outhands

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys

 In de eerste ronde van de strijd om de KNVB-beker ontmoeten twee succesvolle clubs uit het zaterdagvoetbal en zondagvoetbal elkaar op de Middelmors. Rijnsburgse Boys is immers de afgelopen vier jaar driemaal kampioen (2006, 2007 en 2009), eenmaal tweede (2008) en eenmaal zaterdagkampioen (2009) geworden. Argon werd in de laatste vijf seizoenen tweemaal kampioen (2005 en 2007) , tweemaal tweede (2006 en 2008) en,  ietwat teleurstellend, afgelopen seizoen vierde. In deze vijf jaar werd tweemaal de zondagtitel (2005 en 2007) en eenmaal de algehele amateurtitel (2007) veroverd. 

De goede banden tussen de twee clubs blijkt uit het feit dat in de afgelopen drie seizoenen beide clubs in een vroeg stadium van de oefenperiode tegen elkaar oefenden. In deze drie wedstrijden pakte Rijnsburgse Boys ook driemaal de winst: 3-1 (2006), 3-2 (2007 ) en 4-0 (2008). Ook voor dit seizoen was er een oefenwedstrijd  in Rijnsburg overeengekomen maar op verzoek van Argon werd deze wedstrijd van het programma gehaald. Natuurlijk niet geheel onbegrijpelijk….  De lucratieve en sportieve belangen voor het door gaan naar de tweede ronde in de KNVB-beker zijn immers zo groot dat het wijzer maken van de tegenstander geen prioriteit heeft! In 2002 ontmoetten beide clubs elkaar in de (voor dat seizoen ingestelde) poulefase van de KNVB-beker. In Mijdrecht werd het gelijk: 2-2.

Komende zaterdag zal duidelijk worden waar zowel Rijnsburgse Boys als Argon momenteel werkelijk staan. Natuurlijk hebben beide ploegen elkaar in de oefen- en (metname) districtsbekerperiode bekeken en een sterkte/zwakte analyse opgesteld. En eigenlijk zullen beide ploegen hetzelfde van elkaar zeggen: het zoeken naar de juiste (lees: grote) vorm is nog een proces waar aan gewerkt wordt. Niet alles wat er in zit (qua voetballend vermogen) komt tot uitdrukking in de wedstrijden. Ondanks dat Rijnsburgse Boys haar selectie vrijwel in tact zag blijven zijn de (g)oude spelpatronen niet altijd zichtbaar. Doelpunten scoren gaat veel moeizamer dan het vorige seizoen (toen 26 goals in vijf oefenwedstrijden tegenover 6 goals nu in evenveel oefenwedstrijden). Maar een ploeg die vorig seizoen bewezen heeft om in wedstrijden waar het op aan komt er weldegelijk te staan, zal waarschijnlijk haar kruit gaan verschieten op het moment dat het ook nodig is!

  

Argon (opgericht op 1 juli 1971 na een fusie tussen Stormvogels, Mijdrecht en Midreth) liep in de oefenperiode tegen nederlagen op bij Jong Twente (3-1), Spakenburg (3-0) en IJsselmeervogels (5-1). Tegen FC Lisse werd 1-1 gelijk gespeeld. Wel werden de Mijdrechters winnaar van een toernooi waaraan ook Zevenhoven, Legmeervogels en Loosdrecht deelnamen. In de verloren districtsbekerwedstrijd tegen de nieuwe zondaghoofdklasser FC Chabab (1-2) bleek de ploeg nog geen complete puzzel en miste duidelijk een passend stukje dan wel de juiste vorm. Afgelopen dinsdagavond werd de districtsbekerwedstrijd tegen zaterdageersteklasser Geinoord wel overtuigend gewonnen (0-5). Voetballend was er duidelijk een stijgende lijn te bespeuren maar dat ging wel gepaard met het uitvallen van één van de nieuwelingen (Abdelaziz Ouaouirst, ex- Zuidvogels) met een gebroken kuitbeen in het rechterbeen. De ziekenboeg blijkt groter: Rudi Zaal is herstellende van een kijkoperatie aan zijn knie (kapotte meniscus) en de belangrijkste speler, Patrick Lokken, kampt met een beschadigde meniscus en een gedeeltelijk ingescheurde voorste kruisband. De bewegelijke spits was vorig seizoen met 14 goals de topscoorder van het elftal.  Trainer Maarcel Keizer beschikt in ieder geval wel over de drie overige aanwinsten Jeroen Westera (keerde na een uitstapje naar Spakenburg terug op het oude nest en koos niet voor Rijnsburgse Boys en Quick Boys….), Tuan Truong Minh (ex-Blauw Wit/Amsterdam) en Josuah Patrick (ex-FC Hilversum).

Beide ploegen zullen alles in het werk stellen om met een overwinning van het veld te stappen. In de tweede ronde wacht immers op eigen grasmat de confrontatie met de huidige verrassing in de Jupiler League: Go Ahead Eagles uit Deventer. Oftewel, een prachtig affiche om tegen de (momenteel ongeslagen) koploper voor een bekerstunt te zorgen.  Mocht Rijnsburgse Boys deze wedstrijd gaan spelen dan vindt deze plaats op woensdagmiddag 23 september om 17.00 uur. De stunt van vorig jaar tegen RBC Roosendaal (2-1) en de onvergetelijke avond tegen NEC in Nijmegen (1-0 achterstand na 102 minuten spelen) zijn hoogtepunten om mee te maken voor spelers, technische en medische staf en supporters. Maar eerst natuurlijk de eerste ronde overleven….
    
Eerste ronde KNVB-beker (zaterdag 29 augustus)
14:00 uur
AFC ’34 – Zaamslag

14:30 uur
Rijnsburgse Boys – Argon
Drachtster Boys – SC Joure
Hoek – Gemert
Capelle – UNA
Waspik – SDC Putten
ACV – AFC Amsterdam
DOVO – Haaglandia
HHC Hardenberg – FC Lisse

15:00 uur
IJsselmeervogels – HSC ’21
LRC Leerdam – Quick ’20
Westlandia – Nunspeet

16:00 uur
FC Hilversum – Spakenburg
HBS – Bennekom

17:00 uur
Excelsior Maassluis – Rood Wit ’62

18:00 uur
GVVV – WKE
Groene Ster – Harkemase Boys
Baronie – Kloetinge
De Treffers – Go Ahead Kampen
FC Chabab – WHC
EVV – Barendrecht
Schaesberg – Sparta Nijkerk
Achilles ’29 – Berkum

19:00 uur
JVC Cuijk – ASWH    

Wedstrijdverslag en nabeschouwing
Het verslag van de KNVB-bekerwedstrijd Rijnsburgse Boys – Argon is zaterdagavond rond 21.00 uur te lezen  op de website. Tevens is er een nabeschouwing van RBB-TV te zien.

Bronvermelding
– clubgegevens Argon afkomstig uit de Nationale Voetbalgids 2009-2010 van Elf voetbal
– Bron historische gegevens Rijnsburgse Boys: Jubileumboek ’75 jaar Rijnsburgse
   Boys’ van de auteurs Kees van Delft, Henk Hogewoning, Bram van Zuijlen en Gerard van Zuijlen, 
  ISBN-nummer: 90-809784-1-8, plus aanvullingen 2005-2008 afkomstig van de website  www.rijnsburgseboys.nl