Marylène Hogewoning

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – Scheveningen

Het seizoen 2022/2023 gaat echt beginnen! Rijnsburgse Boys mag het spits afbijten thuis tegen Scheveningen. Na een oefenperiode met zeven wedstrijden spelen de Boys eindelijk voor het echie, en daarmee begint het echt te kriebelen bij spelers, staf en supporters die hopelijk massaal naar Middelmors komen.

Verdedigende tactiek
Tegenstander Scheveningen is een goede bekende. De ploeg van trainer John Blok speelt compact en gokt vaak op de omschakeling. Blok gaat aan zijn dertiende seizoen bij de club beginnen, je kunt er dus voorzichtig van uitgaan dat deze tactiek niet ineens zal veranderen. Dat betekent dat de groen-witten lastig te bespelen zijn voor een aanvallend spelende ploeg als Rijnsburgse Boys, zeker als Scheveningen scoort en daarna de boel op slot gooit. Het is dus zaak voor Rijnsburg om door de verdediging van Blok en zijn mannen heen te breken en op de hoede te zijn voor de counter. Wat dat betreft is deze eerste wedstrijd meteen al een echte testcase voor de spelers van trainer Henk Wisman.

Foto: Cor Spruijt

Brede selectie
Even terug naar de voorbereiding. Er zijn zoals al werd genoemd zeven wedstrijden gespeeld: vier keer winst, twee keer verlies en één keer gelijk. Wisselvallige resultaten dus, hoewel de meeste wedstrijden wel werden gewonnen. In de best wel lange oefenperiode, die begin juli begon, was er genoeg tijd om aan elkaar te wennen, conditioneel op peil te komen en te experimenteren met verschillende opstellingen. Dat moet ertoe leiden dat er een basiselftal staat dat de eerste punten gaat pakken.

Wat we de afgelopen weken vaak hoorden, was: “We hebben een brede selectie dit jaar”, en dat klopt ook. Met maar liefst tien nieuwe spelers heeft Rijnsburg eigenlijk achter elke basisspeler wel iemand klaar staan die even goed zijn plaats kan innemen. Het is dan ook een interessante vraag welke elf spelers Henk Wisman tegen Scheveningen kiest uit de meer dan twintig fitte spelers die hij tot zijn beschikking heeft.

Oefenperiode Scheveningen
Scheveningen heeft een iets minder uitgebreide oefenperiode gehad. Daar staat de teller op vijf gespeelde oefenwedstrijden, waarbij er drie keer gelijk werd gespeeld, één keer verloren en één keer gewonnen. Puur afgaand op de resultaten is dat geen geweldige score. Maar het blijft lastig om op grond hiervan een voorspelling te doen. Beide clubs hebben tegen andere tegenstanders gespeeld en de voorbereiding blijft toch vooral een periode van experimenteren.

Dus blijft het afwachten hoe het gaat als er voor de punten gestreden gaat worden. Of zoals trainer Henk Wisman wel eens heeft gezegd:

“De vorige wedstrijd is de volgende wedstrijd niet en de volgende wedstrijd is de vorige niet, en dat is nou zo leuk aan voetbal.” Met deze Cruijffiaanse uitspraak doen we het voorlopig maar, want echte conclusies kun je pas trekken na een wedstrijd of vijf.

Clubgegevens Scheveningen
Opgericht op 1 juli 1919

Sportpark
Sportpark Houtrust
Laan van Poot 38-C
2566 EC Den Haag

Clubkleuren
Shirt: wit met groen-zwarte banen
Broek: zwart
Kousen: groen

Trainer
John Blok

Clubtopscorer vorig seizoen
Michael de Niet met achttien treffers

Wapenfeiten van Scheveningen
In het seizoen 1995 – 1996 werd het grootste succes behaald: 
kampioen, zaterdagkampioen en algeheel amateurkampioen.

Wapenfeiten Scheveningen in tweede divisie, derde divisie en topklasse
2021-2022    8e plaats tweede divisie
2018-2019  14e plaats tweede divisie 
2017-2018    2e plaats derde divisie
2016-2017    5e plaats derde divisie 
2015-2016  13e plaats topklasse
2014-2015    9e plaats topklasse
2013-2014    9e plaats topklasse
2012-2013  11e plaats topklasse 

Totaalscore in tweede divisie, derde divisie en topklasse 2012-2022
16 wedstrijden
6 overwinningen
4 gelijke spelen
6 nederlagen
23 doelpunten voor en 24 doelpunten tegen

Totaalscore in tweede divisie, derde divisie en topklasse in Rijnsburg 2012-2022
8 wedstrijden
2 overwinningen
3 gelijke spelen
3 nederlagen
9 doelpunten voor en 12 doelpunten tegen

Programma zaterdag 20 augustus 2022
Rijnsburgse Boys – Scheveningen (aanvang: 15.00 uur)

Overige wedstrijden: 
Katwijk – Jong FC Volendam
HHC Hardenberg – Noordwijk
IJsselmeervogels – OFC
Koninklijke HFC – Spakenburg
Jong Sparta – FC Lisse
Kozakken Boys – Excelsior Maassluis
TEC – Quick Boys
De Treffers – AFC (op 21 augustus)

Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op onze website en op www.twitter.com/vvrbb.

Wedstrijdverslag en nabeschouwing
Het verslag van de wedstrijd Rijnsburgse Boys – Scheveningen is zaterdagavond te lezen hier op de website. Tevens is er een nabeschouwing van RBB-TV.