Piet Hemminga

Voorbeschouwing Spakenburg – Rijnsburgse Boys


Voor de tweede keer dit seizoen kan Sportpark de Westmaat in Spakenburg in de navigatie worden ingetoetst. Op de ranglijst ontlopen de Blauwen en de Uien elkaar momenteel niet zo veel. De afgelopen weken vond Spakenburg de weg weer ophoog en ging na vier winstpartijen op rij vorige week bij De Treffers met 4-0 onderuit. De Rijnsburgers kenden een goede start en draaide aan het begin van het seizoen boven in mee. Na een wat mindere periode werden de laatste twee wedstrijden weer gewonnen. De rekensom voor komende zaterdag is uiteindelijk relatief simpel: een verschil van zes punten met de koploper is te overbruggen, worden dat er twaalf dan is 2020 vooraf als een moeizaam jaar te betitelen.

Foto Hans Heemskerk


Trainerswisseling
In Spakenburg was de roep om een nieuwe trainer al na één competitiewedstrijd te horen. In tegenstelling tot het verleden werd echter de trainer niet al snel aan de dijk gezet – iets wat in Spakenburg overigens relatief eenvoudig en letterlijk tot de mogelijkheden behoort – maar bleek het vertrouwen in John de Wolf voldoende. Totdat Jaap Stam bij Feyenoord zijn biezen pakte. Voor Eric Meijers wordt het de derde wedstrijd in de Tweede Divisie met Spakenburg. Twee weken geleden maakte hij zijn debuut als trainer in de thuiswedstrijd van de Blauwen tegen Quick Boys (2-0). De club die er destijds voor zorgde dat Eric Meijers met zijn VVSB degradeerde naar de Derde Divisie was daarmee de eerste tegenstander in zijn nieuwe functie. Meijers, die zichzelf ook profileerde als mogelijke opvolger van Jaap Stam bij Feyenoord, zag die promotie aan zijn neus voorbijgaan.
Ballenmaand
Met uitzondering van Jong Sparta, waarmee de competitie in 2020 op 11 januari weer wordt hervat, hebben we zo in 2019 alle tegenstanders bestreden. Aan het eind van de maand is eveneens het jaar voorbij, tijd op de balans op te maken en om ook al vast naar volgend seizoen te kijken. Daar moet je dan wel de ballen voor hebben liet iemand zich laatst ontvallen. Daarmee doelend op het vertonen van lef. Zoals de aankondiging om bij een andere club te gaan voetballen. Maar in een andere betekenis zou het ook kunnen gaan om de vraag of er voldoende middelen zijn om een nieuwe speler aan te kunnen trekken. December ballenmaand gaat dus verder dan een begin met twee kaatsenballen in een net en aan het eind de kerstballen in een boom.

Transferperikelen
Neem nu de overgang van Floris van der Linden komend seizoen. Onlangs schoot hij in zijn tweede seizoen namens de Koninklijke HFC die veelbesproken penalty achter Bradly van der Meer. Iets wat hem uiteraard niet kwalijk genomen kan worden. Maar inmiddels is ook bekend dat hij volgende jaar in het shirt van Spakenburg gaat spelen. Nog niet bekend is of de spits vroeger al in een blauw-witte pyjama sliep maar het gerucht gaat dat ook het aantal te cashen euro’s een rol speelt. Het valt wat eerder te billijken wanneer een speler na vijf jaar trouw dienst zijn geluk eens bij een andere club gaat beproeven. Welke speler is een aderlating, welke een versterking. En wie heeft de voetbalwijsheid in pacht? Van Rijnsburgse Boys is bekend dat er defensief uit een ander vaatje getapt zou moeten worden dan vorig seizoen. Kijk vervolgens eens naar de opstelling van afgelopen zaterdag waarin voor de tweede keer dit seizoen sprake was van een “clean sheet”. En de trainer na afloop liet noteren dat er niet of nauwelijks kansen weggegeven waren. U heeft na Spakenburg – Rijnsburgse Boys vier weken de tijd om daar bij een glas wijn en een oliebol verder over na te denken.

Clubgegevens Spakenburg
Opgericht: 15 augustus 1931
Sportpark
De Westmaat
Westdijk 12
3752 AE Spakenburg
Telefoon: 033-2992140
Website: www.spakenburg.com
Tenue
Shirt: blauw-wit horizontaal gestreept
Broek: wit
Kousen: blauw
Trainer
Eric Meijers
Topscorer
Marlon Versteeg met vijf treffers
Wapenfeiten van Spakenburg
Kampioen derde divisie: 2018
Kampioen topklasse: 2012 en 2014
Afdelingskampioen: 1974, 1985, 1987, 2000 en 2008
Zaterdagkampioen: 1985 en 2014
Algeheel Kampioen: 1985 en 2014
Winnaar districtsbeker: 1985
Wapenfeiten Spakenburg in derde divisie, tweede divisie en topklasse
2018 – 2019 9e plaats tweede divisie
2017 – 2018 Kampioen derde divisie
2016 – 2017 16e plaats tweede divisie
2015 – 2016 6e plaats topklasse
2014 – 2015 2e plaats topklasse
2013 – 2014 Kampioen topklasse
2012 – 2013 13e plaats topklasse
2011 – 2012 Kampioen topklasse
2010 – 2011 2e plaats topklasse
Onderlinge totaalscore in tweede divisie en topklasse
14 wedstrijden
4 overwinningen
5 gelijke spelen
5 nederlagen
23 doelpunten voor en 25 doelpunten tegen
Onderlinge totaalscore in topklasse in Spakenburg
7 wedstrijden
1 overwinning
4 gelijke spelen
2 nederlagen
7 doelpunten voor en 14 doelpunten tegen
In het seizoen 2016-2017 streden beide clubs in de finale van de p/d-nacompetitie om één plek in de tweede divisie. Beide duels werden door Rijnsburgse Boys gewonnen: thuis met 2-1 en uit met 2-3.
Programma zaterdag 14 december 2019
Spakenburg – Rijnsburgse Boys (aanvang:15.00 uur)
Overige wedstrijden:
Excelsior Maassluis – De Treffers
GVVV – Koninklijke HFC
HHC Hardenberg – Quick Boys
Jong Sparta – ASWH
Katwijk – IJsselmeervogels
Noordwijk – Jong FC Volendam
Scheveningen – Kozakken Boys
TEC – AFC
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Spakenburg – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.