Piet Hemminga

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys


Ruim 90 jaar voetbalhistorie doorspitten, het is haast ondoenlijk. Maar zonder tegenbericht houden we het erop dat de wedstrijd Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys de eerste thuiswedstrijd in de clubhistorie zal zijn die zonder publiek gespeeld gaat worden.
Angstgegner
Angstgegner of in beter Nederlands: de tegenstander die gevreesd wordt. Dit klinkt wellicht enigszins negatief maar veel historische gronden voor een goede afloop zijn er niet. Zeven wedstrijden werden er tot dusver in de topklasse en de tweede divisie op de Rijnsburgse Middelmors tegen de Werkendammers gespeeld. Daarvan gingen er zes verloren. De enige overwinning van de thuisclub werd in maart 2016 geboekt: 2-1. De laatste editie dateert van oktober vorig jaar toen Kay Tejan en Yasin Ouia trefzeker waren voor de bezoekers. Dani van der Moot schoot tussendoor de gelijkmaker binnen. De kans is groot dat genoemde spelers ook dit seizoen weer van de partij zullen zijn. Dat geldt nog niet voor een andere grote naam in de selectie van Kozakken Boys: Royston Drenthe. De voormalige speler van onder andere Feyenoord en Real Madrid was tot dusver toeschouwer op de reservebank.

Ongeslagen
Coronaperikelen bij de tegenstander waren aanleiding om wedstrijden op de speelkalender te schrappen. Kozakken Boys kende evenals Rijnsburgse Boys in de aanloop naar deze wedstrijd een vrij weekend én een doordeweeks bekerduel. Beide teams wisten hun tegenstander; afkomstig uit de derde divisie, te verslaan. Rijnsburg Boys was dinsdag te sterk voor Sparta Nijkerk (2-3). Kozakken Boys versloeg woensdagavond DEM met 1-0. Rijnsburgse Boys had tot dusver een redelijke seizoenstart die vijf punten uit vier wedstrijden opleverde. Kozakken Boys wist drie punten meer te behalen en is nog ongeslagen. Vooral het gelijke spel op De Krom tegen Katwijk van twee weken geleden mag bijzonder genoemd worden. Na drie minuten stonden de Katwijkers met 2-0 voor, het uiteindelijke gelijkspel (2-2) mag best een huzarenstukje worden genoemd.

Teambuilding
“Een meester in het smeden van een hecht team” – een citaat die betrekking had op de toenmalige trainer van toen nog voetballer Rick Adjei (37) bij Schelluinen. Tien jaar later is teambuilding ook de kern van zijn werk als trainer bij Kozakken Boys. Een trainer met relatief weinig ervaring. Het is zijn tweede seizoen in de tweede divisie. En voordat corona vorig seizoen de regie overnam, stond Adjei met zijn ploeg op een niet onverdienstelijke zesde plaats. Daarvoor promoveerde hij met GVV Unitas van de tweede naar de hoofdklasse. Het zou zomaar kunnen dat Kozakken Boys een pareltje uit de vijver van toekomstige toptrainers heeft gevist. Temeer omdat vanuit de eredivisie Fortuna Sittard al serieuze interesse toonde.

Ook Henk Wisman heeft zijn sporen in het trainersvak al ruimschoots verdiend. Voor de voetballiefhebbers in Rijnsburg is het dan ook een prima zaak dat club en trainer al vroeg in het seizoen contractverlenging overeenkwamen
Clubgegevens Kozakken Boys
Opgericht: 13 april 1932 (als Steeds Voorwaarts Werkendam, na naamswijziging in 1935 Kozakken Boys)
Erelijst                                                                                                                                            Kampioen topklasse in 2015
Winnaar KNVB-Districtsbeker Zuid I in 2012
Tenue
Shirt: wit met rode blokken
Broek: rood
Kousen: rood
Trainer
Rick Adjei
Topscorers
Teije ten Den, Kay Tejan en Mark Veenhoven met twee treffers
Wapenfeiten Kozakken Boys in de tweede divisie en de topklasse
2018 – 2019  7e plaats tweede divisie
2017 – 2018  2e plaats tweede divisie
2016 – 2017  2e plaats tweede divisie
2015 – 2016  4e plaats topklasse
2014 – 2015  1e plaats topklasse
2013 – 2014  7e plaats topklasse
2012 – 2013  8e plaats topklasse
Onderlinge resultaten in de tweede divisie en topklasse
13 wedstrijden
3 overwinningen
0 gelijk spelen
10 nederlagen
17 doelpunten voor en 30 doelpunten tegen
Onderlinge duels in tweede divisie en topklasse in Rijnsburg
7 wedstrijden
1 overwinning
0 gelijk spelen
6 nederlagen
8 doelpunten voor en 18 doelpunten tegen
Programma zaterdag 10 oktober 2020
Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys (aanvang: 14.00 uur)
Overige wedstrijden
Jong FC Volendam – De Treffers
Koninklijke HFC – Spakenburg
GVVV – Noordwijk
Katwijk – Scheveningen
ASWH – Quick Boys
HHC Hardenberg – Jong Sparta
IJsselmeervogels – Excelsior Maassluis
TEC – AFC: Afgelast
Stand tweede divisie
Hoe te volgen
FOX Sports zal het duel rechtstreeks uitzenden op televisie. Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag en nabeschouwing
Het verslag van de wedstrijd Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website. Tevens is er een nabeschouwing van RBB-TV.