IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys

Nog vier speelronden te gaan en de tweede divisie kan, na twee niet uitgespeelde seizoenen, eindelijk weer volledig afgemaakt worden. Katwijk zal zaterdag bij een overwinning op Excelsior Maassluis de titel gaan vieren. Vier clubs gaan uitmaken wie als tweede eindigt: HHC Hardenberg, Koninklijke HFC, Jong Sparta of Rijnsburgse Boys.

Een ploeg die aan het begin van het seizoen dacht bovenin ook een rol van betekenis te gaan spelen is Kozakken Boys. Maar het seizoen verliep anders dan verwacht: het degradatiespook is de Werkendammers in de ogen gaan kijken. Het is dat ASWH de laatste weken de handdoek in de ring lijkt te gooien waardoor degradatie van de Ambachters een kwestie van tijd is en dus Kozakken Boys dit onheil bespaard blijft. Maar samen met GVVV is Kozakken Boys nog wel volop in de strijd om weg te blijven van de plekken 16 en 17 en de daarbij behorende nacompetitie om promotie/degradatie.

Foto Hans Heemskerk

Amateurgrootmacht
Sinds de start van de tweede divisie is Kozakken Boys erbij. De ploeg is voor iedereen een geduchte tegenstander. De amateurgrootmacht uit Werkendam behaalde in de eerste drie seizoenen tweemaal een tweede plaats en, in het laatste volledige seizoen, een zevende plek. Na de twee gebroken coronaseizoenen waren afgelopen herfst de zes punten uit de eerste vijf wedstrijden de voorbode van een teleurstellend seizoen. Echt ongemakkelijk werd het toen een serie met maar liefst vijf nederlagen op rij werd neergezet. De positie van toenmalig trainer Rick Adjei bleek niet meer houdbaar. Hij werd vervangen door interim-trainer Michel Langerak die in twee periodes al eerder werkzaam was voor Kozakken Boys.

Onder de nieuwe leiding leek er een stijgende lijn zichtbaar, maar uiteindelijk bleken de resultaten toch te wisselvallig. Maar vorige week pakte Kozakken Boys een belangrijke overwinning door Koninklijke HFC met 3-0 af te serveren. Dit was een grote opluchting: de laatste acht wedstrijden had Kozakken Boys immers niet gewonnen. Opeens is er dus weer perspectief. Door het 6-0 verlies van TEC bij Katwijk is de achterstand op de ploeg uit Tiel, die op de veilige vijftiende plaats staat, gereduceerd tot vijf punten. Bovendien hebben de Werkendammers een beter doelsaldo en ook dat is een vol punt waard.

Gelijke spelen
De eerste ontmoeting tussen Kozakken Boys en Rijnsburgse Boys leverde op sportpark De Zwaaier een 0-0 gelijkspel op. Een zeldzame puntendeling voor de Rijnsburgers die met drie remises tot de drie clubs behoort met het minste aantal gelijke spelen in de tweede divisie. Kozakken Boys daarentegen heeft tot nu toe negen keer gelijk gespeeld en heeft dat, samen met Scheveningen, de meeste keren gedaan in de tweede divisie. Extra zuur voor de Werkendammers is dat viermaal in de blessuretijd de punten met de tegenstander gedeeld moesten worden. Met deze misgelopen acht punten was de ploeg nu immers veilig geweest…

RBB-Kozakken-Boys-2020-6

Clubgegevens Kozakken Boys
Opgericht: 13 april 1932 (als Steeds Voorwaarts Werkendam, na naamswijziging in 1935 Kozakken Boys)

Erelijst 
Kampioen topklasse in 2015
Winnaar KNVB-Districtsbeker Zuid I in 2012 

Tenue
Shirt: wit met rode blokken
Broek: rood
Kousen: rood

Trainer
Michel Langerak

Topscorer
Thomas Marijnissen met negen treffers

Wapenfeiten Kozakken Boys in de tweede divisie en de topklasse
2018 – 2019  7e plaats tweede divisie 
2017 – 2018  2e plaats tweede divisie 
2016 – 2017  2e plaats tweede divisie 
2015 – 2016  4e plaats topklasse 
2014 – 2015  1e plaats topklasse
2013 – 2014  7e plaats topklasse 
2012 – 2013  8e plaats topklasse

 Onderlinge resultaten in de tweede divisie en topklasse
15 wedstrijden
4 overwinningen
1 gelijk spel
10 nederlagen
20 doelpunten voor en 31 doelpunten tegen

Onderlinge duels in tweede divisie en topklasse in Rijnsburg
8 wedstrijden
2 overwinningen
0 gelijk spelen
6 nederlagen
11 doelpunten voor en 19 doelpunten tegen

Programma zaterdag 21 mei 2022
Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys (aanvang: 15.00 uur)

Overige wedstrijden 
Excelsior Maassluis – Katwijk
Scheveningen – HHC Hardenberg
ASWH – AFC
IJsselmeervogels – Noordwijk
De Treffers – Jong Sparta
Quick Boys – GVVV  Koninklijke
HFC – Spakenburg
TEC – Jong Volendam

Stand Jack’s League

Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb

Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website. Tevens is er een nabeschouwing van RBB-TV.