outhands

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys

 Het in euforie verkerende Rijnsburg kan zich opmaken voor een mogelijk nieuwe hoofdprijs van de kersverse kampioensploeg. Aanstaande zaterdag 20 mei speelt Rijnsburgse Boys de bekerfinale van de districtsbeker West II op het terrein van Excelsior Maassluis tegen niemand minder dan DOTO uit Pernis. Tijdens de huldiging – ter gelegenheid van het veroverde afdelingskampioenschap van de Hoofdklasse A – liet trainer Ted Verdonkschot al weten dat wat hem betreft de succesvolle geelzwarte-brigade ook voor de dubbel gaat. En wat DOTO betreft; met deze ploeg heeft Rijnsburgse Boys nog ‘een appeltje te schillen’, want DOTO was dit seizoen in competitieverband twee keer te sterk voor de Rijnsburgers. Zodoende werden er van de vier competitienederlagen, er twee tegen DOTO geleden (zowel uit als thuis werd er met 2-1 verloren van de blauwzwarten).

De Rijnsburgers willen dus graag een revanche op DOTO behalen en wat is er dan mooier om die te behalen met een overwinning in de bekerfinale. Eenvoudig zal dit echter niet gaan. Ook DOTO zal deze prijs graag willen pakken en daarmee op haar beurt revanche willen nemen op de geelzwarten. Ondanks dat de ploeg uit Pernis twee keer won van Rijnsburg werden de titelkansen vergooit door een aantal slechte resultaten in de periode maart/april 2006 en interne onrust. De Rijnsburgers profiteerde daar maximaal van door op eigen kracht het felbegeerde kampioenschap te behalen.Voor DOTO is het winnen van de beker de enige manier om een succesvol seizoen toch nog van een prijs te voorzien.

 Rijnsburgse Boys heeft in de competitie al de kracht van DOTO kunnen ondervinden. DOTO beschikt over een technisch vaardige ploeg met gevaarlijke spelers als Benjamin Martha (volgend jaar spelend bij RBC Roosendaal), Giovanni Franken (volgende jaar spelend bij het ambitieuze Barendrecht) en Jeroen Wetten. De Rijnsburgse ploeg heeft echter bewezen dat het tot grootste daden in staat is, met als absoluut hoogtepunt de dikverdiende overwinning in de slotfase tegen FC Lisse. Het collectief sterke en zeer gemotiveerde Rijnsburgse Boys is de terechte kampioen van de Hoofdklasse A en dat succes ruikt naar meer. Na 16 jaar wachten werd de langverwachte titel veroverd, inmiddels is het 19 jaar geleden dat de districtsbeker werd gewonnen. Deze selectie kan geschiedenis gaan schrijven en dat moet genoeg reden zijn om zaterdag opnieuw op en top gemotiveerd in het veld te staan.

Historische Rijnsburgse bekerfinales
Aanstaande zaterdag staat Rijnsburgse Boys voor de vijfde keer in de bekerfinale van de KNVB-districtsbeker (voorheen KNVB-zaterdagbeker). Een terugblik op de voorgaande vier finales.

21 juni 1952 (seizoen 1951-1952)
Quick Boys – Rijnsburgse Boys: 1-0 (gespeeld op het terrein van Noordwijk).
Een droomfinale, helaas met een slechte afloop. Onder toeziend oog van 5.000 toeschouwers valt na een kwartier spelen het enige en winnende doelpunt.

8 juni 1982 (seizoen 1981-1982)
Rijnsburgse Boys – Dubbeldam: 1-2 (gespeeld op Xerxes-terrein in Rotterdam).
Tegen zondagderdeklasser Dubbeldam verliest zaterdageersteklasser Rijnsburgse Boys verrassend.
Na rust scoort Dubbeldam 0-2, waarna Piet Haasnoot voor de aansluitingstreffer zorgt. Verder dan een vrije trap die via de onderkant van de lat het veld weer instuitert komen de geelzwarten niet.
Ondanks de nederlaag plaatsen de Rijnsburgers zich voor het eerst in de historie voor het betaald voetbal bekertoernooi.

10 juni 1986 (seizoen 1985-1986)
Rijnsburgse Boys – Sparta 2: 0-2 (gespeeld op het terrein van Barendrecht)
Ook ditmaal verliest Rijnsburgse Boys de bekerfinale. Sparta 2 wint met 0-2 door twee doelpunten van de latere PSV-er en international Juul Ellerman. Bij Sparta 2 staat de latere Feyenoord- en Chelsea-doelman Ed de Goey onder de lat.

2 juni 1987 (seizoen 1986-1987)
Rijnsburgse Boys – Excelsior 2: 2-1 (gespeeld op het terrein van Rijnsburgse Boys)
Op het eigen Middelmors veroveren de geelzwarten voor de eerste keer (en tot nu toe enige) de KNVB-districtsbeker West II. Dick Heemskerk (de huidige assistent-trainer) en Hans Zwaan zorgen voor de Rijnsburgse doelpunten. Daarmee plaatst Rijnsburgse Boys zich voor de landelijke amateurbeker. Op 13 juni 1987 wordt op het terrein van Germania in Groesbeek in toernooivorm gespeeld tegen de andere districtsbekerwinnaars. Rijnsburgse Boys wint in de poulewedstrijden met 1-0 van Ajax 2 (spelend met de jeugdige Dennis Bergkamp en Frank Verlaat) en met 4-0 van Serooskerke. Daarmee plaatst Rijnsburgse Boys zich voor de finale van de landelijke amateurbeker. Deze finale wordt met 1-0 verloren van Venray. De landelijke amateurbeker is derhalve nog nooit door Rijnsburgse Boys gewonnen.

