Nico Glasbergen

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – HHC Hardenberg

Wat kan het toch snel veranderen in de voetbalwereld. Tot een week of drie terug had HHC Hardenberg een uitstekende serie. Het won vijf keer op rij. De Uien daarentegen spartelden in een diepe modderpoel en wisten zich een aantal weken lang niet aan de malaise te onttrekken. Drie weken later hebben de mannen van Henk Wisman negen punten uit drie wedstrijden en pakt HHC drie uit vier.

Naar het waarom is het gissen. Een rode lijn is niet altijd te ontdekken. Frappant is wel dat het bij Rijnsburgse Boys is gaan lopen sinds Bram Ros een linie naar achteren is geschoven. Of dat de reden is? Het heeft in ieder geval een positieve invloed gehad.

Charme

En wat is de reden dat HHC minder punten haalt? Dat is een lastige. Het toonde uit bij Excelsior Maassluis veerkracht en kwam in blessuretijd terug van 3-1 achter, maar gaf het in de dying seconds alsnog weg. Rijnsburgse Boys had ook achter kunnen komen tegen Katwijk, maar het zat wat mee en de overwinning volgde. Het is niet zo makkelijk om een oorzaak aan te wijzen. En dat is de charme van het voetbal.

Op 18 september speelde Rijnsburgse Boys een draak van een eerste helft in Hardenberg. Als de tegenstander dan wel een ruime voldoende haalt, is de 2-0 ruststand verklaard. Misschien was het wel de slechtste helft van de Uien dit seizoen. Na rust kreeg Rijnsburgse Boys nog flinke kansen, werd het 2-1 en bleven de Uien in leven, mede omdat HHC de trekker niet overhaalde. Het had ook eigenlijk niet verdiend geweest. HHC stichtte veel gevaar op de eigen rechterkant.

Daar moet nu een antwoord op gevonden worden, want daar ruimte weggeven is vragen om problemen. In het verleden hadden de Uien meestal een onverteerbare kluif aan HHC, maar de laatste seizoenen is de weegschaal meer in balans gekomen. Het maakt deze wedstrijd net zo onvoorspelbaar als zoveel andere wedstrijden in de tweede divisie.

Foto: Hans Heemskerk

Opmars

Negen uit drie. En voor de tweede keer in één seizoen van Katwijk winnen. Menigeen had degene die dat had voorspeld uitgelachen. Maar het kan dus. En wie weet wat er nog meer kan. De spirit was de laatste wedstrijden volop aanwezig. Voeg je dat bij de aanwezige kwaliteiten, dan is Rijnsburgse Boys echt een ploeg van formaat. En dan is nog niet eens iedereen in topvorm. Het is goed om te zien dat de Uien ook de counter beheersen. Hopelijk gaan we meer van die mooie aanvallen zien de komende weken. Het programma is zwaar, maar als je de nummer 1 kan verslaan, kan je de rest ook het vuur aan de schenen leggen. Leuk detail: het is de derde wedstrijd op rij dat Rijnsburgse Boys tegen een ploeg speelt die oranje als basiskleur heeft.

Clubgegevens HHC Hardenberg
Opgericht: 1 juni 1954

Sportpark 
De Boshoek 
Hessenweg 74 
7771 RG Hardenberg

Erelijst 
Afdelingskampioen in 2007 en 2008 
Winnaar KNVB-Districtsbeker in 2012 en 2016 

Tenue
Shirt: oranje
Broek: zwart
Kousen: oranje

Trainer
Bert van Hunenstijn

Topscorer
Jesper Drost met negen treffers

Wapenfeiten HHC Hardenberg in de tweede divisie en de topklasse
2018 – 2019 6e plaats tweede divisie
2017 – 2018 3e plaats tweede divisie
2016 – 2017  14e plaats tweede divisie
2015 – 2016 2e plaats topklasse
2014 – 2015 3e plaats topklasse
2013 – 2014 3e plaats topklasse
2012 – 2013 4e plaats topklasse
2011 – 2012 9e plaats topklasse
2010 – 2011 8e plaats topklasse

Totaalscore onderlinge duels in tweede divisie en topklasse
18 wedstrijden
7 overwinningen
2 gelijke spelen
9 nederlagen
30 doelpunten voor en 39 doelpunten tegen

Totaalscore onderlinge duels in tweede divisie en topklasse in Rijnsburg
8 wedstrijden
4 overwinningen
1 gelijk spel
3 nederlagen
15 doelpunten voor en 17 doelpunten tegen

In het seizoen 2006-2007 streden beide clubs, met IJsselmeervogels, in een nacompetitie om de zaterdagtitel. Rijnsburgse Boys begon de nacompetitie verrassend met een 0-3 thuisnederlaag tegen HHC. De uitwedstrijd in Hardenberg leverde een 1-3 overwinning op. De zaterdagtitel ging uiteindelijk naar IJsselmeervogels.

Programma zaterdag 2 april 2022
Rijnsburgse Boys – HHC Hardenberg (15.00 uur)

Overige wedstrijden
Jong FC Volendam – AFC
Kozakken Boys – Excelsior Maassluis  
Jong Sparta – Katwijk
Scheveningen – Koninklijke HFC
GVVV – Noordwijk
Spakenburg – ASWH
Quick Boys – IJsselmeervogels
De Treffers – TEC

Stand Jack’s League

Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb

Wedstrijdverslag en nabeschouwing
Het verslag van de wedstrijd Rijnsburgse Boys – HHC Hardenberg is zaterdagavond te lezen hier op de website.  Tevens is er een nabeschouwing van RBB-TV.