IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – Jong FC Volendam

Als laatste tegenstander in de eerste competitiehelft ontvangt Rijnsburgse Boys komende zaterdagmiddag Jong FC Volendam.  Om alle competitiegenoten te treffen waren maar liefst negenentwintig weken nodig. De tweede competitiehelft zal in slechts dertien (!) weken afgewerkt worden. Een enorme belasting derhalve voor de spelers en de technische staf. Wat dat laatste betreft: eind december bereikten FC Volendam en PEC Zwolle overeenstemming over de overgang van trainer Johan Plat naar de hekkensluiter van de eredivisie. Plat sloot na de winterstop aan als assistent van hoofdtrainer Dick Schreuder. In de vacature van hoofdtrainer bij Jong FC Volendam bleek de oplossing intern te liggen met de aanstelling van Kiki Musampa.

Jonge talenten

FC Volendam kwam in het verleden met zijn jonge talenten uit in de beloftencompetitie samen met andere betaaldvoetbalorganisaties. In 2016 werd bij het ontstaan van de tweede en derde divisie de keuze gemaakt om daaraan deel te nemen. Dit met het idee dat de eigen opgeleide jeugdspelers daarin veel meer tegenstand krijgen, sneller volwassen worden en vlotter de aansluiting kunnen vinden bij de A-selectie. Deze gewijzigde beleidsstap heeft in korte tijd al diverse aanwinsten opgeleverd voor het eerste elftal, waarvan Joey Veerman, sinds 2019 uitkomend voor sc Heerenveen en sinds dit jaar spelend bij PSV, het beste voorbeeld is.

Vorige seizoenen

Het debuut in de tweede divisie in seizoen 19-20 werd geen succes voor de jonge Volendammers. De trede hoger op de voetballadder bleek duidelijk een te grote stap. Want toen de competitie vanwege corona in maart 2020 werd stilgelegd vonden de oranjehemden zichzelf na 24 gespeelde duels terug op de voorlaatste plaats op de ranglijst. Maar dit had geen consequenties omdat de KNVB bepaalde dat alles bij het oude bleef en in seizoen 20-21 in dezelfde samenstelling werd gestart. In dat korte seizoen, opnieuw geteisterd door het coronavirus en daarom wederom gestopt, behaalden de wijdbroeken in zes ontmoetingen slechts vijf punten en dat leverde een elfde positie op.

Veel doelpunten

De uitslagen van Jong FC Volendam in het huidige seizoen sluiten perfect aan op de analyse die van de eerste twee (gedeeltelijke) jaargangen van de tweede divisie gemaakt kan worden. De sterkte- en zwakte analyse is namelijk dat Jong FC Volendam bijna overal en altijd scoort maar ook defensieve steken laat vallen. De doelsaldi uit de eerste twee seizoenen zijn: 40 voor en 61 tegen (in vierentwintig wedstrijden) en 9 voor en 13 tegen (in zes duels). Momenteel is Jong FC Volendam met 33 goals voor, na Katwijk, de best scorende club. Maar met 32 tegentreffers heeft het, op TEC na, ook de meeste doelpunten tegen gekregen. De man die Rijnsburgse Boys goed in de gaten moet houden is Koen Blommestijn. Met twaalf treffers staat hij inmiddels op de tweede plaats in de topscorerslijst van de tweede divisie.

Clubgegevens Jong FC Volendam
Opgericht: 1 juni 1977

Sportpark
Sportpark Kras Stadion 
Sportlaan 10
1131 BK  Volendam 

Tenue
Shirt: oranje 
Broek: zwart
Kousen: oranje

Trainer
Kiki Musampa

Clubtopscorer
Koen Blommestijn met twaalf treffers 

Erelijst
Kampioen derde divisie zondag in 2019

Wapenfeiten Jong FC Volendam
2018 – 2019  1e plaats derde divisie zo 
2017 – 2018  7e plaats derde divisie za 
2016 – 2017  6e plaats derde divisie za 

Onderlinge wedstrijden in tweede en derde divisie 
4 wedstrijden
1 overwinning
3 gelijk spelen
0 nederlagen
8 doelpunten voor en 5 doelpunten tegen

Onderlinge wedstrijden in Rijnsburg in tweede en derde divisie 
3 wedstrijden
1 overwinning
2 gelijke spelen
0 nederlagen
5 doelpunten voor en 2 doelpunten tegen

Programma zaterdag 5 maart 2022
Rijnsburgse Boys – Jong FC Volendam (aanvang:15.00 uur)

Overige wedstrijden:
Scheveningen – GVVV                                                                                               
Spakenburg – TECJong Sparta – ASWH
Excelsior Maassluis – Noordwijk
Quick Boys – HHC Hardenberg
Kozakken Boys – IJsselmeervogels
De Treffers – Katwijk
Koninklijke HFC – AFC (op 6 maart)

Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb

Wedstrijdverslag en nabeschouwing
Het verslag van de wedstrijd Rijnsburgse Boys – Jong FC Volendam is zaterdagavond te lezen hier op de website. Tevens is er een nabeschouwing van RBB-TV.