IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – Jong Sparta


Met de complimenten van tegenstander Spakenburg – ‘Rijnsburgse Boys is één van de betere clubs uit de tweede divisie’ – zijn de Uien de winterstop ingegaan. Lovende woorden zijn altijd welkom, het gaat echter om de punten. En dat lukte met een totaal van zeven in de laatste drie competitiewedstrijden van 2019 prima. Van alle tweededivisionisten deed alleen Herbstmeister HHC Hardenberg het beter. En wat het totaal in de eerste seizoenshelft betreft: Rijnsburgse Boys ging met vijf punten meer dan vorig seizoen de winterslaap in.

Jong Sparta
Het is een bekende traditie: Nederlandse voetbalclubs van diverse niveaus die massaal naar het buitenland trekken om zich voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. Spanje was niet alleen het meest in trek bij de ploegen uit de eredivisie, ook Rijnsburgse Boys werkte er in Madrid een vijfdaags trainingskamp af. En dat zal zijn vruchten moeten gaan afwerpen in het eerste competitieduel in 2020 tegen de enige club die nog niet als tegenstander heeft gefungeerd in de eerste seizoenshelft: Jong Sparta.
De Rotterdamse ploeg is sinds de invoering van de tweede divisie in 2016 op het hoogste amateurniveau actief en behaalde een zevende, elfde en twaalfde plaats. Eigenlijk waren de Rotterdamse beloften afgelopen seizoen gedegradeerd. De KNVB wilde namelijk dit seizoen slechts twee beloftenteams in de tweede divisie hebben. Daardoor speelde Jong Sparta, samen met Jong Vitesse en Jong Almere City FC, een eigen competitie binnen de tweede divisie. De ploeg uit Flevoland eindigde het laagst en degradeerde. Omdat Jong FC Volendam kampioen werd in de derde divisie en daarmee promotie afdwong, zouden zij de plaats van Jong Sparta innemen. Gelukkig voor de Rotterdammers besloot Vitesse om zich terug te trekken uit de piramide. Daardoor mocht Jong Sparta toch in de tweede divisie blijven.

Beloftenteams
Ook dit seizoen zijn er weer aparte regels voor de beloftenteams. Heel veel hebben zij niet te vrezen, waardoor Jong Sparta zonder al te veel druk kan spelen. De ontwikkeling van de talenten is belangrijker dan de ranglijst, al willen staf en spelers natuurlijk zoveel mogelijk partijen winnen. Dat lukte dit seizoen tot dusver zes keer. Opvallend is dat zeventien van de huidige eenentwintig punten gepakt werden op het Kasteel. Slechts vier punten werden in uitduels bijeengesprokkeld.
Trainer Jeroen Rijsdijk dient zich te houden aan de dispensatieregels voor beloftenteams. Hij kan dus alleen kiezen uit jonge spelers. De samenstelling van het team kan wekelijks wijzigen. Onder de voetballers die al in actie kwamen, bevinden zich onder meer Kaapverdisch international Lorenzo Soares Fonseca en de behendige Ayoub Boukhari, de jongere broer van voormalig Spartaan en Ajacied Nourdin, nu spitsentrainer bij Jong Sparta. De gevaarlijkste man lijkt Bradly van Hoeven. De negentienjarige aanvaller, die op 1 april 2019 debuteerde in de eerste divisie in het duel Sparta – MVV, is met acht goals clubtopscorer.
Clubgegevens Jong Sparta Rotterdam
Oprichtingsdatum: 1 april 1888
Sportpark
Stadion ‘Het Kasteel’
Spartapark Noord 1
3027 VW Rotterdam
Website
www.sparta-rotterdam.nl
Tenue
Shirt: rood-witte verticale strepen
Broek: zwart
Kousen: rood-witte horizontale strepen
Trainer
Jeroen Rijsdijk
Topscorer
Bradly van Hoeven met acht treffers
Wapenfeiten Jong Sparta in tweede divisie
2018-2019 12e plaats tweede divisie
2017-2018 11e plaats tweede divisie
2016-2017 7e plaats tweede divisie
Onderlinge resultaten in tweede divisie
2018-2019 Rijnsburgse Boys – Jong Sparta: 3-0 Jong Sparta – Rijnsburgse Boys: 1-2
2017-2018 Rijnsburgse Boys – Jong Sparta: 3-1 Jong Sparta – Rijnsburgse Boys: 6-0
Programma zaterdag 11 januari 2020
Rijnsburgse Boys – Jong Sparta (15.00 uur)
Overige wedstrijden
ASWH – TEC Jong FC
Volendam – Katwijk
Koninklijke HFC – Spakenburg
Kozakken Boys – Excelsior Maassluis
Quick Boys – GVVV
Scheveningen – Noordwijk
IJsselmeervogels – HHC Hardenberg
AFC – De Treffers (op 12 januari)
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag en nabeschouwing
Het verslag van de wedstrijd Rijnsburgse Boys – Jong Sparta is zaterdagavond te lezen hier op de website. Tevens is er een nabeschouwing van RBB-TV.