeelde tweede plaats bereikt zodat er komende zaterdag een heuse topper op het programma staat.

De trots van Overijssel heeft in de eerste twee competitiewedstrijden twee streekgenoten een lesje in effectiviteit geleerd. Zonder groots spel counterde de ploeg in de seizoensopener in en tegen Noordwijk naar een 2-4 overwinning. Vervolgens was FC Lisse in het eerste thuisduel het volgende slachtoffer: 3-1. De trainer van FC Lisse was keihard in zijn oordeel over SC Genemuiden. ’‘De ploeg heeft twee uitstekende aanvallers, maar verder stelt het weinig voor’’, aldus Misha Salden, die zijn ploeg door pech en onoplettendheid zag verliezen. Afgelopen dinsdagavond moest debutant SVZW zeven minuten voor het einde buigen voor SC Genemuiden: 0-1. Na een weinig aansprekende eerste helft volgde een boeiende tweede helft waarin Martijn Jansen het verschil maakte. Hij is ook het treffend voorbeeld van een jonge ploeg met veel potentie en veel zelf opgeleide spelers. De relatief jonge aanvoerder (26) van vorig seizoen was, als aanvallende middenvelder, met 13 goals de clubtopscoorder in het eerste seizoen van de Topklasse.   

Als één van de laatste ploegen plaatste SC Genemuiden zich twee seizoenen voor de Topklasse. In de play-offs wedstrijden tegen ARC trok de ploeg uit de tapijtstad aan het langste eind. Gezien de historie van SC Genemuiden is er niets vreemd aan dat de club vanaf de start van de Topklasse tegen de beste zaterdagamateurs van Nederland uitkomt. SC Genemuiden is een klinkende naam in het amateurvoetbal en een absoluut voetbalbolwerk in Overijssel. De club was er aan gewend mee te draaien in de top van de Hoofdklasse. Het is dan ook niet verrassend dat de ploeg twaalfde staat op de eeuwige ranglijst van het zaterdagvoetbal. Er wordt wel gezegd dat de supporters de kern van het succes vormen. Op het eigen sportpark De Wetering heerst altijd een echte voetbalsfeer en de fans kunnen zich vereenzelvigen met de club en de spelers omdat de groenwitten al jaren de (ongeschreven) ‘buitenlanderregel’ hanteren. Die houdt in dat er niet meer dan vijf voetballers van buiten Genemuiden mogen spelen. Het is maar de vraag hoe lang die regel ook in de Topklasse gehandhaafd zal blijven… De twee spelers die dit seizoen zijn aangetrokken, verdediger Dominique Vos (ex- FC Lienden) en aanvaller Willem Lanjouw (ex-Be Quick 1887), hebben inmiddels een basisplaats verdiend. Met twee competitiedoelpunten en drie goals in de KNVB-beker wedstrijd tegen zondag-eersteklasser Someren (1-4) heeft de nieuwe, ijzersterke spits zijn waarde inmiddels al meer dan bewezen. Vier seizoenen geleden wist hij ook te scoren in de KNVB-bekerwedstrijd die Rijnsburgse Boys in het Groningse Haren tegen Be Quick 1887 speelde en met 3-2 verloor. 

 Vorig seizoen speelden SC Genemuiden en Rijnsburgse Boys voor het eerst tegen elkaar. De wedstrijd op de Middelmors was de laatste voor de winterstop en de uitwedstrijd betekende de afsluiting van het eerste seizoen Topklasse.  In beide duels won de thuisspelende club met 2-1. In Rijnsburg bleek dat het stugge SC Genemuiden een moeilijk te bespelen tegenstander was.  In de laatste officiële minuut van de wedstrijd kopte Kevin Winter de winnende treffer binnen. De wedstrijd in Genemuiden werd dan wel door de thuisploeg gewonnen, de uien waren op alle fronten sterker. Behalve in het maken van doelpunten…. Voor Rijnsburgse Boys had deze nederlaag geen consequenties (de ploeg stond stevig op de derde plaats) maar voor SC Genemuiden was de laatste overwinning ‘goud waard’. In één klap steeg de ploeg van plaats tien naar plaats zeven in de eindrangschikking!                 

Richard Karrenbelt, de trainer van SC Genemuiden, beschreef de  zevende plaats in zijn debuutjaar als eindverantwoordelijke, als een topresultaat. Dertien wedstrijden wist zijn ploeg te winnen en dat lag zeker niet alleen aan het eigen kunstgras. Het bestuur waardeerde de aanpak van de trainer en diens assistent door al begin november vorig jaar een nieuw contract voor twee jaar aan te gaan met het duo. SC Genemuiden hoopte met de continuering van de verbintenissen een sportieve stap voorwaarts te kunnen maken. Wat dat betreft is de huidige competitiestart met het ongedeelde lijstaanvoerderschap een fantastische beloning.  Aan Rijnsburgse Boys de taak om dat stokje maar snel over te nemen. Met een overwinning nestelt Rijnsburgse Boys (wellicht samen met het opmerkelijk succesvol debuterende GVVV) zich namelijk op de koppositie van de Topklasse. En zeg nou eerlijk: dat zou elke Rijnsburgse supporter toch (weer) mee willen maken….       

Clubgegevens SC Genemuiden
Opgericht: 22 oktober 1930

Erelijst:
Afdelingskampioen: 1989, 2004
Districtsbeker: 1958, 1997, 2003 en 2005
KNVB-beker voor amateurs: 1958, 2005
Kampioen Nederlandse Voetbalbond, Afdeling Zwolle: 1942, 1943 en 1946
Algemeen zaterdag- en zondagkampioen, Afdeling Zwolle: 1942
Kampioen amateurvoetbal Noord- en Oost-Nederland: 1947, 1950, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1961 en 1962

Shirt: wit-groen verticaal gestreept
Broek: zwart
Kousen: wit-groen horizontaal gestreept

Sportpark de Wetering
Sportlaan 2B
8281 CM  Genemuiden
Telefoon: 038-3851000
Website: www.sc-genemuiden.nl/ 

Wapenfeiten van SC Genemuiden van de laatste 10 seizoenen
2010 – 2011   7e plaats Topklasse
2009 – 2010   5e plaats  Hoofdklasse C
2008 – 2009   8e plaats  Hoofdklasse C
2007 – 2008   5e plaats  Hoofdklasse C
2006 – 2007   7e plaats  Hoofdklasse C
2005 – 2006   2e plaats  Hoofdklasse C
2004 – 2005   8e plaats  Hoofdklasse C
2003 – 2004  Kampioen Hoofdklasse C
2002 – 2003   4e plaats  Hoofdklasse C
2001 – 2002   4e plaats  Hoofdklasse C

Onderlinge resultaten in competitieverband (statistieken)            
Seizoen 2010-2011: SC Genemuiden – Rijnsb. Boys: 2-1     Rijnsb. Boys – SC Genemuiden: 2-1      

Programma zaterdag  3 september 2011
SC Genemuiden – Rijnsburgse Boys  (aanvang: 14.30 uur)

Overige wedstrijden
Capelle – Noordwijk
Excelsior ’31 – Barendrecht
GVVV – Harkemase Boys
HHC Hardenberg – SVZW
Katwijk – FC Lisse
Montfoort – IJsselmeervogels
Spakenburg – ARC

Stand Topklasse

Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op onze website en op www.twitter.com/vvrbb

Voor informatie over verslaggeving op Radio en TV verwijzen wij u naar deze pagina.

Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd SC Genemuiden – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.