gerard

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys

Aan het begin van de negentiende eeuw kwamen ze op hun kleine, ongezadelde paardjes vanuit het oosten ons land binnendraven: de Kozakken. Ze kwamen ons helpen om de Fransen, die onder leiding van Napoleon een groot deel van Europa veroverd hadden, uit ons land te verjagen.

‘Met losse teugel en gevelde lans’ (de titel van een mooi boek hierover) werden ze eerst in de buurt van Zwolle gesignaleerd. En de successen bleven niet uit, want de Fransen werden teruggedrongen. Om het zuiden van Nederland te bereiken, moest wel een aantal rivieren worden overgestoken. Waaronder ook de Merwede. En zo landden de Kozakken in Werkendam.

Eerbetoon
De zuidelijke oever, die zij als bruggenhoofd gebruikten, werd uit dankbaarheid door de plaatselijke bevolking omgedoopt tot de Kozakkenstoep. En zo komt Kozakken Boys ook aan zijn naam. Een eerbetoon aan het paardenvolk uit het oosten dat Nederland hielp te bevrijden van de kale Fransen. Die van dat kinderliedje Hop Marjanneke (dat krijgt u na het lezen van deze voorbeschouwing niet meer uit uw hoofd).

Maar genoeg eerbetoon aan de stoere Kozakken, de dappere strijders van de steppe die hun naam hebben overgedragen aan Kozakken Boys. Maar zaterdag zijn niet de Kozakken, maar de Uien de baas op het slagveld. Althans, dat is de bedoeling. En die verwachting is niet uit de lucht gegrepen, want Rijnsburg draait tot nu toe een prima competitie. Tot nu toe hoefde Rijnsburg nog maar één keer het hoofd te buigen en werden vijf winstpartijen en drie gelijke partijen binnen gesleept. Kozakken Boys doet het tot nu toe een stuk minder, vandaar het verschil op de ranglijst van zeven plaatsen en vijf punten.

Loftuitingen
Na afloop van de eerste wedstrijden in dit seizoen was trainer Henk Wisman nog regelmatig chagrijnig over het vertoonde spel en vooral de fouten die tot tegendoelpunten leidden. Woorden als ‘klootzakken’ werden daarbij niet vermeden. Maar zeker na afgelopen zaterdag waren daar de loftuitingen. Terecht, want zeg nu zelf, de nul houden tegen Ignacio en de tweeling Teijsse is een forse prestatie. De samenwerking in ons team en de opofferingsgezindheid onderling was goed voor elkaar. Natuurlijk hielp die gemiste penalty ook mee, maar als je niet scoort, kun je ook niet winnen. En als je geen tegendoelpunten krijgt, kun je niet verliezen. Ja ja, voetbal haalt de beste clichés naar boven.

Helaas kon Rijnsburgse Boys dinsdagavond de stijgende lijn in het bekerduel tegen FC Eindhoven niet doortrekken. Kansen waren er wel voor Rijnsburg, zeker in de eerste helft, maar de eerstedivisionist ging beter met de mogelijkheden om en liep na rust uit naar een geflatteerde 0-4 overwinning. Toch is er alle reden voor optimisme gezien de resultaten in de competitie. Daar houden we ons dus maar aan vast.

Clubgegevens Kozakken Boys
Opgericht: 13 april 1932 (als Steeds Voorwaarts Werkendam, na naamswijziging in 1935 Kozakken Boys)

Erelijst
Kampioen topklasse in 2015
Winnaar
KNVB-Districtsbeker Zuid I in 2012          

Tenue
Shirt: rood / wit verticaal gestreept
Broek: rood
Kousen: rood

Trainer
Rick Adjei

Topscorers
Tyrone Conraad, Yasin Ouja en Kay Tejan metdrie treffers

Wapenfeiten Kozakken Boys in de tweede divisie en de topklasse
2018 – 2019  7e plaats tweede divisie
2017 – 2018  2e plaats tweede divisie
2016 – 2017  2e plaats tweede divisie
2015 – 2016  4
eplaats topklasse
2014 – 2015  1e plaats topklasse
2013 – 2014  7e plaats topklasse
2012 – 2013  8
e plaats topklasse

Onderlinge resultaten in de tweede divisie en topklasse
12 wedstrijden
3 overwinningen
0 gelijk spelen
9 nederlagen
1
6 doelpunten voor en 28 doelpunten tegen

Onderlinge duels in tweede divisie en topklasse in Rijnsburg
6 wedstrijden
1 overwinning
0 gelijk spelen
5 nederlagen
7 doelpunten voor en 16 doelpunten tegen

Programma zaterdag 2 november 2019
Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys (aanvang: 15.00 uur)

Overige wedstrijden
AFC – Excelsior Maassluis
ASWH – De Treffers
HHC Hardenberg – GVVV
Katwijk – Noordwijk
Scheveningen – Spakenburg
TEC – Quick Boys
IJsselmeervogels – Jong FC Volendam
Koninklijke HFC – Jong Sparta (op 3 november)

Stand tweede divisie

Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb

Wedstrijdverslag en nabeschouwing
Het verslag van de wedstrijd Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website. Tevens is er een nabeschouwing van RBB-TV.