Nico Glasbergen

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – Telstar


Wat zal het voor veel mensen een zegening zijn: de voorbereiding op een nieuw seizoen is begonnen. Na een teleurstellend jaar willen de geel-zwarte supporters maar één ding: een stabieler Rijnsburgs elftal dat meedoet in het linkerrijtje.
Is een stabieler elftal realistisch? Dat zal de tijd uitwijzen. Een voorbereiding is daar geen betrouwbare graadmeter voor. De voorbeelden zijn legio van elftallen die in het voorseizoen excelleren, om daarna ver weg te zakken. Of juist andersom. Henk Wisman, die aan zijn tweede termijn als trainer bij de Uien is begonnen, heeft de schone taak het kritische Rijnsburgse publiek tevreden te stellen. Dat zal een hele toer worden in een tweede divisie die bol staat van de sterke tegenstanders. In dat licht is een thuiswedstrijd op de open dag tegen Telstar een prachtige graadmeter. De trainers van beide elftallen zullen zich in ieder geval als een vis in het water voelen als ze bij elkaar staan. Andries Jonker en Henk Wisman zijn ras-Amsterdammers met een Ajax-verleden en spreken met een sterk Amsterdams accent.
Het roemruchte Telstar
De pensioengerechtigden onder ons zullen het nog meegemaakt hebben: Telstar was ooit een geduchte eredivisionist. Van 1964 tot en met 1978 speelde Telstar in de eredivisie. Op sportpark Schoonenberg had iedereen het moeilijk, ook de toenmalige Europese grootmachten Ajax en Feyenoord. Bij de liefhebber van toen gaat meteen een lichtje branden als de namen Fred André, Fred Bischot (record meeste wedstrijden voor Telstar met 372 duels) en Paul van der Meeren worden genoemd. Inmiddels heet het stadion van Telstar het Rabobank IJmond Stadion. Een stadion waarin sinds 1978 onafgebroken op het tweede profniveau van Nederland wordt geacteerd. De hoogste eindklassering sindsdien was de vierde plaats in 1982.
Het huidige Telstar, al twaalf jaar onder het bewind van de markante directeur Pieter de Waard, heeft een zeer ervaren trainer aangesteld. Andries Jonker, die gewerkt heeft bij VFL Wolfsburg, Bayern München, Barcelona en Arsenal, heeft de schone taak Telstar een harde duw omhoog te geven. Dat mag hij gaan doen met een jonge groep, met één uitzondering: routinier Frank Korpershoek (34). Hij heeft volgens Wikipedia 343 duels voor Telstar achter zijn naam. Veel voor ons bekende namen zijn er niet in de talentvolle selectie van Jonker, of het moet Reda Kharchouch zijn. De van OFC overgekomen spits speelde in het recente verleden bij Quick Boys. En onlangs werd bekend dat Telstar ook overzees is gegaan. De Schot Charlie Gilmour werd van Norwich City gehuurd.

En wij?
Wij laten het nieuwe seizoen en de nieuwe spelers gewoon lekker op ons afkomen. Er is hoop dat Rijnsburgse Boys minder weggeeft en stabieler is met behoud van het aanvallende potentieel. Als Henk Wisman en zijn mannen dat voor elkaar krijgen, dan gaan we een prima seizoen tegemoet. Oefening baart (meestal) kunst. Laat dat alsjeblieft voor ons zeker gelden!
Als laatste, maar zeker niet minder belangrijk
Na de wedstrijd Rijnsburge Boys – Telstar volgt er nog een toetje. Rond 16:45 uur krijgt club-icoon Bart Freke de afscheidwedstrijd die hij verdient. Een team van Barts Legends speelt tegen Barts vrienden. Als eerbetoon aan Bart en om al die toppers uit het recente verleden van Rijnsburgse Boys te zien, is het aanschouwen van deze wedstrijd een must. Tot dan!
Telstar
Opgericht 17 juli 1963 (fusie van VSV en Stormvogels)
Stadion
Rabobank IJmond Stadion in Velsen-IJmuiden
Beste resultaten Eredivisie
6e plaats in 1974
Eerste divisie
2e plaats in 1964 en 4e plaats in 1982
Trainer
Andries Jonker
Bekende oud-spelers
Piet van der Kuil
Jerrel Hasselbaink
Ruud Geels
Heinz Stuy
Louis van Gaal
Hans Kraay jr.
Clubtopscorer aller tijden
Sander Oostrom met 87 goals