outhands

Voorbeschouwing Roodenburg – Rijnsburgse Boys

 Na zeven weken competitievoetbal vindt de gebruikelijke onderbreking plaats met een wedstrijd om de districtsbeker. In de poulefase van de districtsbeker eindigde Rijnsburgse Boys als tweede achter Vitesse Delft. Het gelijke spel tegen de Delftenaren (1-1) en de overwinningen op TOGB (3-0) en HVV (2-0) waren dus voldoende om plaatsing voor de knock-outfase af te dwingen. In deze tweede ronde ontmoet Rijnsburgse Boys zaterdagderdeklasser Roodenburg. Voor de ploeg uit Leiden-Noord betekent deze wedstrijd een prachtig affiche. Roodenburg heeft immers niets te verliezen en kan alleen maar winnen. De Leidenaren zijn echter wel in vorm! Na zeven wedstrijden is het met 15 punten de trotse koploper van de derde klasse A. Vier wedstrijden werden gewonnen en drie gelijkgespeeld. Een gelijkspel is volgende week voldoende om de eerste periodetitel binnen te halen. Wat opvalt is de sterke verdediging. In de laatste zes wedstrijden kreeg de ploeg slechts één tegengoal te incasseren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de ploeg de minste tegengoals van de derde klasse A heeft. Mede door een ruime 0-5 overwinning van vorige week heeft de ploeg ook de meeste goals gemaakt (16 tot nu toe). Meest opvallende speler is spits Marvin Blok. Maakte hij in de laatste competitiewedstrijd nog een hattrick; de week ervoor was hij met een goal en een assist ook al de uitblinker. Omdat zijn ploeg alle wedstrijden beter was dan de tegenstander durft trainer Marcel van de Burg inmiddels uit te spreken dat hij gaat voor een hoge klassering en promotie…. Rijnsburgse Boys is gewaarschuwd om niet met onderschatting naar Leiden–Noord af te reizen!

Historie
Bij de oprichting op 27 mei 1927 kreeg de club de naam “Voor Ons Genoegen”. Toen men zich in 1929 aanmeldde bij de Voetbalbond, bleek de naam “V.O.G. reeds te bestaan en moest een andere naam gekozen worden. Het werd Roodenburg omdat de ploeg in de Roodenburgpolder werd opgericht. Na enkele omzwervingen kreeg Roodenburg in 1939 een vaste locatie toegewezen in “De Leidsche Hout”. Het hoofdveld, met “Sintelbaan”, moest gedeeld worden met de Atletieksport (Holland & Bataven). In 1958 werd de club tweedeklasser en groeide als kool. De atletiek en het voetbal zaten elkaar langzamerhand behoorlijk in de weg en de blauwzwarters zouden verhuizen naar ‘De Kooi’ en ‘Noord’. In 1964 werd sportpark ‘Noord’ betrokken. Met de groei kwamen ook de (nog) betere resultaten. In 1966 promoveerde de club naar de (hoogste) eerste klasse. De jaren 1965 – 1995 waren voor Roodenburg topjaren, waarbij 1973 als grootste uitschieter. De club speelde met CEC, Eilermark, Elinkwijk, RBC en Veritas om het kampioensschap van Nederland en werd tweede.


Selectiefoto Roodenburg 

De club werd een echte wijkgebonden club. Met veel leden uit de in de jaren zeventig gebouwde Merenwijk kwam er ook een uitstekende jeugdopleiding. In al die jaren speelden de club afwisselend eerste, dan wel tweede klasse, maar de A- en B-jeugd bleven regionaal aan de top. Vele clubs, ook uit het betaalde voetbal, zagen Roodenburg als een welgevulde kweekvijver, waaruit naar hartelust gevist kon worden! De ‘Wall of Fame’ (Roodenburgers die het betaalde voetbal haalden) in het clubhuis is daar de getuige van. Het eerste elftal speelde de laatste jaren in de vierde klasse en miste telkens net het kampioensschap. Het seizoen 05-06 bracht zelfs degradatie naar de 5e klasse. Vanuit deze kelder, maar dan op de zaterdag, is de weg omhoog begonnen. Met behulp van vele teruggekeerde spelers, werden de seizoenen 06-07 en 07-08 met een kampioensschap afgesloten. Sinds vorig seizoen zijn de Leidenaren dus actief in de derdeklasse.

Buiten het voetbal had en heeft Roodenburg ook zijn taak als wijkclub niet verzaakt. Talenten, maar ook niet-getalenteerde spelers vonden op Noord hun plek. Sport als belangrijk integratiemiddel werd door menig (bege)leider van harte toegepast. De oud-burgemeester van Leiden, de heer Goekoop, zei toen al: ‘Roodenburg heeft een sociale taak.’ Die sociale taak is, doordat de verhoudingen in de samenleving tussen allochtonen en autochtonen verscherpt zijn, alleen maar moeilijker geworden.

 

Onderlinge resultaten:
De officiële ontmoetingen tussen Rijnsburgse Boys en Roodenburg zijn beperkt tot het amateurbekertoernooi. In het verleden stonden beide ploegen twee keer eerder tegenover elkaar in het bekertoernooi. Beide ontmoetingen vonden toen ook in Leiden plaats. De resultaten zijn als volgt:
Seizoen 1986-1987
5e ronde: Roodenburg – Rijnsburgse Boys: 1-3
Seizoen 1988-1989
3e ronde: Roodenburg – Rijnsburgse Boys: 3-1

Conclusie: De geelzwarten zijn gewaarschuwd. Voor wat betreft de resultaten na twee districtsbekerwedstrijden houden beide ploegen elkaar exact in evenwicht.

Routebeschrijving Roodenburg
Neem op de A44 afslag 8-Leiden naar N206
Sla af bij N206/Plesmanlaan
Ga verder op de Plesmanlaan 1,9 km
Sla linksaf bij Schipholweg 0,9 km
Sla rechtsaf bij Willem de Zwijgerlaan 1,4 km
Maak een bocht van 180 graden bij Van Riebeeckhof 0,2 km
Sla rechtsaf bij Pieter Bothstraat 93 m

Programma zaterdag 24 oktober 2009
Roodenburg – Rijnsburgse Boys (aanvang: 14.30 uur)
Katwijk – Rijnsburgse Boys 2 (aanvang 14.30 uur)
Daarnaast nog 45 wedstrijden….

Wedstrijdverslag Roodenburg – Rijnsburgse Boys en Katwijk – Rijnsbursge Boys 2
Een gecombineerd verslag van de twee bekerwedstrijden is vanaf zaterdagavond te lezen hier op de website.

Bronvermelding
– Clubgegevens Roodenburg zijn afkomstig van de website www.lvroodenburg.nl                                           – Bron historische gegevens Rijnsburgse Boys: Jubileumboek ’75 jaar Rijnsburgse
   Boys’ van de auteurs Kees van Delft, Henk Hogewoning, Bram van Zuijlen en Gerard van Zuijlen.