Nico Glasbergen

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – Spakenburg


De ene kraker is net voorbij of het is alweer voorbeschouwen op de ander. En die ander, die is van nóg meer allure. Rijnsburgse Boys-Spakenburg is sinds jaar en dag een affiche dat de animo om naar het sportpark te gaan, duidelijk doet toenemen. Een wedstrijd ook tussen twee teams die op de ranglijst niet ver van elkaar af staan en goede wedstrijden met mindere afwisselen.
De laatste ontmoeting tussen beide elftallen, afgelopen november op De Westmaat, was niet hoogstaand. Het werd 1-1 en het enige echt opvallende waren de twee gele kaarten voor Spakenburg-aanvaller Sterling. Voor de rest was het niet de kraker waar iedereen op hoopte. Die keer daarvoor, op De Westmaat, was het een ander verhaal. Op 27 mei 2017 was het een mix van intense vreugde en diep verdriet die het veld vulde. Zo gek zal het aanstaande zaterdag niet gaan lopen. Maar deze wedstrijd staat zeker op Middelmors altijd garant voor spektakel. Hoe kan het ook anders, twee ploegen die in ieder geval in het verleden vrijwel altijd durfden te voetballen.

 
De golf van de Wolf
De prestatiecurve van Spakenburg golft werkelijk op en neer. Series van één soort toto zijn niet te ontdekken en alle drie de types uitslagen komen voor. Oké, een gelijkspel niet zoveel, maar het zegt wel veel. Ook al is de tweede divisie het best te typeren door het geringe verschil in niveau tussen de elftallen, zowel De Wolf bij Spakenburg als Van Leeuwen bij de Uien zoeken nog naar de echte finetuning.
Afgelopen zaterdag had Spakenburg het makkelijk tegen FC Lienden. Binnen veertig minuten stond het 4-0 en erna bleek dat een snelle, grote voorsprong nooit zo bevorderlijk is voor de concentratie. FC Lienden kwam daarna weer terug, maar bleef op 4-2 steken. Dan is een tegenstander als AFC, twee weken eerder, beter voor de motivatie. Spakenburg legde het ijzersterke AFC het vuur aan de schenen en ging met een zure 1-2 nederlaag het veld af. Onverdiend en een bewijs waartoe Spakenburg in staat is. Kortom, heerlijk onvoorspelbaar eigenlijk.

 
Twee in één
Wat een wedstrijd was dat, afgelopen week bij Kozakken Boys. In de eerste helft niets te vertellen en in de tweede helft zeker vier keer moeten scoren. Bizar en heel erg jammer. Zo zie je maar dat het maar om één ding draait. Die bal over de doellijn krijgen. Des te spijtiger is het omdat Rijnsburgse Boys qua resultaten echt goed bezig was. Dat is natuurlijk niet meteen tenietgedaan, maar een zesde week op rij zonder nederlaag had wel heel lekker geweest. En ondanks dat er een maand aan komt met vrijwel alleen topwedstrijden (in maart mogen we op de koffie bij AFC, HFC en onze oranje buren) biedt de tweede helft van vorige week hoop in steeds langer wordende dagen.

Clubgegevens Spakenburg
Opgericht: 15 augustus 1931
Sportpark De Westmaat
Westdijk 12
3752 AE Spakenburg
Website: www.spakenburg.com
Tenue
Shirt: blauw-wit horizontaal gestreept
Broek: wit
Kousen: blauw
Trainer
John de Wolf
Topscorer
Philip Ties met acht treffers
Wapenfeiten van Spakenburg
Kampioen derde divisie: 2018
Kampioen topklasse: 2012 en 2014
Afdelingskampioen: 1974, 1985, 1987, 2000 en 2008
Zaterdagkampioen: 1985 en 2014
Algeheel Kampioen: 1985 en 2014
Winnaar districtsbeker: 1985
Wapenfeiten Spakenburg in derde divisie, tweede divisie en topklasse
2017 – 2018 Kampioen derde divisie
2016 – 2017 16e plaats tweede divisie
2015 – 2016 6e plaats topklasse
2014 – 2015 2e plaats topklasse
2013 – 2014 Kampioen topklasse
2012 – 2013 13e plaats topklasse
2011 – 2012 Kampioen topklasse
2010 – 2011 2e plaats topklasse
Onderlinge totaalscore in tweede divisie en topklasse
13 wedstrijden
4 overwinningen
5 gelijke spelen
4 nederlagen
20 doelpunten voor en 21 doelpunten tegen
Onderlinge totaalscore in topklasse in Rijnsburg
6 wedstrijden
3 overwinningen
1 gelijk spel
2 nederlagen
13 doelpunten voor en 7 doelpunten tegen
In het seizoen 2016-2017 streden beide clubs in de finale van de p/d-nacompetitie om één plek in de tweede divisie. Beide duels werden door Rijnsburgse Boys gewonnen: thuis met 2-1 en uit met 2-3.
Programma zaterdag 23 februari 2019
Rijnsburgse Boys – Spakenburg (aanvang: 15.30 uur)
Overige wedstrijden:
Barendrecht – Kozakken Boys
Excelsior Maassluis – Koninklijke HFC
GVVV – De Treffers
HHC Hardenberg – AFC
Jong Sparta – FC Lienden
Jong Vitesse – Katwijk
Scheveningen – VVSB
IJsselmeervogels – Jong Almere City FC
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag en nabeschouwing
Het verslag van de wedstrijd Rijnsburgse Boys – Spakenburg is zaterdagavond te lezen hier op de website. Tevens is er een nabeschouwing van RBB-TV.