outhands

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys

 Net als twee jaar geleden vindt de afsluitende wedstrijd van de kampioenscompetitie van de zaterdagamateurs op de Middelmors plaats. En net als twee jaar geleden is de winnaar al bekend en kan het zich in alle rust voorbereiden op de laatste en belangrijkste twee wedstrijden van het jaar: de strijd om het algeheel amateurkampioenschap van Nederland. Groot verschil is dat Rijnsburgse Boys toen fungeerde als gastheer van de algeheel zaterdagkampioen (IJsselmeervogels). Komende zaterdag zijn het de Rijnsburgers die als trotse en terechte zaterdagamateurkampioenen in het veld staan.

Natuurlijk is het belang van de wedstrijd tussen Rijnsburgse Boys en Harkemase Boys totaal anders dan vooraf werd gedacht. Daar zal je de Rijnsburgers niet over horen klagen. Het doel om na de eerste zaterdagtitel in 1990 deze opnieuw in Rijnsburg terecht te laten komen moest en zou weer eens lukken. Na de mislukte pogingen daartoe in 2006 en 2007 was het grootste gedeelte van de selectie voor de derde maal in vier jaar tijd aanwezig op het zogenaamde kampioenenbal. Na een zakelijke start in de thuiswedstrijd tegen IJsselmeervogels, lieten de Rijnsburgers binnen drie dagen in Harkema en Spakenburg zien wie dit seizoen het sterkste team heeft. Als een volwassen, hecht en goed op elkaar ingespeeld team maakte Rijnsburgse Boys indruk. Een landelijke krant die afgelopen maandag kopte dat IJsselmeervogels, na de overwinning op Harkemase Boys, de Rijnsburgers aan de titel hielp is feitelijk wellicht juist maar heeft daarbij geen oog voor een prijs die de ploeg van succescoach Ted Verdonkschot weldegelijk zelf heeft afgedwongen.

Hoewel trainer Henk de Jong van Harkemase Boys de wedstrijd tegen de kersverse zaterdagkampioen als een schoolreisje beschouwt en Ted Verdonkschot het een trainingspartijtje noemt kan het toch een alleraardigste wedstrijd worden. De voortekenen daartoe komen uit de laatst gespeelde wedstrijd in de nacompetitie tussen Harkemase Boys en IJsselmeervogels. Het uitgeschakelde IJsselmeervogels speelde zonder druk en spanning en dat leverde een sterke maar ook aantrekkelijke wedstrijd van de Spakenburgers op. Komende zaterdag kunnen zowel Rijnsburgse Boys als Harkemase Boys ook onbevangen de wedstrijd in gaan en laten zien waarom juist zij de twee clubs zijn uit de Zaterdag en Zondag Hoofdklassen met de meeste punten (65 om 57).

De kans dat Rijnsburgse Boys met een compleet B-elftal verschijnt (wat IJsselmeervogels twee jaar geleden wel deed) is niet reëel. Spelers met pijntjes zullen aan de kant blijven. En wellicht zullen, wat kaarten betreft, op scherp staande spelers uit veiligheid ook op de bank plaats nemen. Maar het grootste gedeelte van de selectie zal toch graag zich warm willen spelen naar het moment waarop, na afloop van de wedstrijd, de kampioenschaal wordt uitgereikt. Harkemase Boys zal toch ook de vorm, die het in de uitwedstrijd tegen IJsselmeervogels etaleerde maar in de aansluitende twee thuiswedstrijden niet meer heeft kunnen behalen, enigszins terug willen krijgen. Dit met het oog op de wedstrijd van dinsdag 9 juni tegen Barendrecht. Als bekerwinnaar van district Noord kunnen de Friezen bij een overwinning vervolgens op zaterdag 13 juni in de finale om de Landelijke Beker terecht komen. De Harekieten kunnen dan de beker overnemen die Rijnsburgse Boys vorig seizoen veroverde.

Iedereen die betreurt dat de wedstrijd van zaterdag van minder belang is krijgt wellicht later zijn zin. Harkemase Boys is twee overwinningen verwijderd van de Landelijke beker en Rijnsburgse Boys kan (met een goed resultaat in de twee wedstrijden tegen of Westlandia of WKE) Algeheel Amateurkampioen worden. Beide clubs zullen elkaar dan eind augustus treffen in de strijd om de Super Cup. Natuurlijk is dit nu nog speculeren maar wat wel zeker is dat zaterdagmiddag rond 16.30 uur de kampioenschaal door Rijnsburgse handen de lucht in wordt gestoken. En daar moet elke rechtgeaarde Ui toch bij zijn!