Clubgegevens DOTO
Shirt: blauw/zwart (verticaal gestreept)
Broek: zwart
Kousen: zwart

Sportparkcomplex DOTO
Deyffelbroekseweg 30
3195 GM Pernis

Telefoon: 010-4168470
Website: http://www.pvv-doto.nl/

Historie van DOTO
DOTO (Door Ontwikkeling Tot Ontspanning) is opgericht op 26 juli 1933. In de eerste jaren worden er in de Rotterdamse Voetbal Bond (RVB) wisselende prestaties behaald. Het eerste succes wordt in 1943 behaald met het kampioenschap in de tweede klasse RVB. In 1947 promoveert DOTO naar de vierde KNVB. In het seizoen 1950-1951 speelt de ploeg voor het eerste op het hoogste niveau van de zaterdagamateurs (toen was dat de derde klasse KNVB).

De grootste successen en naamsbekendheid krijgt DOTO in de loop van de jaren zestig. In het seizoen 1969-1970 is DOTO de eerste club die zich plaatst voor de nieuw te vormen eerste klasse KNVB.
De ploeg wordt ongeslagen kampioen in de tweede klasse A (waarin ook Rijnsburgse Boys speelt).
De zaterdagtitel moet DOTO echter aan SHO laten. In het seizoen 1972-1973 degradeert DOTO uit de eerste klasse en het duurt maar liefst 32 jaar voordat de ploeg in dit seizoen terugkeert op het hoogste amateurniveau.

Die terugkeer was in het afgelopen seizoen 2005-2006. Debutant DOTO was daarin de grote verrassing. De ploeg van trainer Jasper de Muijnck was lange tijd een belangrijke titelkandidaat, maar in de eindfase van het seizoen gaf de ploeg de koppositie uit handen aan FC Lisse en Rijnsburgse Boys. De ploeg eindigde uiteindelijk op een verdienstelijke derde plaats, met hetzelfde aantal punten als FC Lisse en één punt minder dan kampioen Rijnsburgse Boys.

 Onderlinge resultaten in het bekervoetbal:
DOTO en Rijnsburgse Boys stonden één keer eerder tegenover elkaar in het bekertoernooi.
Die wedstrijd vond plaats op 31 mei 1958 in de 2de ronde van de KNVB-zaterdagbeker (later overgegaan in de districtsbeker). DOTO won in eigen huis met 3-2 van de Rijnsburgers.
Bij rust was de stand reeds 3-1 en bij die stand miste Henk van der Meij een strafschop namens de geelzwarten. Overigens had Van der Meij daarvoor wel uit een strafschop gescoord. De tweede Rijnsburgse goal kwam op naam van Bab Kralt. Ook hij schoot raak uit een penalty. Dit goal betekende de 3-2, maar daarmee konden de geelzwarten een nederlaag niet afwenden. Rijnsburgse Boys werd door deze uitslag uitgeschakeld en DOTO plaatste zich voor de volgende ronde.

Bekerwedstrijden DOTO seizoen 2005-2006
1ste en 2de ronde vrij
3de ronde: Verburch – DOTO: 1-3
8ste finales: DOTO – Concordia: 4-2
kwartfinales: Quick Boys – DOTO: 2-2 DOTO wint na strafschoppen
halve finales: TONEGIDO/HB – DOTO: 3-3 DOTO wint na strafschoppen

Bekerwedstrijden Rijnsb
urgse Boys seizoen 2005-2006
1ste en 2de ronde vrij
3de ronde: VVSB – Rijnsburgse Boys: 1-4
8ste finales: Rijnsburgse Boys – DHL: DHL trekt zich terug uit toernooi
kwartfinales: Rijnsburgse Boys – VUC: 2-0
halve finales: Spijkenisse – Rijnsburgse Boys: 1-2

Bekerfinale distirctsbeker West II zaterdag 10 mei op terrein Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys – DOTO (aanvang: 15.00 uur)

Routebeschrijving naar het terrein van Excelsior Maassluis
Vanuit Rotterdam:
A20 richting Hoek van Holland.
Afslag Maassluis (7)
Aan het einde van de afrit rechtsaf richting Maasland
Na ca. 225 meter over de brug linksaf
Links aanhouden, water aan linkerhand houden
Scherpe bocht naar rechts, weg vervolgen
Na flauwe bocht naar links aan uw linkerhand sporthal
Na sporthal linksaf slaan
Eerste afslag links, parkeerterrein sportpark Dijkpolder

Bronvermelding
– Bekerwedstrijden DOTO van seizoen 2005-2006 afkomstig van de website
   http://www.voetbalopzaterdag.com/
– Bron historische gegevens Rijnsburgse Boys en het bekervoetbal: Jubileumboek ’75 jaar Rijnsburgse
  Boys’ van de auteurs Kees van Delft, Henk Hogewoning, Bram van Zuijlen en Gerard van Zuijlen
– Foto’s: Hans Heemskerk