IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys


Na drie speelronden heeft Rijnsburgse Boys nog niet verloren, Kozakken Boys nog niet gewonnen en hebben beide ploegen één keer gelijkgespeeld. Op de ranglijst vertaalt zich dat in een gedeelde koppositie voor Rijnsburgse Boys en een gedeelde laatste plaats voor Kozakken Boys. De twee grootmachten uit het zaterdagamateurvoetbal treffen elkaar dus zaterdagmiddag op Middelmors in een volledig tegengestelde gemoedsstemming.
Teleurstellende start
Net als vorig seizoen kent Kozakken Boys opnieuw een teleurstellende start van de competitie. Deelden de Werkendammers toen met één winstpunt na drie competitieronden de laatste plaats met Jong Sparta, momenteel is hetzelfde schamele puntenaantal goed voor een gedeelde laatste plaats met GVVV. Het seizoen daarmee direct als verloren bestempelen? De les van afgelopen jaar is dat dit absoluut niet zo hoeft te zijn. Dankzij een indrukwekkende overwinningenreeks bleef de ploeg uit Werkendam tot de allerlaatste seconde Katwijk in de nek hijgen. Een bal op de paal in de beslissende laatste competitiewedstrijd tegen de Krom-bewoners stond zelfs een kampioenschap in de weg. De opmerkelijke inhaalhaalrace bleef niet onopgemerkt. Diverse sterkhouders, waaronder trainer Danny Buijs, verlieten de ploeg voor een avontuur in het profvoetbal. Met een vernieuwde ploeg is het afwachten of, en zo ja wanneer, de klasse van vorig seizoen terug zal zijn.
Jasper de Muijnck
De nieuw aangetreden coach Jasper de Muijnck was afgelopen week behoorlijk kritisch over zijn ploeg. Hij ziet weinig vertrouwen bij een aantal van zijn spelers. ’Blijkbaar hebben zij ongelooflijk veel vertrouwen nodig en willen ze alleen positief gecoacht worden om goed te kunnen voetballen.’’ Natuurlijk zal hij met zijn uitspraken zijn ploeg op scherp willen zetten voor de wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys. De Muijnck was vorig seizoen actief als hoofdtrainer bij zondag eersteklasser FC Boshuizen uit Leiden. Het cv van de 54-jarige De Muijnck vermeldt onder andere DOTO, Ter Leede, XerxesDZB en Quick Boys. Daarnaast heeft hij enige jaren gewerkt in Hongarije waar hij bij het gerenommeerde Honvéd hoofd jeugdopleidingen en interim-trainer was.

Bizarre opening
Kozakken Boys beleefde thuis tegen AFC een bizarre opening van het seizoen. In minuut dertien viel doelman Richard Arends geblesseerd uit, zeven minuten later gevolgd door Arends’ opvolger Nils den Hartog. Daarmee waren de Werkendammers door hun voorraad en nam verdediger Sven van Ingen plaats onder de lat. Het draaide uit op een 0-1 nederlaag. Een week later bleef de topper tegen Katwijk in balans: 1-1. De twee kemphanen van vorig seizoen vochten elkaar soms letterlijk de tent uit met als opvallendste voorval het incident tussen Kozakken Boys-assistent Ton Cornelissen en Katwijk-aanvoerder Robbert Susan. Vorige week was Kozakken Boys in het thuisduel tegen Jong Vitesse de betere ploeg. Na de 0-1 halverwege de tweede helft, ontbrak het de Kozakken niet aan mogelijkheden maar wel in finesse in de afronding.
Angstgegner
Tot nu toe speelden Rijnsburgse Boys en Kozakken Boys tien keer tegen elkaar in de topklasse en tweede divisie. Kozakken Boys ontpopte zich daarin als een ware angstgegner: zeven keer won Kozakken Boys, Rijnsburgse Boys slechts drie keer. Er waren dus geen gelijke spelen. Nadat de eerste vier ontmoetingen een overwinning voor Kozakken Boys opleverden, ging het in de laatste drie seizoenen gelijk op: beide ploegen wonnen per seizoen een van de twee wedstrijden. Er was wel een opvallend patroon. Eerst won altijd de uitspelende ploeg, daarna de thuisspelende ploeg en vorig seizoen weer de uitspelende ploeg. Die lijn doortrekkend is zaterdag de thuisspelende ploeg weer aan de beurt om een driepunter te noteren…
 

Foto Hans Heemskerk


Clubgegevens Kozakken Boys
Opgericht: 13 april 1932 (als Steeds Voorwaarts Werkendam, na naamswijziging in 1935 Kozakken Boys)
Erelijst
Kampioen Topklasse in 2015
Winnaar KNVB-Districtsbeker Zuid I in 2012
Tenue
Shirt: rood / wit verticaal gestreept
Broek: rood
Kousen: rood
Trainer
Jasper de Muijnck
Topscorer
Charlton Vicento met één treffer
Wapenfeiten Kozakken Boys in de tweede divisie en de topklasse
2017 – 2018 2e plaats tweede divisie
2016 – 2017 2e plaats tweede divisie
2015 – 2016 4e plaats topklasse
2014 – 2015 1e plaats topklasse
2013 – 2014 7e plaats topklasse
2012 – 2013 8e plaats topklasse
Onderlinge resultaten in de topklasse en tweede divisie
10 wedstrijden
3 overwinningen
0 gelijk spelen
7 nederlagen
14 doelpunten voor en 23 doelpunten tegen
Onderlinge duels in topklasse in Rijnsburg
5 wedstrijden
1 overwinning
0 gelijk spelen
4 nederlagen
6 doelpunten voor en 13 doelpunten tegen
Programma zaterdag 15 september 2018
Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys (aanvang: 15.30 uur)
Overige wedstrijden
Barendrecht – Scheveningen
FC Lienden – Spakenburg
GVVV – Jong Almere City FC
HHC Hardenberg – Excelsior Maassluis
Katwijk – VVSB
IJsselmeervogels – Jong Sparta
AFC – De Treffers (op 16 september)
Jong Vitesse – Koninklijke HFC (op 16 september)
Stand tweede divisie
Hoe te volgen
FOX Sports zal het duel rechtstreeks uitzenden op televisie. Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag en nabeschouwing
Het verslag van de wedstrijd Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website. Tevens is er een nabeschouwing van RBB-TV.